ροή ειδήσεων

Επέλαση της κακοκαιρίας: Νέα πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια


Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια που πιθανότατα θα πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας.

Προβλήματα προκάλεσε ο χιονιάς σε πολλές περιοχές, ενώ ένα άτομο ανασύρθηκε νεκρό από ΙΧ που έπεσε σε χείμαρρο στις Σέρρες. Χιονίζει από τη νύχτα στο Βόλο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο Έβρος.

Τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Χωρίς προβλήματα, παρά την έντονη χιονόπτωση από νωρίς το πρωί, εξελίσσεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.

Από τα ξημερώματα η χιονόπτωση έχει ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού και τη δυτική Φθιώτιδα, όπου το χιόνι στα ορεινά χωριά έχει φτάσει τα 30 εκατοστά. Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού χιόνιζε κατά διαστήματα όλη τη νύχτα σε δύο τμήματα, από το 14ο έως το 18ο χιλιόμετρο λίγο μετά τη Λαμία και από το 40ό έως το 43ο λίγο μετά το Δομοκό. Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και διευκολύνουν την κυκλοφορία.

Τέλος, δεν υπάρχει πρόβλημα κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται έντονη χιονόπτωση, ιδιαίτερα στην περιοχή των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

'Εντονη εξακολουθεί να είναι η χιονόπτωση στη Μαγνησία, κυρίως στο Πήλιο και στην περιφέρεια του Αλμυρού. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο στο Πήλιο, όπου χιονίζει ασταμάτητα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε κλοιό χιονιά βρίσκεται από το πρωί ο νομός Λάρισας, με τη χιονόπτωση να είναι πιο πυκνή ιδιαίτερα στα ορεινά, ενώ μέσα στην πόλη της Λάρισας χιονίζει σποραδικά από το πρωί.

Λόγω της κακοκαιρίας έχουν κλείσει σχολεία στην επαρχία Αγιάς, καθώς και στην επαρχία Ελασσόνας ωστόσο έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτεραι προβλήματα από την κακοκαιρία.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει διαθέσει 12 εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατοδιανομείς τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και ρίχνουν αλάτι κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, στη νότια πλευρά του Ολύμπου και του Κισσάβου αλλά και στην περιοχή των Φαρσάλων.


Ολα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στο κέντρο της πόλης, παρά την πρωινή χιονόπτωση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στα Χάνια του Πηλίου το χιόνι έχει φθάσει τα 60 εκατοστά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο τμήμα Αλυκόπετρα-Χάνια-Καράβωμα προς Ζαγορά.
Χιόνι έχει καλύψει την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο, την Αργαλαστή μέχρι και το Τρίκερι, όπου τα σχολεία είναι κλειστά.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο, τον Αλμυρό και όλη την περιφέρεια.

Προβλήματα υπάρχουν και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Λάρισα, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και κυρίως στον Αλμυρό, στις στροφές Αλεξάκη, στις στροφές Αερινού και στο Βελεστίνο.


Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να γίνεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας -Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην ορεινή Ναυπακτία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και Ναυπάκτου - Αράχωβας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Χιονίζει από το πρωί σε όλη σχεδόν τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.

Μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας επιχειρούν στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προκειμένου να τους κρατήσουν ανοικτούς. Με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις στα χωριά, στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Με απόφαση του φημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έκλεισαν σήμερα τα σχολεία στο νησί με εξαίρεση αυτά στον πρώην δήμο Μυτιλήνης. Τα σχολεία σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη.
Πριν από λίγο ξεκίνησε να χιονίζει και στη Χίο στα χωριά της Αμανής βόρεια του νησιού, χωρίς όμως μέχρι τώρα προβλήματα.



Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια, ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Αχαΐα, η Κορινθία και η Αρκαδία.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5-6 και στα ανατολικά 6-7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις με βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία: από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια θα πέσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα. Θερμοκρασία: από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και τηςΣτερεάς Ελλάδας. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. ΣτηνΠελοπόννησο αναμένονται βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια θα πέσουν στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη στα ορεινά - ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στη Κρήτη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο η χιονόπτωση στα βόρεια και βροχές η σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: στα βόρεια από 0 έως 06 και στα νότια από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με βροχή η χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και πεδινά και στα υπόλοιπα παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά και στον Δήμο Ωραιόκαστρου στη Θεσσαλονίκη.

Από το Δήμο Πολυγύρου ανακοινώθηκε, επίσης, πως λόγω της κακοκαιρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.00, ενώ τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Στις 09:15 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στους δρόμους από τη χιονόπτωση

Από τα ξημερώματα χιονίζει και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε και στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου διεξάγεται με δυσκολία, ενώ κλειστό είναι το τούνελ της Τούμπας λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Ο παγετός κρατά κλειστό και τον δρόμο προς Ωραιόκαστρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής στον Εβρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου του Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, που έστειλαν την Κυριακή οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας, καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζα και Έβρος, όπου καταγράφονται ήδη 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1400.

Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα, του ΄54 και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς, Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *