ροή ειδήσεων

Προκλήσεις για τον τουρισμό και το 2016


Μια νέα χρονιά γεμάτη αισιοδοξία χαράζει για τον Ελληνικό τουρισμό που είδε το 2015...
να καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά +5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που οφείλεται σχεδόν στο σύνολό της στην αύξηση των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκε κατά 7,9% και ανήλθε σε 22,5 εκατ. ταξιδιώτες. Ωστόσο οι όποιες δάφνες του 2015 δεν αρκούν, καθώς τα καμπανάκια από την πτώση εσόδων τον Οκτώβριο ηχούν. Οι προκλήσεις είναι πολλές και θα κρίνουν την πορεία ενός κομβικού κλάδου για την εθνική οικονομία το επόμενο διάστημα.

Η ανάγκη για διατήρηση του κλίματος αισιοδοξίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για σειρά παρεμβάσεων που θα διατηρήσουν τα νούμερα του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα.


– Η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την αύξηση των εισερχόμενων τουριστών αλλά και την βελτίωση της μέσης δαπάνης. Η παραχώρηση των αεροδρομίων , των δημόσιων εκτάσεων όπως το Ελληνικό ή ο Αστέρας, των λιμανιών και μαρινών δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ αλλά κι εδώ υπάρχουν αστερίσκοι.

– Η αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων στις πύλες της χώρας και ολική εξάρτηση από μεγάλους tour operators. Η μεταβίβαση των αεροδρομίων στη Fraport όπου μέτοχος είναι η TUI μπορεί να ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στις «πόρτες» εισόδου της χώρας, στα 14 σημαντικά περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά εγείρει ανησυχίες για διαμόρφωση δεσπόζουσας θέσης και κυριαρχίας του μοντέλου του μαζικού τουρισμού στα δύο πιο υποσχόμενα σημεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας τη Ρόδο και την Κρήτη.

– Η ενεργοποίηση ων τοπικών κοινωνιών αλλά και των δήμων σε παροχής υπηρεσιών – καθαριότητα κυκλοφοριακό – υψηλής ποιότητας που καταδεικνύουν ότι το τουριστικό φαινόμενο είναι κτήμα όλων.

– Η ευθύνη Ξενοδόχων και επαγγελματιών να κρατήσουν τις τουριστικές περιοχές ζωντανές με συλλογική δράση προβολής, αλλά και καθημερινή δράση ώστε να γίνει επιτρεπτή ε΄στω και σε ένα σημείο πιλοτικά η διεύρυνση της σεζόν. Η χώρα είναι όαση ασφάλειας ενώ έχει τον καλύτερο και πιο πολύμορφο καιρό και τοπίο στην Ευρώπη, Είναι κρίμα να εξαντλείται τουριστικά σε τέσσερεις μόνο μήνες.

-Η προστασία περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί το κλειδί για την αειφορία αλλά και την διεκδίκηση καλών τιμών. Μόνο έτσι η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο του κορεσμού και του πολέμου των τιμών που υπονομεύει εκ των έσω την εγχώρια βιομηχανία.

– Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελεί κλειδί τη νέα χρονιά για τη διατήρηση ελληνικής ταυτότητας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία είναι υπερχρεωμένα και καλό θα είναι να υπάρξουν κινήσεις στήριξης από ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν τον τουρισμό ώστε και σε αυτόν τον κλάδο να υπάρχει εθνικό αφήγημα κι όχι εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

– Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται από την κατάρρευση του εισερχόμενου στην Τουρκία Ρωσικού τουρισμού αλλά και η ανάδειξη της Ιρανικής αγοράς. Ιδού πεδίο λοιπόν…

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *