ροή ειδήσεων

Σάλος στην Αγγλία: Έβαψαν κόκκινες τις πόρτες εκεί που μένουν πρόσφυγες


Στην αποκάλυψη ότι έβαψαν κόκκινες τις πόρτες των αιτούντων άσυλο προχώρησαν οι βρετανικοί "Times", ύστερα από ρεπορτάζ που...


κινητοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.
Το "σημάδι" αυτό κάποιοι το παραλλήλισαν με τα κίτρινα αστέρια που έπρεπε να φορούν οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία.
Οι κατοικίες που μισθώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο ανήκουν στο σύνολό τους στην εταιρεία ακινήτων Jomast, η οποία έχει πάρει την υπεργολαβία από την εταιρεία ασφαλείας G4S, που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το κράτος. Αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί είχαν διαμαρτυρηθεί ότι έχουν βρει αρκετές φορές έξω από τα σπίτια τους χαραγμένα εθνικιστικά σύμβολα ή περιττώματα ζώων και δέχονται φραστικές επιθέσεις από συμμορίες νεαρών. Η Jomast, που ανήκει εξ ολοκλήρου στον μεγιστάνα Στιούαρτ Μονκ, αρνήθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική «απαρτχάιντ» που στιγματίζει τους αιτούντες άσυλο.
Ωστόσο, η έρευνα των «Times» έδειξε ότι από τα 168 σπίτια που ανήκουν στην εταιρεία, τα 155 έχουν κόκκινες πόρτες και οι συντάκτες επισκέφθηκαν 66, εκ των οποίων τα 62 στέγαζαν αιτούντες άσυλο, 22 διαφορετικών εθνικοτήτων. Στα υπόλοιπα έμεναν 2 πρώην αιτούντες άσυλο και δύο Βρετανοί πολίτες.
«Μας έχουν βάλει πίσω από κόκκινες πόρτες. Όταν το βλέπει ο κόσμος, όλοι ξέρουν ότι αυτό σημαίνει αιτούντες άσυλο. Είναι σαν μια διακήρυξη ότι δεν είμαστε το ίδιο με εσάς» λέει στην εφημερίδα ένας από τους πρόσφυγες.
Όσο κι αν η Jomast προσπάθησε να διαψεύσει πως πρόκειται για οργανωμένη πρακτική, οι μαρτυρίες λένε το αντίθετο. Δύο πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να αλλάξουν το χρώμα της πόρτας, για να αποφύγουν το «στίγμα». Ως αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα εργασίας και λαμβάνουν περίπου 40 ευρώ την εβδομάδα για να επιβιώσουν. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να κάνουν οικονομίες για αρκετό καιρό προκειμένου να αγοράσουν χρώμα και βούρτσα. Όταν επιτέλους έβαψαν την πόρτα λευκή, που για τους ίδιους συμβόλιζε την ειρήνη, τους επισκέφθηκε ένας υπάλληλος της Jomast και τους ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται να αλλάξουν το χρώμα. Λίγες ημέρες αργότερα, η πόρτα τους ήταν και πάλι κόκκινη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *