ροή ειδήσεων

Ανακατασκευή Κολοσσού: Ποιος είναι έτοιμος;


Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι στο ενδεχόμενο ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου, δεν εννοούμε την επανάληψη του αρχαίου θαύματος (χάλκινο, ογκώδες άγαλμα) γιατί καταλύεται ο μύθος και η δυναμική του. Άλλωστε ό,τι ήταν θαύμα για τον αρχαίο κόσμο, δεν μπορεί να είναι για τον σύγχρονο.


Συνεπώς, η ανακατασκευή του Κολοσσού απαιτεί την τεχνοτροπία, την τεχνογνωσία και την αισθητική του 21ου αιώνα δημιουργώντας στον άνθρωπο την διεισδυτική ανάμνηση του τότε.

Πιστεύεις ότι το άϋλο σύμβολο της Ρόδου, ο Κολοσσός, πρώτος σε σειρά στην συνείδηση του πολίτη του κόσμου (ακολουθούν τα ελαφάκια στο λιμάνι, η Λίνδος, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όχι με την σειρά που τα γράφω, αλλά οπωσδήποτε μετά τον χάλκινο Κολοσσό), αυτό λοιπόν το σύμβολο της Ρόδου, πιστεύεις ότι αφορά μόνο τον Ρόδιο, άντε και τον Έλληνα; Όχι βέβαια. Είναι ζήτημα που αφορά στον πλανήτη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να δημιουργηθεί με τις αρτιότερες συνθήκες κατασκευαστικά, καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά, δια-ηπειρωτικά. Απ’άκρη σ’άκρη του κόσμου.

Άρα, ο Κολοσσός αφορά μια διαπλανητική σύμπραξη των σπουδαιότερων επιστημόνων και καλλιτεχνών που θα φέρει την σφραγίδα της παγκόσμια συνεργασίας για κάτι που ανήκει στην Οικουμένη, κι ας είναι κατασκευασμένο και επισκέψιμο στη Ρόδο.

Πού θέλω να καταλήξω; Σ’ένα εγχείρημα αυτής της δυναμικής και αυτού του βεληνεκούς που εφάπτεται με το όραμα της Παγκόσμιας Ειρήνης, θέση έχουν όσοι συνεργάζονται, έχουν πραγματικά ανοιχτά αυτιά, φέρουν μέσα τους το Κάλλος και την Παιδεία, έχουν λειάνει την ψυχή τους εξοβελίζοντας μικρότητες, τυχοδιωκτισμούς και ναρκισσισμούς.

Επιδιώκουν την σύμπνοια και όχι την διχόνοια.

Αποδέχονται το εμείς και όχι το εγώ (πόσο κουρασμένη αντωνυμία το «εμείς»).

Από τη χθεσινή συνάντηση φορέων στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για την προοπτική αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου, έβγαλα το εξής συμπέρασμα: όλοι σχεδόν επιθυμούν την αναβίωση του Κολοσσού. Για τους περισσότερους οι λόγοι είναι αυστηρά οικονομικοί και τοπικιστικοί.

Για τους οραματιστές, βαθιά καλλιεργημένους, σοβαρούς μελετητές του έργου οι λόγοι εκτός από οικονομικοί, είναι πολιτισμικοί, ιστορικοί, ηθικοί, κληρονομικοί, υπερ-κομματικοί, υπερ-εθνικοί. Είναι στόχος που η υλοποίηση του θα αποτελέσει το σύγχρονο θαύμα του Καθολικού Ανθρωπισμού εμποτισμένο και ιδωμένο στον τόπο που μπήκε η σπορά της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Θα αποτελέσει τον Παγκόσμιο Φάρο Φιλίας των Λαών.

Στο ύφος αυτής της προοπτικής είναι η ομόφωνη πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκάνησου που το 2005, αλλά και χθες περιληπτικά, εξέφρασε ο συντονιστής της Ομάδας κ.Γιώργος Μπαρμπούτης.

Αυτήν κρατώ από την χθεσινή συνάντηση. Για εκείνη την εισήγηση «Θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε». Γιατί είναι πάνω απ’όλα τα συνηθισμένα, μικροπρεπή, επιπόλαια, παρορμητικά και ψυχοφθόρα. Μια σπουδαία μελέτη που έμεινε για 11 ολόκληρα χρόνια στο συρτάρι.

Ποιος θα τολμήσει να σκεφτεί ποτέ ότι η Ελλάδα είναι χώρα νεκρή; Να μια μοναδική ευκαιρία να (ξανά)γίνει το επίκεντρο του Κόσμου.

φωτο: Το λιμάνι της Ρόδου - Πηγή: Τζίνα Δαβιλά/Βασίλης Καϊμενάκης
*H Τζίνα Δαβιλά είναι δημοσιογράφος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/1/16 10:58

    ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/1/16 13:03

    ρε νουμερα εδω μισο δρομο απο φαληρακι εως αφαντου κανατε 20 χρονια για να φτιαξετε το νησι σας εχει τα χαλια του δεν υπαρχει γωνια στην παλια πολη που να μην ειναι λεφουσια οι αλοδαποι και γυφτοι επαιτες που τραβολογανε τους δυσμοιρους τουριστες και προσβαλωντας την τουριστικη αξια της ροδου .ο κολοσος σας μαρανε .φτιαξτε το νησι καντε το ισαξιο της φημης του δωστε του την θεση που του αξιζει ξεβρομιστε το και αφηστε τα ονειρα για κολοσους και πρασιν αλογα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/16 09:21

    ......μια διαπλανητική σύμπραξη (!!!!! του Αρη με τον Πλούτονα και τον Δια??), ...... την διεισδυτική ανάμνηση, (μυστήριο ο νους του ανθρώπου) ....άϋλο σύμβολο της Ρόδου (!!!???) .......πρώτος σε σειρά στην συνείδηση του πολίτη του κόσμου (ε ρε φαντασία!!) ......... περιβαλλοντικά, πολιτισμικά, δια-ηπειρωτικά (όπως λέμε δηλαδή διηπειρωτικούς πυραύλους???)........αφορά μια διαπλανητική σύμπραξη (μήπως διαγαλακτική????) .....εφάπτεται με το όραμα της Παγκόσμιας Ειρήνης (χεσμένη την έχουμε την ειρήνη).......θαύμα του Καθολικού Ανθρωπισμού εμποτισμένο και ιδωμένο στον τόπο που μπήκε η σπορά της Ειρήνης και της Δημοκρατίας ....... τελικά τι πίνεις ρε φίλε ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *