ροή ειδήσεων

Στα τυφλά, προς το παρόν, οι συναλλαγές με κάρτες για το αφορολόγητο


To 2016 διανύει ήδη τις πρώτες μέρες του. Οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες. Δεν γνωρίζουν όμως...



ποιες δαπάνες από αυτές θα πρέπει να κάνουν με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016 με βάση το νέο σύστημα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο δεν θα υποχρεούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.
Δεν έδωσε όμως τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο αυτό. Και έτσι, μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τις κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω καρτών, οι φορολογούμενοι θα βαδίζουν στα τυφλά.
Πληροροφορίες των Νέων αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ώς το τέλος του μήνα να έχει εκδώσει την εγκύκλιο με όλες τις διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα σύνδεσης των δαπανών με το αφορολόγητο.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης πως ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης.
Πρόκειται μεταξύ άλλων δηλαδή για δαπάνες ενοικίων, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ (φυσικά και οι οικογενειακές δαπάνες).
Σε κάθε περίπτωση το 2016 και στο μέλλον -όπως άλλωστε ίσχυσε την τελευταία στιγμή και για το 2015- οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν αποδείξεις για να δικαιούνται αφορολόγητο εισοδήματος.
Το νέο σύστημα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει, ανάλογα με το εισόδημα, διαφορετικά ποσοστά δαπανών που θα πρέπει υποχρεωτικά οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν μέσω καρτών (ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών) για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τους φορολογουμένους (ηλικιωμένους ή άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές) που λόγων αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *