ροή ειδήσεων

Εκατοντάδες ονόματα στη λίστα Μπόργιανς - Ελέγχονται 1.300.000 ΑΦΜ


Την Κοινή Δήλωση Προθέσεων υπέγραψε το Σάββατο η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με αφορμή την λίστα Μπόργιανς και στόχο την από κοινού συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Η Κοινή Δήλωση Προθέσεων και οι όροι της συνεργασίας υπεγράφησαν από τους Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Η συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο πλευρών, ξεκίνησε στο πλαίσιο της διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε θέματα φοροδιαφυγής το οποίο έχει ήδη φέρει αποτελέσματα σε πολλές χώρες, θέτοντας αυστηρότερους κανονισμούς στη λειτουργία των τραπεζών και δίνοντας κίνητρα σε φοροδιαφεύγοντες να υποβάλουν σωστές δηλώσεις.
Η συμφωνία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της φορολογικής τεχνογνωσίας, προβλέπει δε και την εκπαίδευση πενήντα στελεχών της ελληνικής φορολογικής διοίκησης – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οικονομικοί εισαγγελείς -, ενώ θα επισκέπτονται την Ελλάδα εμπειρογνώμονες όποτε αυτό απαιτείται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, τόνισε ότι η φορολογική απάτη αποβαίνει σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι περιμένουν μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί τεκμήριο για τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες ότι δεν είναι «αφελείς» επειδή απλά, πληρώνουν τους φόρους τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητα και πως αξιοποιούνται από το κράτος, οι φόροι που καταβάλει.
Όπως εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος, η συγκέντρωση στοιχείων από τις φορολογικές αρχές – με οποιονδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο – είναι σε κάθε περίπτωση δόκιμη, και πρέπει να γίνεται δεκτή από τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Μπόργιανς υπογράμμισε ότι οι εισαγγελείς και η δικαιοσύνη στη Γερμανία αναγνώρισαν τη σημασία των στοιχείων αυτών. Έκαναν δεκτά τα ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές.
Όταν ο διπλανός μας «κλέβει» την εφορία, είναι σε βάρος μας
Με απλά λόγια, ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς εξήγησε ότι και στη Γερμανία μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι πολίτες έλεγαν πως, «δεν με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου».
Μόλις όμως συνειδητοποίησαν ότι όταν ο διπλανός τους φοροδιαφεύγει αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, τότε άλλαξαν ριζικά στάση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπόργιανς εξήγησε ότι οι ηλεκτρονικές λίστες, κινητοποιούν περισσότερους φοροφυγάδες από αυτούς που ήδη περιλαμβάνονται σ’ αυτές.
Αυτό προκύπτει από την εκούσια προσέλευσή τους οι οποίοι αυτοκαταγγέλλονται και έτσι «γλυτώνουν» τις ποινικές ευθύνες.
Στην αναμενόμενη ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Μπόργιανς σχετικά με το γιατί οι ελληνικές αρχές δεν δέχθηκαν την πρότασή του το 2012, απάντησε ως εξής:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα που οδήγησαν στις καθυστερήσεις. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπήρξαν δεδομένα το 2012.
Πρότεινα συνεργασία για ανταλλαγή εμπειρίας που είχαμε εμείς στη Γερμανία. Αυτή η πρόταση δεν προχώρησε. Υποθέτω λόγω της αμηχανίας που είχε προκαλέσει ήδη η λίστα Λαγκάρντ. Τότε είχα μιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Στις αρχές του 2015 μίλησα με τον κ. Βασιλειάδη (Γιώργος Βασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και τον Νοέμβριο του 2015, μέσω της φορολογικής αρχής της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αξιοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα».
Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συμπλήρωσε ότι το 2012: «δεν υπήρξαν μακροσκελείς συζητήσεις και συνεννοήσεις. Εμείς κάναμε μία πρόταση, μία προσφορά που θεωρήσαμε χρήσιμη. Δεν είναι δεσμευτικό να δίνει αποδεκτή μία πρόταση. Φαντάζομαι ότι λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας από τη λίστα Λαγκάρντ, δεν υπήρχε τότε διάθεση για μία νέα λίστα».

Τρύφων Αλεξιάδης: Εκατοντάδες ονόματα εντοπίσθηκαν ήδη στη λίστα Μπόργιανς - Ελέγχονται 1.300.000 ΑΦΜ
Το επικείμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη από τους ίδιους τους πολίτες των καταθέσεών τους, αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην είσπραξη εσόδων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Μάλιστα πρόσθεσε, ότι εκτός από τις πρώτες κλήσεις που έστειλαν σε πολίτες οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει «παρατυπίες» σε εκατοντάδες ονόματα, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, από τότε που έφθασε στα χέρια του υπουργείο Οικονομικών η λίστα Μπόργιανς .
Συμπλήρωσε δε ο κ. Αλεξιάδης, ότι η, μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, λίστα Φαλτσιανί ή Λαγκάρντ, έμεινε δύο χρόνια κρυμμένη στα συρτάρια και χρειάσθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της λίστας Μπόργιανς μέσα στο εξάμηνο.
Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι πέραν της λίστας Μπόργιανς , οι έλεγχοι θα προχωρήσουν και σε προγενέστερες υποθέσεις οι οποίες δεν τελεσφόρησαν στο παρελθόν.
Όπως δήλωσε: «Υπάρχει ένα απόθεμα στοιχείων για τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι υποθέσεις αυτές στο παρελθόν».
Λάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία, και θέσαμε σε λεπτομερή έλεγχο για το 2016 συνολικά 1.300.000 ΑΦΜ διασταυρώνοντας στοιχεία από όλες τις πλευρές».
Υπογράμμισε δε ο κ. Αλεξιάδης, την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό της Ελλάδας να αποκτήσει και να εργάζεται με τα ίδια ελεγκτικά εργαλεία που έχουν σε άλλες χώρες.

Παπαγγελόπουλος: Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για πόλεμο με την διαφθορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα. Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τη φοροδιαφυγή και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο και θα ξεριζωθεί. Ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να ελαφρύνουμε τα βάρη των ανθρώπων που αποτέλεσαν από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα τα συνήθη υποζύγια, είναι να συγκρουστούμε με το παλιό κατεστημένο και να ματώσουμε στη μάχη. Και εμείς το έχουμε αποφασίσει αυτό».
Παράλληλα, τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και εάν προκύψουν ευθύνες ακόμη και σε Τράπεζες θα στραφούν σε βάρος τους Ποινικά και Αστικά, ενώ τόνισε: «Τα ψέματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε. Όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι αυτοί που θα πρέπει από δω και πέρα να φοβούνται».
Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι από δω και πέρα η Δικαιοσύνη θα αναπνεύσει ελεύθερα. Η εντολή για πρώτη φορά είναι όλα στο φως».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας και αυτό για εμάς είναι τίτλος τιμής» και ότι «οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες».

Ως προς την λίστα «Μπόργιανς» ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε:
«Η λίστα με τους 10.000 και πλέον λογαριασμούς που παρέδωσαν οι αρχές της βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο ελληνικό κράτος πριν από δύο μήνες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί πλήρως. Προχωράμε στις διασταυρώσεις στοιχείων και όσοι πρέπει να πληρώσουν καλούνται να επιλέξουν αν θα περάσουν από το ταμείο, ή από την πόρτα του Εισαγγελέα.
Συγκροτήθηκε μια άρτια επιστημονικά και καταξιωμένη ομάδα εισαγγελέων που με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τους ελέγχους σε όλες τις λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές αρχές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι Εισαγγελείς και οι δικαστικοί λειτουργοί, όταν αφεθούν ελεύθεροι κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια και ταχύτητα, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και οι λίστες δεν μένουν ξεχασμένες στα συρτάρια επί σειρά ετών.
Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πως ό, τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. Το στοίχημα είναι το μαύρο χρήμα να ελεγχθεί επιτέλους και να αποδοθεί φορολογική Δικαιοσύνη».
Ως προς τη νέα νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4356/2015) που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.), αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η διάταξη αυτή καταπολεμήθηκε σφοδρά και οι αντιδράσεις ήταν υποκριτικές και δόλιες και θα ξεπεραστούν, ενώ τόνισε ότι κανείς δεν θέλει να διαβάσει την νέα ρύθμιση η οποία δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/1/16 22:56

    Μας δουλεύουν με ψιλό γαζί δηλαδή, εδώ από την λίστα Λαγκάρτ δεν έχουν κατά κοινή ομολογία ελέγξει ούτε το 5% λόγω απουσίας ελεγκτών, έρχονται λέει τώρα να ελέγξουν 1 εκατομ. λογαριασμούς!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *