ροή ειδήσεων

Έκλεψες το κράτος; Δήλωσέ το και κέρδισε 70% φοροαπαλλαγή!


Η σύγκρουση με τους... νταβατζήδες και τους κλέφτες που παραμύθιαζε το κόσμο ο Τσίπρας... δεν ήταν τίποτ' άλλο από ακόμη ένα ψέμα στην πολιτική του καριέρα...

Έκπτωση έως και 70% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν στο ελληνικό Δημόσιο αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Το ύψος της έκπτωσης επί του φόρου θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης θα έχουν όσοι τοποθετήσουν τα εισοδήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 70%.

Αντίθετα, εάν τα χρήματα διατηρηθούν σε απλό καταθετικό λογαριασμό εγχώριας τράπεζας, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι μόλις 20% επί του φόρου που προκύπτει.

Δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών όρων του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα εισοδήματα που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, σε ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση κεφάλαια τα οποία δεν έχουν «περάσει» από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, τα χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονταν το προηγούμενο διάστημα σε ελληνικές τράπεζες και πλέον έχουν «τοποθετηθεί» στα στρώματα, εφόσον προέρχονταν από φοροδιαφυγή, μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποτρέψει όσους έχουν «μαύρο» χρήμα από το να καλύψουν αγορές του παρελθόντος ή μελλοντικές και να γλιτώσουν από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο:

1. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Για παράδειγμα, συμφέρει τους φορολογουμένους να επιλέξουν τη χρήση του 2009, όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανερχόταν στο 40% από τον συντελεστή που ισχύει σήμερα και φθάνει στο 42%.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

3. Οσοι νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

4. Οσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση από 20% έως 70%. Αντίθετα, όσοι τα νομιμοποιήσουν αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου. Ωστόσο, θα είναι «καθαρά» και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

5. Στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

6. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν, καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα:

- 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα του ελληνικού Δημοσίου.

- 20% έως 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

- 20% έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

- 20% έως 60% για συμμετοχή σε fund που επενδύει στην Ελλάδα.

- 20% έως 60% για επένδυση σε ακίνητα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

- 20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό.

- 30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό.

- 0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.

7. Μπορούν να νομιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *