ροή ειδήσεων

Μεϊμαράκης VS Μητσοτάκης: Σε ποιες λεπτομέρειες θα κριθούν οι γαλάζιες εκλογές


Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές της ΝΔ; Αυτό το ερώτημα απασχολεί όλους τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ αυτές τις μέρες και ενόψει του δεύτερου γύρου...

Ανοιχτό παιχνίδι θυμίζει η γαλάζια εσωκομματική αναμέτρηση, έστω και αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προβάλλει ως το φαβορί. Στη ΝΔ, η οποία αρχίζει να εθίζεται στις εκπλήξεις, τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν βάλει κάτω τα δεδομένα και στο τέλος του 2015 μοιάζουν να έχουν βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς τις μεταβλητές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της μεθεπόμενης Κυριακής.

Το βασικό στοίχημα είναι η συμμετοχή. Στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 400.000 ψηφοφόροι σε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, ιδίως σε εκλογικά τμήματα με μεγάλη προσέλευση, μιας και έπρεπε όλοι να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ή επαναβεβαίωσης μέλους και στη συνέχεια να περαστούν στο σύστημα τόσο μέσω tablet όσο και να καταγραφούν χειρόγραφα στους καταλόγους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υποψηφίων, αλλά και δημοσκόπων, με τους οποίους το KoolNews.gr βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή, η προσέλευση θα είναι κατά τι μικρότερη αυτή τη φορά. Έτσι, αν εμφανιστούν περίπου 350.000 ψηφοφόροι, τότε όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, αν και δεν πρέπει να αποκλείεται να εμφανιστούν ακόμα λιγότεροι, σε κάθε περίπτωση όμως περισσότεροι από 300.000.

Ένα ακόμα μέγεθος που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι οι συσπειρώσεις των δύο υποψηφίων. Ο μεν Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφάνισε μεγάλη δύναμη στην περιφέρεια, όπου είχε κατά τεκμήριο ποσοστά αρκετά πάνω του 40%, αλλά και σε μεσαίες και φτωχότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ πήγε και πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη, έδρα του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε εξαιρετικά στην Κρήτη, αρκετά καλά στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στην Αττική και ειδικά σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστείων, όπου η ΝΔ έχει παραδοσιακά μεγάλη δύναμη. Τούτων δοθέντων, η γενικότερη εκτίμηση είναι πως οι ψηφοφόροι του κ. Μητσοτάκη θα πάνε κατά τεκμήριο και πάλι στην κάλπη για να τον στηρίξουν, ενώ ερωτηματικό είναι η συσπείρωση του κ. Μεϊμαράκη.

Εκτιμάται πως θα χάσει ψήφους προς τον κ. Μητσοτάκη, καθώς κάποιοι τον ψήφισαν υπό το φόβο της διάσπασης που προκάλεσε η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, πλην όμως θα έχει και καραμανλικές εισροές από τη βόρεια Ελλάδα. Ένα ακόμα ζήτημα είναι και το ηλικιακό προφίλ των ψηφοφόρων: ο κ. Μεϊμαράκης πήγε καλύτερα σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης γοήτευσε και αρκετούς νεότερους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και να θεωρηθεί πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, καθώς υπενθυμίζεται πως και στον πρώτο γύρο περίμεναν καρτερικά για πολλή ώρα, ώστε να κάνουν το χρέος τους προς την παράταξη.

Ως προς τη στήριξη των υποψηφίων προς τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, ήταν απολύτως αναμενόμενη η στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μηστοτάκη, πλην όμως είναι αυθαίρετο να προστίθεται ακέραιο το ποσοστό του κ. Γεωργιάδη (11%) σε αυτό του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι όμως ψέμα πως το κοινό του κ. Γεωργιάδη, κατά πλειοψηφία, εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκινείται από τον μεταρρυθμιστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη. Ένα μέρος αυτού του ποσοστού, θα πάει και στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά θεωρείται δύσκολο να υπερβεί το 10%. Τέλος, λογικά θα υπάρξει και αποχή από κάποιους ψηφοφόρους του κ. Γεωργιάδη, μιας και το target group του όμως θεωρείται «αμιγώς πολιτικό», η εκτίμηση που γίνεται είναι πως αυτό το ποσοστό δεν θα είναι μεγάλο και σίγουρα δεν θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

Εκ του ποσοστού του λοιπόν που έφτασε το 20% ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καθίσταται ρυθμιστής του αποτελέσματος. Σε σύσκεψη που έγινε αμέσως μετά την Κυριακή των εκλογών στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα αποφασίστηκε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος να μην στηρίξει ονομαστικά κανέναν υποψήφιο. Μάλιστα, ακόμα και σε στενούς συνεργάτες παρατηρείται ένας ενδιαφέρων δυϊσμός: αρκετοί, υπό την αίρεση της ανανέωσης, θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης και πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ανατρέψει τις ισορροπίες. Όσο για τους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, αυτοί θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις, αν και ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι θα ακολουθήσουν ποια: κάποιοι θα ψηφίσουν Μητσοτάκη λόγω της ανάγκης ανανέωσης του κόμματος, κάποιοι θα ψηφίσουν Μεϊμαράκη λόγω καραμανλικού υποβάθρου και κάποιοι θα απέχουν εντελώς.

Όσοι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το πράξουν επειδή εκτιμούν πως το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν είναι δυνατό να στήριξαν έναν υποψήφιο, ο οποίος έβαλε απέναντί του τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ψηφίσουν τώρα. Όσο γι’αυτούς που θα στηρίξουν τον κ. Μεϊμαράκη, πρόκειται κατά τεκμήριο για καραμανλικούς ψηφοφόρους, με βάση κυρίως περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι «έκαναν την επανάστασή τους», πλην όμως τώρα επαναπατρίζονται. Φυσικά, αρκετοί θα είναι και εκείνοι οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα που μάλλον δεν θα βρουν το δρόμο για την κάλπη, ίσως περισσότεροι ως ποσοστό από αυτούς του κ. Γεωργιάδη.

Όπως και να έχει, ακόμα και αν φαινομενικά το γαλάζιο παίγνιο έχει ως φαβορί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το περιθώριο της ανατροπής είναι υπαρκτό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι αρεστός σε πολλούς νεοδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας, δεν πρόκειται να πλήξουμε.

ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης/koolnews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *