ροή ειδήσεων

Καραβάνια προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με 20.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους


Ο ΟΗΕ ζητάει δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων


Πνίγεται στο δράμα των προσφύγων η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα μετά τις αποφάσεις Βαλκανικών χωρών, υπό τις οδηγίες της Αυστρίας, που σφράγισαν τα σύνορα εγκλωβίζοντας 20.000 ανθρώπους στη χώρα, από τα νησιά, μέχρι τα κέντρα μετεγκατάστασης και τις εθνικές οδούς.

Ο Γιάννης Μουζάλας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί για το μεταναστευτικό, ενώ σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητάει χιλιάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Το αίτημα προωθήθηκε στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων και αφορά στη μίσθωση ξενοδοχείων κατηγορίας ενός και δύο αστεριών, δυναμικότητας έως 100 κλινών, για περίοδο μίσθωσης εννέα μηνών.

Όποιος διασχίζει την εθνική οδό ή δρόμους που οδηγούν στα σύνορα με τα Σκόπια θα δει σε πολλά σημεία πρόσφυγες και μετανάστες, μικρά παιδιά και γυναίκες, που ξεκινούν με τα πόδια για να φτάσουν στην Ειδομένη.

Από ρεπορτάζ του «Εθνους» προκύπτει ότι τουλάχιστον 19.415 πρόσφυγες έχουν ήδη εγκλωβιστεί σε περίπου 18 πόλεις και περιοχές της Ελλάδας.

Σχεδόν δέκα χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κατά μήκος της εθνικής οδού από τη Λαμία ως την Ειδομένη και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, διανυκτερεύουν σε πάρκινγκ, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια και στεγασμένους δημοτικούς χώρους, περιμένοντας να διοχετευτούν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπου όμως η διέλευση γίνεται με ρυθμούς χελώνας.
Από τα Τέμπη στην Ειδομένη με τα πόδια

Πρόσφυγες όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ακόμη και άτομα πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί, από τα Τέμπη, πεζή για την Ειδομένη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη, ωστόσο, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν μόνοι για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αδιαφορώντας για την απόσταση.

Απελπισμένοι, προσπέρασαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν ενώ να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει.
Πρόσφυγες άνοιξαν το φράχτη στα Διαβατά κι έφυγαν

Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Μετεγκατάσης Διαβατών, νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν το φράχτη κι έφυγαν από το Κέντρο.

Ωστόσο οι περισσότεροι γύρισαν τελικά πίσω, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι.

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα πατάτες με κέτσαπ και ζωσμένοι με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

«Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;» λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις.

Σε άλλο σημείο της παλιάς εθνικής οδού, σταματημένα ταξί περιμένουν μήπως πάρουν κάποιο αγώι μέχρι τα σύνορα. Ωστόσο, δηλώνουν μπερδεμένοι από την κατάσταση καθώς φοβούνται ότι αν μεταφέρουν πρόσφυγες, θα έχουν προβλήματα με την αστυνομία.
Περίπου 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων αφού χιλιάδες άνθρωποι έρχονται καθημερινά στα νησιά, προωθούνται με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά και από εκεί... σκορπίζονται σε πόλεις όλης της χώρας, στην διαδρομή από την Αθήνα έως την Ειδομένη. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι,που δεν μπορούν να φύγουν.

Μάλιστα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας ακόμη 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Λέσβο και 434 από τη Χίο.

Με μια αγωνιώδη επιστολή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προβλέπουν κατάρρευση του συστήματος σε διάστημα μόλις 8 ημερών αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να εμποδίζονται. «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 ανθρώπους σε κίνηση».
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Αθήνα - Πειραιάς: Χθες το πρωί, περίπου 1.700 άτομα έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη, Χίο και Κω. Αρχικά οι περισσότεροι βρέθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Ωστόσο, μετά τη μεταφορά αρκετών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, μέχρι νωρίς το απόγευμα στον χώρο παρέμεναν 350 άτομα. Σήμερα έφτασε πλοίο με 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σε αναμονή είναι και άλλα πλοία.

Ελαιώνας - Ελληνικό - Σχιστό: Ασφυκτικά γεμίζουν πλέον και οι δομές φιλοξενίας στην Αττική, καθώς καθημερινά προστίθενται νέες αφίξεις. Χθες στο Ελληνικό φιλοξενούνταν 900 άτομα και στον Ελαιώνα 650. Επίσης, στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, όπου έχουν μεταφερθεί κυρίως Αφγανοί, στους οποίους απαγορεύτηκε η διέλευση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, φιλοξενούνται 1.350 άτομα.

Ειδομένη - Πολύκαστρο: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες παρέμεναν χθες στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας, περιμένοντας τη σειρά τους για να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Οι ροές ήταν και χθες πολύ αργές (με ρυθμό περίπου χιλίων ατόμων το 24ωρο). Αλλοι 300 πρόσφυγες βρίσκονταν στο πρατήριο της εθνικής οδού, στο ύψος του Πολυκάστρου, ενώ ανάλογα με τον ρυθμό διέλευσης διοχετεύονταν στην περιοχή «εγκλωβισμένα» λεωφορεία από την εθνική οδό.

Διάβατα Θεσσαλονίκης: Το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου «εγκαινιάστηκε» χθες και δέχτηκε τους πρώτους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το κέντρο φιλοξένησε 2.000 άτομα.

Καβάλα: Συναγερμός σήμανε στην Καβάλα για την εξεύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας χιλίων προσφύγων που αναμενόταν να φτάσουν χθες στις 7 το απόγευμα με πλοίο από τη Μυτιλήνη. Ο χώρος που επιλέχτηκε ήταν οι αποθήκες του Τελωνείου. Ανθρωποι του δήμου και εθελοντές έκαναν πυρετώδεις προετοιμασίες για τον ευπρεπισμό του χώρου και την εξασφάλιση θέρμανσης και σίτισης για τους πρόσφυγες.

Σκοτίνα Πιερίας: Οι 300 πρόσφυγες που είχαν διανυκτερεύσει στη Σκοτίνα Πιερίας αναχώρησαν τα ξημερώματα με 7 λεωφορεία και ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στα Διαβατά. Στο σημείο έφτασαν αργότερα άλλα 9 λεωφορεία με 450 πρόσφυγες.

Κλειδί Ημαθίας: Ενα λεωφορείο με 60 πρόσφυγες στάθμευσε στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Κλειδί Ημαθίας, με τον οδηγό του να περιμένει εντολές από την Τροχαία για τον χρόνο αναχώρησής του για τα Διαβατά ή την Ειδομένη.

Κοζάνη: Το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχει μετατραπεί σε προ-αναχωρησιακό κέντρο προσφύγων. Οι πρώτοι 200 πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν εκεί αναχώρησαν τα ξημερώματα και λίγες ώρες μετά έφτασαν άλλοι 380 με 5 λεωφορεία. Τρεις έγκυες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Βλάβη παρουσίασε το μεσημέρι το σύστημα θέρμανσης του γυμναστηρίου. Επιστρατεύτηκε η Πυροσβεστική, που αναζητούσε πιθανή διαρροή.

Γρεβενά - Δεσκάτη: Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έφτασαν στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών τρία λεωφορεία με 150 πρόσφυγες, προερχόμενους από την Καλαμπάκα. Κάποιοι απ' αυτούς ξεκίνησαν με τα πόδια με προορισμό την Ειδομένη. Αλλο ένα λεωφορείο έφτασε στη Δεσκάτη με 60 άτομα που θα φιλοξενηθούν στον Ορειβατικό Σύλλογο.

Τέμπη: Σχεδόν 700 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στην εθνική οδό στον χώρο στάθμευσης των παλιών διοδίων.

Καλαμπάκα: Το καφέ-εστιατόριο «Οασις» στο Μουργκάνι Καλαμπάκας έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο μεταναστών. Οι πρώτοι πρόσφυγες που είχαν φιλοξενηθεί σ' αυτό αναχώρησαν, αλλά χθες έφτασαν άλλα έξι λεωφορεία με 350 πρόσφυγες.

Λαμία: Εικόνες εξαθλίωσης πάνω στην εθνική οδό βίωσαν περίπου 1.500 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε 30 λεωφορεία τα οποία ακινητοποίησε η Τροχαία έξω από τη Λαμία. Περισσότεροι από 100, που διανυκτέρευσαν σε βενζινάδικα, ξεκίνησαν χθες πεζοί για τα σύνορα. Ο διευθυντής της Τροχαίας τούς έπεισε να γυρίσουν, λέγοντας πως η απόσταση είναι σχεδόν 450 χιλιόμετρα και πως κινδυνεύει η ζωή τους. Αλλοι κινήθηκαν προς την πόλη της Λαμίας αναζητώντας άλλα μεταφορικά μέσα. Η Τροχαία άρχισε να διοχετεύει σταδιακά τα λεωφορεία προς τη Β. Ελλάδα.

Λέσβος: Μετά τη χθεσινή αναχώρηση 2.513 προσφύγων για Πειραιά και Καβάλα, στο νησί παραμένουν λιγότεροι από 2.000, οι οποίοι αναμενόταν επίσης να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Χίος: Περίπου 700 άτομα βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας στην πόλη της Χίου. Χθες απογράφηκαν στο hotspot 15 άτομα, ενώ χθες δεν καταγράφηκε ροή ούτε ενός πρόσφυγα στο νησί.

Σάμος: Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες φιλοξενούνταν χθες στο νησί. Τη σίτισή τους έχει αναλάβει προσωρινά ο Δήμος Σάμου, έπειτα από την αποχώρηση της ΜΚΟ που είχε την ευθύνη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται αυτό να ανατεθεί στον στρατό.

Καστελόριζο: Η κατάσταση στο ακριτικό Καστελόριζο είναι δύσκολη. Χθες έφτασαν στο νησί περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, αριθμός που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων.

Λέρος: Το νησί σηκώνει μεγάλο βάρος καθώς σε καθημερινή βάση φτάνουν περίπου 500 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρονται κυρίως από το Φαρμακονήσι. Είναι ένας μεγάλος αριθμός ακόμα και για τα δεδομένα του νέου hotspot, το οποίο έχει δυναμικότητα 600 κλινών.

Κως: Περίπου 400-500 πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα στην Κω. Ακόμα και η δημιουργία του hotspot στο νησί μπορεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, να μην αποδειχθεί αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, δεδομένης της μεγάλης αύξησης που αναμένεται μόλις έρθει η άνοιξη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *