ροή ειδήσεων

ΠΩΣ Η ΙΕΡΟΤΕΡΗ ΛΕΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΔΙΑΒΟΛΟΥ;

Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών.... Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει αναρίθμητεςπεριπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.
Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρήμα “δαίω” που σημαίνει “μοιράζω στον καθένα την τύχη του”.

Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη.
Επίσης, στη λέξη “Δαίμονα” οι αρχαίοι απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου «κατά φύλακα δαίμονα». Απ’ εδώ και η λέξη “ευδαιμονία”, η έντονη ευτυχία δηλαδή που προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του Δαίμονος.
Όμως, με τη πάροδο του χρόνου και με την καθιέρωση της τότε νέας θρησκείας δηλαδή του Χριστιανισμού, η λέξη που δήλωνε τον αγνό θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου. Και λογικό είναι αφού ήθελαν να αφανίσουν ότι ελληνικό προυπήρχε.
Ο καλός άγγελος γίνεται το κακό δαιμόνιο και οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα ο άγγελος του κακού, ο έκπτωτος άγγελος που έχει ως αρχηγό του τον σατανά που στα εβραϊκά σημαίνει “ο αντίπαλος”.
Έτσι, δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ. α. Με αυτή τη σημασία μεταφέρθηκε και στην Εσπερία:
– Ιταλiκά: demoniaco, demonomania, pandemonio.
– Γαλλικά: demon.
– Αγγλικά: daemon, daimon.
– Γερμανικά:Dämon
Φαίνεται ότι η λέξη δε επιβίωσε ούτε και στην Ελληνική πόλη Ευδαίμων, στην Ερυθρά θάλασσα. Καθότι τον 10ο αιώνα οι Ρωμαίοι μετονόμασαν την πόλη σε “Arabia Felix”, δηλαδή το λιμάνι Aden στην Υεμένη.
Οι τελευταίες «εστίες αντίστασης» καταγράφονται στη λέξη: “Ευδαιμονία”, όπου ο δαίμων μεταφέρεται με την έννοια του θεού.
Αξίζει τέλος να κάνουμε κάποιες παραπομπές σε μερικούς αρχαίους πατέρες:
– O Ηράκλειτος είπε: “ήθος ανθρώπω δαίμων” (ο Δαίμων/θεός για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ο χαρακτήρας του)
– O Δημόκριτος: “είναι υπόθεση της ψυχής η ευδαιμονία και η κακοδαιμονία”
– O Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια: “η ευδαιμονία είναι κάποια ενέργεια με τους κανόνες της τέλειας αρετής”
– O Λυσίας στον επιτάφιο: «ο δαίμων ο την ημητέραν μοίραν ειληχώς απαραίτητος»,
– Και ο Ξενοφών στα απομνημονεύματα: «ως φαίη ο Σωκράτης το δαιμόνιον εαυτώ σημαίνειν»

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/1/16 11:29

    Και νάτανε μόνο αυτό, εδώ την λέξη εκκλησία (ισχυρός δήμος) την δανειστήκανε και την μετατρέψανε σε ότι πιο ψυχαναγκαστικό, εγκληματικό, σκοταδιστικό και βίαιο ανθρώπινο ανοσιούργημα. 1500 χρόνια καταστροφών, εξανδραποδισμών, φόνων, διωγμών, καταστροφών ομοθρήσκων και αλλόθρησκων μόνο και μόνο για να επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου τα παραμύθια τους. Και όποιος διαφωνεί ας διαβάσει την Ιστορία και όχι αυτά τα "μασημένα" διαστρεβλωμένα και "πουλημένα" που μας διδάσκουν στα σχολεία. Αλλά δεν είδα καμιά ένωση δασκάλων ή καθηγητών να διαμαρτυρηθεί σε αυτό το θεοκρατικό κράτος για τις ανακρίβειες και τα ψέματα που διδάσκονται στα σχολεία!! Είναι βλέπεις πολλά τα λεφτά και ακόμα διακατεχόμαστε από το «σύνδρομο του ραγιαδισμού»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/16 11:39

    Στο Εβραϊκό Ταλμούδ ή Βίβλο που ασπάσθηκαν οι χριστιανοί, αναφέρεται μεταξύ των άλλων θεών που πίστευαν και τον θεό Μπάα ή Βάαλ 8ος π.Χ. αιώνας. Τον 2ο π.Χ. αιώνα όλοι οι θεοί του Ισραήλ ακόμα και η γυναίκα του Γιαχβέ Ασερά ενώνονται σε έναν θεό τον Ελ ή Γιαχβέ. Ο θεός Βάαλ (θεός των ανέμων) "βαφτίζεται" από τους χριστιανούς σαν Βελζεβούλης και οι άλλοι θεοί αρχάγγελοι ή άγγελοι και από τους Εβραίους αλλά και από τους χριστιανούς!! Αναφορές των θεοτήτων αυτών γίνονται από πολλούς προφήτες και πατριάρχες της Βίβλου μεταξύ αυτών και ο Ησαϊας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/1/16 12:01

    Το ίδιο έκαναν και με την λέξη Εωσφόρος = αυτός που φέρνει το φως # εσπερινός και του έδωσαν αντίθετη σατανική έννοια αυτοί που σπέρνουν και λατρεύουν το σκότος. Δημιούργησαν ένα φόβητρο σκιάχτρο για να τρομοκρατούν και ψυχαναγκάζουν τους αμόρφωτους να πιστέψουν στον χριστιανισμό. Και για να το κάνουν πιό πιπεράτο, επινόησαν την κόλαση με καζάνια με πίσα να βράζουν αιώνια οι "αμαρτωλές" ψυχές, πράγμα που οι Εβραίοι μέντορές τους δεν πίστευαν ούτε ποτέ ανέφεραν στην βίβλο ή το Ταλμούδ.
    Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η Βίβλος βριθει από ανθελληνικές απόψεις και μίσος, οι Νεοέλληνες τις ασπάσθηκαν άμεσα δεχόμενοι την θρησκεία αυτή!!! Τελικά ή είμαστε ηλίθιοι, ή μας ψεκάζουν εδώ και πολλούς αιώνες, δεν εξηγείται διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι οι εκκλησιες ειναι γεματες καθε κυριακη ενω εσεις με το ζορι μαζευεστε 10 νοματαιοι?κ αυτο 2 φορες το χρονο;αν συνεχισετε με τον ιδιο ρυθμο σε 50 χρονια θα γινετε 13 κ θα τραγουδατε.stop propaganda σας πηραν ειδηση κ οι πετρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/1/16 18:42

      ΚΑΛΡΧΑΙΝΤ ΝΤΕΣΝΕΡ 1927 (πολυβραβευμένος Γερμανός συγγραφέας βιβλίων κριτικής της Ιστορίας του χριστιανισμού)
      Τα πιο γνωστά του βιβλία «εγκληματική Ιστορία του Χριστιανισμού 10 τόμοι» και «Η ψεύτικη Πίστη» βραβεύτηκαν με το International Humanist award της International Humanist ethical Union. Στα βιβλία του αναφέρει τις δολοφονίες, το μίσος και τα εγκλήματα της θρησκείας των χριστιανών στο όνομα της ΑΓΑΠΗΣ δήθεν, μιας θρησκείας που στο όνομα της προς τον πλησίον, δολοφονεί, ληστεύει, βασανίζει με σαδισμό με τα πιο απάνθρωπα μέσα άλλους ανθρώπους. Απαξιώνει, αναθεματίζει, δαιμονοποιεί και βιάζει και όλο αυτό δεν λέγεται ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ αλλά χριστιανισμός!!! Ο Χριστιανισμός είναι μια εγκληματική ιστορία διωγμών και καταστροφών όσων δεν θέλησαν να την ακολουθήσουν. Είναι τελείως παράλογο η εκκλησία να διεκδικεί για τον εαυτό της τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν αυτή επί σειρά αιώνων όχι μόνο τα καταπάτησε, αλλά τα αμφισβήτησε και τα κατέστειλε δια πυρός και σιδήρου.
      Κατά την μακραίωνη ιστορία της δεν ανέδειξε ούτε μια ανθρωπιστική πράξη και καμία βελτίωση συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου, αντίθετα μάλιστα, επεδίωξε έναν άνευ προηγουμένου ψυχαναγκαστικό σκοταδισμό και μαγγανεία. Να θυμηθούμε την απαγόρευση της πλύσης του σώματος αντίθετα με τα λουτρά των Ρωμαίων και Ελλήνων, σαν διαβολικό κατασκεύασμα και την σίτιση με τα δάχτυλα κατά τον μεσαίωνα, την εξαφάνιση-συμπίεση του στήθους στις γυναίκες με τους κορσέδες για να μην σκανδαλίζονται οι άνδρες κτλ. Ότι έχει ανακαλυφθεί από άλλους, το παρουσιάζει η εκκλησία ως επίτευγμά της. Ακόμα και η ίδια της η πίστη στηρίζεται στην αντιγραφή άλλων προγενέστερων θρησκειών και συγκεκριμένα του Ερμή ή Θορ του Τρισμέγιστου και των εβραϊκών γραφών. Στα τόσα χρόνια ύπαρξής του, ο χριστιανισμός δεν αναδείχθηκε ούτε μια φορά σαν φάρος πολιτισμικής ανάπτυξης ή βηματοδότης, αντίθετα μάλιστα, αναδείχθηκε σαν αναχρονιστικός διώκτης που καταδίκασε στην πυρά κάθε νέα δοξασία και έρευνα με κραυγαλέα τα παραδείγματα του Γαλιλαίου και της Υπατίας αλλά και τόσων άλλων.
      Η ικανότητα προσαρμογής του χριστιανισμού έγκειται στο ότι είναι άμορφος και η άρση της φυσιογνωμίας του κάθε στιγμή είναι συνταγή της επιτυχίας του. Διαπιστώνουν ποιες αξίες ισχύον σε μια κοινωνία και τις ασπάζονται παρουσιάζοντες τες σαν δικές τους χωρίς να ντρέπονται και ας καταπολεμούσαν και έκαιγαν επί εκατοντάδες χρόνια τις ίδιες αυτές αξίες, βιβλία και εφευρέτες που δέχτηκαν τώρα λέει ο φιλόσοφος και καθηγητής Hermann Josef Schmidt.
      συνεχίζεται

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/1/16 18:42

      συνέχεια ....

      Φυσικά η συγνώμη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους και όπως είπε και ο Σωκράτης, «χρειάζεται μεγάλη παιδεία και ήθος για να ζητήσει κανείς συγνώμη» κάτι που κανείς από την εκκλησία δεν έχει δείξει μέχρι τώρα.
      Αυτοί που ποδοπάτησαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκατομμύρια φορές έρχονται τώρα τιμητές της. Αυτοί που έκαιγαν στην πυρά σαν μάγισσες και αιρετικούς εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, έρχονται τώρα και μας μιλάνε για αξιοπρέπεια όταν με τον χειρότερο αυτό τρόπο της «εις πυράν θάνατον μετά από βασανισμούς» φαίνεται ότι όχι μόνο την πίστευαν αλλά την είχαν και σαν τρόπο επιβολής δια της βίας των διεστραμμένων πιστεύω τους. Υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τον βασανισμό, την καύση στην πυρά και τον διασκορπισμό των σταχτών ή των μελών του ανθρώπινου σώματος από τις τακτικές αυτές της εκκλησίας? Δεν έχει παρά να κοιτάξει κανείς τα εργαλεία βασανισμού που χρησιμοποιούσε η ιερά εξέταση για να καταλάβει μικρό μόνο μέρος τον πόνο, την αγωνία και την απελπισία των θυμάτων της. Λίαν προσφάτως βρέθηκαν φρικιαστικά ομαδικά εγκλήματα νηπίων σε ομαδικό τάφο σε άσυλο της καθολικής εκκλησίας στην Ιρλανδία και αναρίθμητα τα εγκλήματα και τα όργια των πατέρων και προκαθήμενων της εκκλησίας (παιδοφιλία, πορνεία, ομοφιλιφιλία). Εγκληματίες πάπες επιδίδονταν σε σεξουαλικά όργια με πόρνες και χαρέμια, δολοφονώντας όποιον τους στεκόταν εμπόδιο. Παραδείγματα ο πάπας Ιωάννης ΚΓ (1410-1415) με το χαρέμι του από 200 πόρνες πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν καλόγριες, ο πάπας Βονιφάτιος Η (1294-1303) ο οποίος όχι μόνο επεδίδετο με σοδομισμό και άλλα σεξουαλικά όργια αλλά δήλωνε και «άθεος». Ο πάπας Πίος ΙΒ (1939-1958) διακατέχετο από το «ευγενές σπορ» της αφάνισης όλων των μειονοτήτων στην Ευρώπη και συνεργάστηκε στενά και με τον Χίτλερ για την επίτευξη του σκοπού αυτού και την δημιουργία στρατοπέδων. Μετά την πτώση του Χίτλερ, παρείχε καταφύγιο σε πολλούς εγκληματίες πολέμου Ναζί όπως ο διαβόητος Αντε Πάβελιτς.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/1/16 18:51

      Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο ανόητοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ. Κομφούκιος

      Βλέπουμε τους αετούς να πετούν ψηλά μόνοι τους, ενώ τα πρόβατα μαζεύονται σε κοπάδι. Philip Sidney

      Στην βίβλο υπάρχουν εικόνες, μύθοι, μια θρησκεία μόνο που δεν υπάρχει σκέψη, στοχασμός. Είναι οι Έλληνες που πρώτοι άρχισαν να στοχάζονται οι πρώτοι που δημιούργησαν έναν εξελιγμένο αστικό πολιτισμό. Jorge Luis Borges

      Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι δημιούργημα του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Αδολφος Χίτλερ

      Διαγραφή
  5. ξεσπάσατε;
    αντε μπράβο .να στε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/1/16 18:43

      Πάν δένδρον μη κάμνον καλόν καρπόν, εκόπτεται και εις πυρ βάλλεται" (Ματθ.3.10-12)
      Τους δε εχθρούς μου τους μη θέλοντας να βασιλεύσω επ'αυτούς, φέρεται εδώ ενώπιόν μου και κατασφάξατε αυτούς. (Λουκ 19-27)
      Μάχαιρα ήλθα να βάλω επί της γης και ουχί ειρήνη. (Ματθ. 10.34)

      Οστις δεν είναι μετ'εμού είναι κατ'εμού. (Λουκ. 11-23)
      Οστις δεν μισεί, πατέρα, μητέρα, αδελφούς, αδελφάς και τέκνα, δεν δύναται να είναι μαθητής μου. (Λουκ. 14-26)
      «Θα τους ευλογήσω, θα τους κτυπώ και θα τους θεραπεύω αιώνια και αυτοί θα δουλεύουν μόνο για μένα» (Ησαϊας 19.22-23)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/1/16 18:45

      "Ευκολα συγχωρούμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι, η συμφορά στην κοινωνία είναι όταν οι ενήλικες φοβούνται το φως". Σωκράτης

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *