ροή ειδήσεων

Ο απολογισμός της θητείας του Δημάρχου το πρώτο 18μηνο


Εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου. Απολογισμός πεπραγμένων 2014-2015.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ολοκληρώθηκε το πρώτο 18μηνο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής στο πλαίσιο της 5ετούς Καλλικρατικής θητείας.
Η προβλεπόμενη από το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, ετήσια απολογιστική συνεδρίαση είναι η ελάχιστη νομική και πολιτική υποχρέωση να παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά το παραχθέν έργο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στο σύνολο των συμπολιτών μας. Ο απολογισμός του έργου και των δράσεων του καθενός από μας γίνεται καθημερινά στους συμπολίτες μας, όμως μέσα από την σημερινή διαδικασία του απολογισμού έργων και δράσεων υπηρετούμε θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας, όπως η λογοδοσία και η διαφάνεια μέσα από τον δημόσιο διάλογο, την άσκηση δημόσιας και επώνυμης κριτικής και ελέγχου των πεπραγμένων.
Πορευτήκαμε μέσα σε ένα αρνητικό για την Αυτοδιοίκηση περιβάλλον, λόγω της μακρόχρονης συνεχιζόμενης υφεσιακής οικονομικής πορείας της χώρας μας, των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και της πολιτικής αναστάτωσης, της αβεβαιότητας και της αναμονής εξελίξεων στο θέμα της οικονομικής κρίσης και της πορείας της χώρας, αλλά και των διεθνών πολιτικών και γεωπολιτικών αρνητικών εξελίξεων. Η άλλοτε ισχυρή τοπική μας οικονομία, αλλά και ο Δήμος μας, δέχθηκαν πολλαπλές πιέσεις, που είχαν σχέση και με τις πολιτικές, που θεσμοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από κυβερνητικής πλευράς και έχουν να κάνουν με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., με την τραπεζική αργία (capital controls), με τις περικοπές των τακτικών επιχορηγήσεων των δήμων κατά 65%, με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, αλλά και με την εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας του Έλληνα πολίτη.
Σε όλο αυτό το γενικότερο εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, βαδίσαμε σταθερά με γνώμονα την χρηστή διοίκηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και με οδηγό μας την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, που έχουν σχέση πρωτίστως με την κοινωνική πολιτική και με την επίτευξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του νησιού μας.
Πρόθεση μου σήμερα δεν είναι να αναφερθώ εγώ εκτενώς στο παραχθέν έργο μας και στις επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για αυτό το χρονικό διάστημα. Ενεργώντας, ισότιμα, δημοκρατικά και πλουραλιστικά το έργο αυτό δικαιούνται να το παρουσιάσουν οι συνεργάτες μου, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του Δήμου. Όλοι μαζί και με την δική μου καθοδήγηση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και το στελεχιακό δυναμικό του δήμου, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους εθελοντικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, εργάστηκαν σκληρά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να αποτελέσει υπόδειγμα σωστής, μεθοδικής και νοικοκυρεμένης λειτουργίας.
Περιορίζομαι να δώσω έμφαση στους παρακάτω άξονες, οι οποίοι θα αναλυθούν λεπτομερώς από τους αρμόδιους ανά Διεύθυνση και τομέα συνεργάτες μου.
1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
Θωρακίσαμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας με την εξοικονόμηση πόρων, την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφιση των υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά και με την διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν. Διεκδικήσαμε και εισπράξαμε οφειλές Π.Ο.Ε. παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του δήμου και το καθήκον μας. Είναι πλέον σαφές, ότι, τα ταμειακά μας διαθέσιμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου μας δίνουν την δυνατότητα να βάλουμε στέρεες βάσεις και γερά θεμέλια για τα επόμενα έτη. Φυσικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την θέσπιση νέων πόρων σε εθνικό επίπεδο, όσο και την είσπραξη οφειλών Π.Ο.Ε. σε τοπικό επίπεδο γιατί ο ισχυρός οικονομικά δήμος θωρακίζει την τοπική οικονομία και υλοποιεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
2.ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Στις προσπάθειές μας για την λειτουργική αναβάθμιση, εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του Δήμου μας, οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας και προχωρούμε σε νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας. Με την αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, οι υπηρεσίες θα καταστούν πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς τον πολίτη με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Δήμου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι Δημοτικές μας επιχειρήσεις ΡΟΔΑ , ΔΕΥΑΡ και ΔΕΡΜΑΕ, κινούνται και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση. Σε κεντρικό επίπεδο καταθέτουμε και υποστηρίζουμε τις προτάσεις μας, στα Υπουργεία, στους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλ. στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων με την ιδιότητα του Προέδρου, στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στις επιτροπές στα οποία μετέχουμε με πρωταγωνιστικό ρόλο για να διαμορφώσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των νησιών μας για όσα δικαιούνται και για όσα αξίζουν.
3.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ- ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ:
Βασική αποστολή του Δήμου Ρόδου για την επίτευξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του νησιού μας, ως τουριστικού προορισμού είναι η βελτίωση των υποδομών στις υπηρεσίες της καθημερινότητας, που παρέχονται στους επισκέπτες μας και η ενεργή συμμετοχή στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό. Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από την υποχρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο Δήμος μας, με εμφανή την εξωστρεφή παρουσία του συμμετείχε σε διεθνή FORA και εκθέσεις, όπως στο Λούβρο, στη Βιέννη, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, (μαζί με την Π.Ν.Α.Ι.) στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ισραήλ, Σουηδία, Ντίσελντορφ) και φθάσαμε μέχρι την Κίνα (μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) προκειμένου να προβάλουμε τη Ρόδο. Κάναμε προσπάθειες για την προσέλκυση της κρουαζιέρας, του μαθητικού και του συνεδριακού τουρισμού. Πιστεύω με την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο δήμος μας να συμβάλει καταλυτικά και δημιουργικά στην ανάδειξη και στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Στον ίδιο τομέα είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, οργανώνουμε προγράμματα και φέρνουμε κοντά μας ένα σπουδαίο κεφάλαιο του τόπου μας: τον Απόδημο Ελληνισμό.
4.ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΛΗΣ- ΧΩΡΙΩΝ- ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ρόδος με το μεγάλο απόθεμα περιβαλλοντικού πλούτου και το αστείρευτο φυσικό κάλλος ότι χρειάζεται σοβαρές παρεμβάσεις. Από την πρώτη στιγμή αγγίξαμε θέματα που παράμεναν άλυτα επί 10ετίες στο νησί μας, όπως η εικόνα της πόλης, χωρίς να οπισθοχωρήσουμε, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το γενικότερο συμφέρον του δήμου και των επισκεπτών του. Ενδεικτικά αναφέρω το ΝΕΩΡΙΟ, τη Λιμενική Ζώνη, το Καρνάγιο, τα χωριά, τη Μεσαιωνική Πόλη. Από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου, Καρνάγιο, Ήχος και Φως, ΑΚΤΑΙΟΝ, και ακολουθούν οι διακηρύξεις για το Ιαλύσιο, το Συσσίτιο και την τοποθέτηση νέων στάσεων λεωφορείων. Στον τεχνικό τομέα ολοκληρώσαμε έργα που ξεκίνησαν επί θητείας των προκατόχων μας, θεμελιώσαμε νέα και προχωρούμε σε αστικές αναπλάσεις, βελτίωση πεζοδρομίων. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης Ευρωπαϊκών Πόρων με την ένταξη έργων και δράσεων στο Ε.Σ.Π.Α. και διασυνοριακά προγράμματα. Σε αγαστή συνεργασία με την Π.Ν.Α.Ι. ετοιμάσαμε μελέτες, υπογράφουμε και υπογράψαμε νέες προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις για την βελτίωση σχολικών κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, λιμενικών έργων και δράσεων (υδατοδρόμια).
5.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
Στον τομέα της καθημερινότητας και της καθαριότητας αποδείχθηκε μετά την λήξη της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία (31-12-2015), ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του νησιού, με το υφιστάμενο προσωπικό και τον γηρασμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και στόλο. Γι’ αυτό ζητήσαμε έγκαιρα την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για την διενέργεια νέου διαγωνισμού περισυλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε η Ρόδος ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός να έχει την εικόνα που της ταιριάζει στον τομέα της καθαριότητας. Στους όρους της νέας διακήρυξης (ριψοκίνδυνα αλλά και πρωτοπόρα), απαιτήσαμε από τους συμμετέχοντες την εγκατάσταση press containers, τριών ρευμάτων, σταδιακά σε 80 ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανακύκλωσης και η δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ελπίζω και εύχομαι να έχουμε σύντομα ανάδοχο. Ταυτόχρονα υπογράψαμε συμβάσεις με τρία συστήματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ ξεκίνησε ήδη η ενημέρωση στα σχολεία για την άμεση τοποθέτηση τεσσάρων κάδων διαλογής στην πηγή.
Είμαστε από τους πρώτους δήμους που εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο ταυτίζεται απολύτως με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθώς και με τη βασική μας προσέγγιση που αφορά στο τρίπτυχο διαλογή στη πηγή-ανακύκλωση-κομποστοποίηση, υλοποιώντας τα πρώτα βήματα για να γίνει ο δήμος Ρόδου, «πράσινος» δήμος. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, οι διαγωνισμοί εξοπλισμού του Κ.Δ.Α.Υ. και ταυτόχρονα προχωρούμε στις μελέτες για την ένταξη έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. ή στο ΕΣΠΑ, για την κατασκευή ΧΥΤΥ και ΜΕΑ.
Στον τομέα του πρασίνου με τις προσπάθειες των υπηρεσιών μας υλοποιήθηκαν έργα και δράσεις που αφορούν στον καλλωπισμό και στον εξωραϊσμό πάρκων, πλατειών και δημόσιων χώρων. Προχωρήσαμε στην αισθητική αναβάθμιση ανθόκηπων, δεντροστοιχιών σε κεντρικά σημεία της πόλης και στα χωριά και ακολουθεί προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση προϋφιστάμενων μελετών.
6.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Βασικοί άξονες ανάπτυξης είναι οι τομείς, που βασίζονται στη γνώση, στην καινοτομία, στη δημιουργία και στον πολιτισμό. Σε αυτό εντάσσονται η αξιοποίηση της πλούσιας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι εικαστικές τέχνες, οι τέχνες του θεάματος και της μουσικής μας, τα μνημεία μας και πολλά άλλα. Αλληλένδετες με την εξωστρέφεια αυτή είναι οι πολιτιστικές επιλογές μας και οι δράσεις που αναπτύσσουμε μέσα από τον ΔΟΠΑΡ, από το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών και μέσα από άλλους φορείς του πολιτισμού, τους οποίους στηρίζει ο Δήμος μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην συμβολή του Μουσείου Νεολληνικής Τέχνης του Δήμου μας στον πολιτισμό, μέσα από την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, τις οποίες έχει επιμεληθεί και φιλοξενήσει, μέσα από δράσεις για την στήριξη ντόπιων εικαστικών δημιουργών και μέσα από τιμητικές αφιερώσεις σε ζωγράφους και χαράκτες που εμπνεύστηκαν εικαστικά και τίμησαν την Ρόδο με τα έργα τους. Στόχος μας είναι, ο πολιτισμός να αποτελέσει ταυτόχρονα μέσο και πεδίο δημιουργικής έκφρασης, αλλά και τομέα οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Στα πλαίσια αυτά καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με τις διεθνείς οργανώσεις UNESCO, δίκτυο Μεσογειακών πόλεων, δίκτυο νησιωτικών δήμων. Ο Δήμος μας πλέον βρίσκεται στην επικαιρότητα και γι’ αυτό προωθούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων κυττάρων δημιουργίας με ένα πρόγραμμα συμμετοχικό, μέσα από τη σύμπραξη των πολιτιστικών συλλόγων, των εικαστικών, των ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης. Στηρίξαμε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις και τα διεθνή συνέδρια και τιμήσαμε προσωπικότητες που στο άμεσο μέλλον μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας στο παγκόσμιο στερέωμα (διάλογος πολιτισμών-Γιακούνιν, Ιππότες Αγίου Ιωάννη, εκπρόσωπο Μεγάλου Μαγίστρου, Πρέσβεις, Πρόεδρο Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού).
Διεκδικούμε με αξιώσεις την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με την συνδρομή ικανών συμπολιτών μας, νέων επιστημόνων με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι ετοίμασαν τον φάκελο υποψηφιότητας, σε ένα τόμο από 850 σελίδες, με πέντε πυλώνες δράσεις, αφού αντάλλαξαν απόψεις με όλους τους συλλόγους και φορείς του νησιού. Μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς και σκληρής προετοιμασίας, αυτή την στιγμή που γράφονται αυτά, η υποψηφιότητα της Ρόδου κρίνεται μέσα από μια αυστηρή διαδικασία από 12 Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Εύχομαι η Ρόδος να είναι μια από τις τέσσερις πόλεις που θα προκριθούν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Αφού εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην επικεφαλή της ομάδας κα Αλίκη Μοσχή Gauguet και σε όλους τους συνεργάτες, τους διαβεβαιώνω ότι ο φάκελος του έργου θα αξιοποιηθεί.
7. ΠΑΙΔΕΙΑ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:
Στον τομέα της παιδείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση) με τις πενιχρές κρατικές ενισχύσεις, συντηρήσαμε στο μέτρο του δυνατού τις σχολικές μας μονάδες. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Π.Ν.Α.Ι. για συντήρηση σχολικών μονάδων, τόσο εντός πόλεως όσο και στα χωριά. Τέλος εγκαινιάσαμε μια νέα περίοδο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα φέρει την τριτοβάθμια εκπαίδευση κοντά στην τοπική κοινωνία. Βέβαια είχαμε την χαρά να ολοκληρώσουμε και να εγκαινιάσουμε νέες σχολικές μονάδες (Γεννάδι –Κρεμαστή) και βρεφονηπιακούς σταθμούς, (Πυλώνα- Σορωνή) ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και θεμελιώσαμε νέα.
8.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΕΜΠΟΡΙΟ:
Ο Πρωτογενής Τομέας και το Εμπόριο μπήκαν για πρώτη φορά στην ατζέντα και στους στόχους του Δήμου. Οργανώσαμε τις υπηρεσίες στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αξιοποιήσαμε προγράμματα Ο.Π.Α.Α.Χ. και διεκδικούμε με αξιώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης πλουτοπαραγωγικά ακίνητα για την οργάνωση νέων αγροτών. Είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στους αγώνες των παραγωγικών τάξεων που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
9. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
Με το νέο σύστημα διοίκησης του δήμου, συνεργαζόμαστε με όλους τους συναδέλφους μας τόσο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και τους προέδρους και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αναθέτοντας τους ευθύνες και αρμοδιότητες, ώστε μέσα από την συλλογική προσπάθεια να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για την πόλη και τις δημοτικές κοινότητες του νησιού μας. Οι πρόεδροι όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημοτικής αρχής, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον δήμαρχο και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις παρά τα ελλειπή μέσα ώστε να διατηρήσουν τις κοινότητες μας ως τα πιο ζωντανά κύτταρα του δήμου μας. Με την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. και της τοποθέτησης νέων τμηματαρχών, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
10.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ:
Σκόπιμα θέλω να κλείσω την εισήγηση μου με τον παράγοντα άνθρωπο, προκειμένου να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό: Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας, με την συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών. Εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, που στοχεύουν στη στήριξη αυτών των πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Διεκδικήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα με τις υπηρεσίες του δήμου και στηρίξαμε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου μας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι ηλικιωμένων, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, συσσίτιο, γεύματα αγάπης, ιατρικές εξετάσεις για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του κεντρικού κράτους στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Δρομολογήσαμε, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δυο δεκαετίες, την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει την τοπική κοινωνία, του ζητήματος των ΡΟΜΑ, για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Το Προσφυγικό
Με άμεσα αντανακλαστικά αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά το μεγαλύτερο πρόβλημα της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης, που προβληματίζει τα νησιά μας, την χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη. Μαζί με εθελοντές, επιχειρηματίες, ξενοδόχους και απλούς συμπολίτες μας, περιθάλψαμε και συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες , που αποβιβάζονται στη Ρόδο και στα γύρω μικρά νησιά παρέχοντας τους στέγη, ένδυση, διατροφή, ιατρική περίθαλψη. Για να προστατεύσουμε την τουριστική εικόνα και ανάπτυξη του νησιού, στοχευμένα καταφέραμε να βγάλουμε τη Ρόδο από τον χάρτη των ονοματισμένων δήμων υποδοχής προσφύγων, χωρίς να υστερήσουμε στον τομέα ανθρώπινης αλληλεγγύης χωρίς καμία κρατική βοήθεια.

Βεβαίως όλα όσα προανέφερα, δεν αρκούν. Πολλά ακόμη θα γίνουν και θα βελτιωθούν. ‘Ισως κάποια να μην έγιναν τέλεια και αλάνθαστα. Η προσπάθεια μας όμως θα συνεχιστεί και το έργο μας θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια της αυτοδιοικητικής μας θητείας. Προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε, για τις όποιες παραλείψεις και αστοχίες μας, τις οποίες θα επιδιώξουμε να αποκαταστήσουμε τα επόμενα χρόνια της θητείας μας. Να είστε σίγουροι, ότι οι διεκδικήσεις μας για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου μας μέσα από τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε κεντρικό επίπεδο για την αναβάθμιση της θέσης της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα θα συνεχιστούν, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολίτη και την τοπική μας κοινωνία. Η θητεία αυτή αποτελεί για μας ένα μεγάλο διακύβευμα, το οποίο και θα κερδίσουμε.

Στo Δημοτικό Συμβούλιο πραγματώνεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και μέσα από αυτό εκφράζονται δημοκρατικά οι πολίτες με βάση την αντιπροσώπευση τους για όλα όσα μας αφορούν, για το κοινό καλό. Όμως θέλω να επισημάνω, ότι για να επιλυθούν τα προβλήματα απαιτείται εγρήγορση, ενδιαφέρον και η προσπάθεια όλων μας. Η συμμετοχή και η συνεργασία αποτελεί καθήκον, δικαίωμα και τιμή συνάμα για τον καθένα μας.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας-συναδέλφους, τους προέδρους κοινοτήτων, υπηρεσιακούς, ειδικούς συμβούλους, τους συναδέλφους της μειοψηφίας και το σύνολο των συμπολιτών μας, τόσο για την στήριξη και την βοήθεια που μας παρέχουν όσο και για την καλοπροαίρετη κριτική και τις υποδείξεις τους.
Σας ευχαριστώ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/2/16 22:43

    Δήμαρχε, δυστυχώς τα έργα σου έως τώρα έχουν αποδείξει ότι έχεις κάνει πίσω σε πολλά πράγματα. Αν θεωρείς "ευταξία" και "τήρηση των νόμων" που τόσο διατυμπάνιζες, την αφισορρύπανση και τις παράνομες πινακίδες, τότε ή έχεις μυωπία, ή στραβισμό στο θέμα της τήρησης των νόμων. Ας μην μιλήσουμε και από αισθητικής απόψεως που μέσα στο κατακαλόκαιρο ο κάθε "καλλιτέχνης" γεμίζει κολώνες, πινακίδες, τοίχους και ότι άλλο βρει με διαφημιστικά!!!!!! Οσο για καθαριότητα, μια από τα ίδια και εσύ όπως και οι άλλοι, σπασμένοι και τρισάθλιοι κάδοι απορριμμάτων, είδος προς εξαφάνιση οι δημοτικοί οδοκαθαριστές ακόμα και σε τουριστικές περιοχές και μόνο το καλοκαίρι, λες και μόνο τότε πληρώνουμε Δ. τέλη οι ιθαγενείς πολίτες, κολώνες φωτισμού χωρίς γυαλιά και λάμπες, πεζοδρόμια και δρόμοι βομβαρδισμένοι, παιδικές χαρές "ζούγκλες" και παράδεισοι για τοξικομανείς, το αρχαιότερο πάρκο της Ευρώπης το Ροδίνι μια χαβούζα και στέκι τοξικομανών, δημόσιες υπηρεσίες που δεν ξέρουν τι ισχύει σε διαδικαστικά και μας ταλαιπωρούν και έρχεσαι να μας πείσεις ότι οι κράχτες δεν υπάρχουν, οι αθίγγανοι δεν επαιτούν στην παλιά πόλη, ότι δεν γίνεται "της διεφθαρμένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα" με τους πλανόδιους στο Μανδράκι και γενικά όλα τα έχετε υπό έλεγχο!!! Το πόσο θωρακίσατε τον δήμο το βλέπουμε δήμαρχε με τις σπασμένες λάμπες φωτισμού να μην αντικαθίστανται ούτε μετά από 2 χρόνια, μηχανήματα καθαρισμού (δικές σας διαπιστώσεις) να σκουριάζουν επί χρόνια ελλείψει ανταλλακτικών (!!!!!) που φροντίσατε να μην αγοραστούν εγκαίρως, την ανεπάρκεια εκ μέρους σας στην σωστή επιλογή και έλεγχο ιδιωτών αναδόχων για τον καθαρισμό του νησιού που πληρώνουμε κάθε μήνα, την ανυπαρξία τουαλετών ανά την πόλη και τουριστικές περιοχές και μετά βαυκαλίζεστε να γίνεται «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2021, για την μαρίνα, το καρνάγιο, την ατελείωτη τριτοκοσμική επί 60 χρόνια Ακαντιά και τα τόσα άλλα άλυτα χρόνια προβλήματα για τα οποία και εσύ ευθύνεσαι τόσα χρόνια. Ενα κραυγαλέο παράδειγμα ανεπάρκειας ή αδιαφορία σας για τον δρόμο προς το Τζάμπο που εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνος λόγω ελιγμών και απότομων στενών στροφών, θυμίζει Βυρηττό όταν βομβαρδιζόταν. Τόσα και τόσα έχουν γραφεί για τον δρόμο αυτό αλλά εσύ και ο περίγυρός σου πιστοί στο «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» δεν ιδρώνει το αυτί σας!! Λες και από κει περνάνε Τούρκοι και όχι Ελληνες πολίτες που πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας τους. Αν περιμένεις να σκοτωθεί πρώτα κάποιος για να το κάνεις, τότε περίμενε!! Οσο για τους αντιδημάρχους σου……. τι να πει κανείς …… με ανακυκλωμένα και αποτυχημένα υλικά δεν χτίζεις καινούργιο σπίτι.
    Ορφανίδης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *