ροή ειδήσεων

Ανθρωποκυνηγητό στη Σαρία για αρχαιοκάπηλους! (φωτογραφίες)


Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει από νωρίς το μεσημέρι κάτοικοι Διαφανίου και λιμενικοί,
για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αρχαιοκάπηλων.
Συμφωνά με πληροφορίες του AegeanToday.gr κάτοικοι μετέβησαν στην Σαρία και συγκεκριμένα στην αρχαία Πρωτεύουσα «Νίσυρο» σημερινά Παλάτια, όπου στον όρμο ήταν ελλιμενισμένα δυο αλιευτικά σκάφη (πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν νηολόγιο νησιού από το Βορειο Συγκρότημα της Δωδεκανήσου), τίποτε όμως δεν προμήνυε αυτό που θα αντίκριζαν στη συνεχεία.
Λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας (πρόκειται για μια παλαιοχριστιανική εκκλησία του 6ου µ.Χ. αιώνα, σήμερα στο ναΰδριο αυτό, υπάρχουν ακόμη πλήθος από κιονόκρανα, ψηφιδωτά και άλλης μεγάλης άξιας αρχαία αντικείμενα), έκπληκτοι οι ντόπιοι, εντόπισαν ημεδαπούς να έχουν σκάψει μεγάλα λαγούμια περιμετρικά του ναΰδριου και να έχουν εντοπίσει ανασύρει αρχαία αντικείμενα.

Άμεσα ενημέρωσαν τον λιμενικό Σταθμό Διαφανίου όπου με ιδιωτικό σκάφος 2 άνδρες του λιμενικού μετέβησαν στη Σαρία για την εξακρίβωση των καταγγελιών, συνοδεία και υπαλλήλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που υπηρετεί στην περιοχή.
Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τους 5 υπόπτους, στα απόκρημνα και δύσβατα βουνά της Σαρίας.

Η ερεύνα φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με δεδομένο πως οι άνδρες του λιμενικού καθώς και οι υπόλοιποι Καρπάθιοι, δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους ή την υπηρεσία τους αντίστοιχα, αφού στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν έχουν καταφέρει να μιλήσουν ούτε μέσω ασυρμάτου.
Στις έρευνες ΔΕΝ μπορεί να συνδράμει το Λιμεναρχείο Καρπάθου (από τα Πηγάδια) αφού το σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή, έχει αποσπαστεί ελέω του προσφυγικού στην Σύμη.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από τις φωτογραφίες του άρθρου, η περιοχή είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και εδώ και δεκαετίες παραμένει ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ μετα από εκατοντάδες επιδρομές αρχαιοκάπηλων!


Στα «Παλάτια» Σαρίας, στην θέση όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες , υπήρχε η αρχαία Νίσυρος, ακόμη και σήμερα βρίσκονται δεκάδες πετρόχτιστα «σπιτάκια» και στις δύο πλαγιές του βουνού, ένας μεγάλος και σημαντικός παλαιοχριστιανικός οικισμός με αρχαίες ρίζες, που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους, κοντά στον παλαιοχριστιανικός οικισμός με τέσσερεις βασιλικές, λουτρό και θολωτούς τάφους. Όπως θα δείτε είναι ιδιόμορφα κτίσματα με οξυκόρυφη θολωτή στέγη που συνδέθηκαν με τους αιώνες των αραβικών επιδρομών (7ος – 10ος αιώνας).

Μάλιστα από ερευνητές έχει χαρακτηριστεί ως «πολύτιμος και πραγματικός θησαυρός» αφού τα κτίσματα και τα ευρήματα είναι σε άριστη κατάσταση μετα από εκατοντάδες χρονιά.


Η Άγια Σοφία περιμετρικά της οποίας βρίσκονται διάσπαρτοι αρχαίοι κίονες αλλά και απομεινάρια αρχαίου ιερού καθώς και της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5ου – 6ου αιώνα.

Συμφωνά επίσης με τους ιστορικούς η Σαρία πριν πολλές εκατοντάδες χρόνια ήταν ενωμένη µε την Κάρπαθο κι επειδή στη Σαρία άκµασε µια από τις πιο δυνατές πόλεις της Μεσογείου -και µία από τις τέσσερις της Καρπάθου- η Νίσυρος (ή Αργος). ]
Για ότι νεότερο σχετικά με τις έρευνες θα σας ενημερώσουμε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *