ροή ειδήσεων

Ξέρετε τι κρύβουν οι άφθες;


Παρότι η ακριβής αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή, οι στοματικές άφθες εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος κυρίως μέσα από τα χείλη, στη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή μέσα από τα μάγουλα...



Εκτιμάται ότι προκαλούνται από μια υπερ-δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μας συνήθως σαν αντίδραση μετά από κάποιο ερέθισμα.

Υπάρχουν πάντως αρκετές διαφορετικές καταστάσεις που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να οδηγήσουν στο να εμφανιστεί μια άφθα στο στόμα.
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι άφθες στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν κάποιες τροφές, όπως ντομάτα, αλλαντικά, τυρί, διάφορα καρυκεύματα, ορισμένοι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια) αλλά και ξινά φρούτα (εσπεριδοειδή). Επίσης ενοχοποιούνται το ξίδι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα πολύ καυτά ή κρύα πιάτα αλλά και η ασπιρίνη ή το αλκοόλ (όταν παραμείνουν σε παρατεταμένη επαφή με το βλεννογόνο του στόματος).

Καταστάσεις που μπορεί ακόμα να προκαλέσουν αφθώδη έλκη στη στοματική κοιλότητα είναι το δάγκωμα του μάγουλου ή της γλώσσας, τα σκληρά κομμάτια φαγητού, τα μυτερά ή στραβά δόντια, οι οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά, το βούρτσισμα με πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα.
Οι άφθες αυτής της αιτιολογίας θεραπεύονται σχεδόν άμεσα και μόνιμα μόλις εξαλειφθεί η αιτία που τις προκαλεί.

Οι άφθες δεν συνδέονται με τον ιό του έρπη. Τα ερπητικά έλκη εμφανίζονται κυρίως έξω από το στόμα (επιχείλιος έρπης) και είναι πολύ μεταδοτικά, ενώ οι άφθες δημιουργούνται στο εσωτερικό του στόματος και δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο.

Αν μια άφθα παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων χωρίς να υποχωρεί, επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ή ένα ειδικό στοματολόγο.


Πηγή:mothersblog.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *