ροή ειδήσεων

Το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Αθίγγανων της Ρόδου


«Η κοινωνικοποίηση είναι το ζητούμενο»

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κοινότητας Κοσκινού και της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Βαρβάρας – Τσαΐρι της Ρόδου, ο Σύλλογος μας θέλει να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα αυτό που άπτεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα αυτό είναι παλιό και πρωτίστως « Κοινωνικό». Έχει απασχολήσει πολλούς Φορείς Κρατικούς και άλλους μεταξύ των οποίων και τον Σύλλογο μας σχετικά με την συνεχή ρύπανση με τοξικά αέρια από τις καύσεις των καλωδίων σε καθημερινή σχεδόν βάση επηρεάζοντας δυσμενώς την ζωή των κατοίκων της περιοχής. Αίτημα λοιπόν υπήρξε αφενός η αποτροπή της μόλυνσης αλλά και η απομάκρυνση των αυτοσχέδιων και πρόχειρων παραπηγμάτων μέσα στα οποία ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι σε συνθήκες πρωτοφανούς αθλιότητας για την σημερινή εποχή και μάλιστα σε ένα τουριστικό νησί της φήμης της Ρόδου.

Οι υποσχέσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις υπήρξαν αθρόες αλλά επί της ουσίας, χρόνια τώρα, δεν έγινε το παραμικρό ώστε να βρεθεί μία μόνιμη και αξιοπρεπής λύση σύμφωνα με τους Νόμους του Κράτους σε ότι αφορά την διαβίωση των ανθρώπων αυτών. Το πρόβλημα είναι σίγουρα πολύπλοκο, κοινωνικό με διαστάσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στην οικονομία.


Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εντοπίζονται:

1. Στην πολιτογράφηση όλων των Ρομά σε ολόκληρη την χώρα και στην εγγραφή τους στα δημοτολόγια των Δήμων όπου κατοικούν.

2. Στην αστικοποίηση και κοινωνικοποίησή τους.

3. Στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σαν πολίτες ίσους με όλους τους άλλους. Την κατάργηση όλων των διακρίσεων εις βάρος τους και τη συμμετοχή στα κοινά της πόλεως όπου ζουν.



Αφού όλα αυτά γίνουν από την Πολιτεία οι Ρομά θα έχουν ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις έναντι της Πολιτείας και των Νόμων της και θα παύσει η παραβατικότητα και η ανωνυμία που καλύπτει σήμερα τις πράξεις τους.


Το οικιστικό πρόβλημα

Το οικιστικό πρόβλημα αναγνωρίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως το πιο κομβικό για τους Ρομά. Είναι γεγονός ότι η διαμονή σε μόνιμη γνωστή κατοικία συνδέεται με τη δυνατότητα ενός πολίτη να απολαμβάνει ορισμένα δικαιώματα αλλά και με τη δυνατότητα του δημοσίου ή ιδιωτών να συναλλάσσεται νομίμως με το πρόσωπο αυτό. Η νομαδική ζωή των Ρομά και η διαβίωσή τους σε παράνομους καταυλισμούς στα όρια Δήμων (χωρίς αναγκαστικά να υπάρχει η οικογενειακή τους μερίδα ) λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κοινωνική ένταξή τους.


Αυτό λοιπόν που προσπαθεί να κάνει σήμερα η Δημοτική μας Αρχή με την μετεγκατάσταση του καταυλισμού από το Καρακόνερο σε ένα άλλο μέρος δεν λύνει το πρόβλημα των Ρομά και της παραβατικότητας τους απλά το μεταφέρει σε άλλους πολίτες και δημιουργεί ξανά νέες εντάσεις και εχθρότητες μεταξύ των πολιτών.


Η λύση είναι μία και μοναδική ή σταδιακή αστικοποίηση των Ρομά με την σύμφωνη γνώμη και των ιδίων, σε πρώτη φάση με την ενοικίαση κατοικιών ή την παροχή μονίμων εγκαταστάσεων του Δημοσίου με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις και σε λίγα χρόνια την μόνιμη και αυτόνομη εγκατάσταση τους σε οικίες . Μαζί πρέπει να ακολουθήσουν η πρόσβαση τους σε Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και των παιδιών τους στην εκπαίδευση. Ίσως χρειαστούν μερικά χρόνια για την πλήρη ενσωμάτωση τους αλλά η αρχή πρέπει να γίνει τώρα.


Στον δε χώρο στην Αγία Βαρβάρα πρέπει να αποκατασταθεί το δάσος που κάηκε πρόσφατα με συντονισμένη αναδάσωση και με την συμβολή όλων των κατοίκων της περιοχής και όλων των εθελοντών της Ρόδου.



Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Κουλούμπρης Μιχάλης





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/5/16 09:55

    k ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΗΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΕΠΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 "ΡΟΜΑ" ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΛΒΑΝΟΡΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Κ.Λ.Π ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΙ ΜΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΝΕΡΟ- ΔΕΗ - ΦΟΡ ΔΗΛΩΣΕΙΣ -ΦΟΡΟΥΣ -ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ Η ΑΠΑΝΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/7/16 09:13

    Ρε αντε απο κει με τις αμπελοφιλοσοφιες σου, ειναι ποτε δυνατον αυτα τα κτηνη να γινουν ανθρωποι? Ποτε των ποτων! Απλα θα επρεπε να μενουν στην ζουγκλα να τρωνε οτι βρισκουνε. Και στη τελικη με το ζορι θα τους πουμε να κοινωνικοποιηθουν? Στραβαρα εχουν οτι τοσα χρονια μενουν μεσα σε πολιτισμενη κοινωνια? Δηλαδη βλεπω να φευγουν απο το καρακονερο σε πενηντα χρονια και αν....αχρηστοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/7/16 09:53

    3. Στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σαν πολίτες ίσους με όλους τους άλλους.
    Μηπως εννοείτε ακριβώς το αντίθετο;
    Εμείς οι "αλλοι" θα θέλαμε τα ίδια δικαιωματα-προταιρηματα με "αυτούς".
    Ελευθερία σε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/7/16 13:55

    στη θαλασσα να τους ρ ξουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/7/16 18:46

    Έχουμε και εμείς δικαιώματα οχι μόνο οι Ρομά! Αίσχος πια με αυτή την κατάσταση. Να μάθουν να ζουν όπως εμείς. Αν δεν τους αρέσει υπάρχει και η επιλογή του "φεύγω". Δεν τους κρατάμε με το ζόρι. Αυτοί ήρθανε στον τόπο μας. Τοοοοσοι λαοί περάσανε απο εδώ και συνυπάρχουμε ειρηνικά!! Τυχαίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/7/16 15:02

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ (1) (2) ΚΑΙ (3) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :

    1.Στην πολιτογράφηση όλων των Ρομά σε ολόκληρη την χώρα και στην εγγραφή τους στα δημοτολόγια των Δήμων όπου κατοικούν.

    ΟΙ ΡΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕΡΙΚΟΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ" ΜΑΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ.

    2. Στην αστικοποίηση και κοινωνικοποίησή τους.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ , ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΜΑΣ ,ΣΑΝ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ, ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ , ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ ΜΑΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ,Ε ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ?

    3. Στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σαν πολίτες ίσους με όλους τους άλλους. Την κατάργηση όλων των διακρίσεων εις βάρος τους και τη συμμετοχή στα κοινά της πόλεως όπου ζουν.

    ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΡΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ , ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ Ή ΟΧΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ,ΠΟΥ ΤΡΕΞΑΝΕ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ) ΑΛΛΑ,
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ :
    ΟΤΑΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ,(ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ), ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑΣΟΥ ΑΥΡΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ «ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ» ΕΝΩ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ «ΑΛΛΟΥΣ» ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ.!!!
    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ , ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ , Ο ΣΤΡΑΤΟΣ , ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΤΕΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑ, ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΩΝ , ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ.
    Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ »!!!!
    ΚΟΡΟΙΔΑ , Ή ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *