ροή ειδήσεων

Τι αλλάζει για μεταθέσεις οπλιτών, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης


Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής,
το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις μεταθέσεις οπλιτών, τους ανυπότακτους, τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και θέματα μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, υπερψηφίσθηκε τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων τύπου Super Vita, του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε 29 μήνες. Με τον τρόπο αυτό τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, το Πολεμικό Ναυτικό εξασφαλίζει την κάλυψη επιχειρησιακών του αναγκών και οι εργαζόμενοι εργασία, αλλά και προοπτική από τους είκοσι εννέα μήνες και μετά».
Αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά χωρίς αρνητική τοποθέτηση από οποιοδήποτε κόμμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με πολύ περισσότερες ψήφους από αυτές που έλαβε το Νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ειδικότερα ρυθμίζονται τα παρακάτω:

- Καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών για όλους τους Κλάδους, με τη θέσπιση ενός διαφανούς συστήματος μοριοδότησης, που μπορεί να ελέγχεται από τους ίδιους τους οπλίτες, αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. "Τυποποιούνται οι διαδικασίες και εξαλείφονται οι δυνατότητες αυθαίρετων μεταθέσεων", ανέφερε σχετικά στη Βουλή ο κ. Βίτσας. "Είναι μία προσπάθεια να απαγκιστρώσουμε την κάθε οικογένεια από το άγχος και την προσπάθεια να αναζητήσει, όταν έρθει η ώρα, τον «κατάλληλο» άνθρωπο και να σταματήσει μάλιστα μετά να ξεπληρώνει «γραμμάτια» για την καλή μετάθεση", επισήμανε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στο "βύσμα". "Ή δηλώνουμε τη ρήξη με την προηγούμενη κατάσταση ή, αν και συμφωνούμε, στην ουσία εξακολουθούμε να παρέχουμε την ανοχή μας, να συνεχίζουμε με υποκριτικό τρόπο να καταγγέλλουμε τα ρουσφέτια, ενώ συγχρόνως εξακολουθούμε να αναζητούμε πελατειακές σχέσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Η στρατιωτική θητεία συνδυάζεται και με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι οπλίτες ιατροί θα μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και να εκπληρώνουν την υποχρέωση αγροτικού ιατρού με την προβλεπόμενη από το υπουργείο Υγείας αμοιβή. Αντίστοιχα, θα μπορεί να γίνεται και για άλλες επιστημονικές ειδικότητες.
- Τακτοποιείται στρατολογικά, ποινικά και διοικητικά μεγάλος αριθμός ανυπότακτων, εφ' όσον έχουν ήδη ή πρόκειται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Διαγράφονται τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ και κλείνουν οι ποινικές υποθέσεις. Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Ειδικά για τους ανυπότακτους άνω των τριάντα πέντε ετών, μειώνεται ο χρόνος τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας.
- Με σειρά διατάξεων αντιμετωπίζονται θέματα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν κυρίως προσωπικό, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον, και αποκαθίστανται και αδικίες ή παραβλέψεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *