ροή ειδήσεων

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ


H έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ φαίνεται πώς έχει δρομολογηθεί από την ΕΚΤ παρά τις ενστάσεις από ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία. Και λέμε η έμμεση, διότι στην ουσία δεν θα πρόκειται για άμεση κατάργηση, αλλά για απόσυρση σταδιακά...

Στην ουσία η ΕΚΤ θα πάψει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα και όσα καταλήγουν στις τράπεζες θα αποσύρονται. Όσοι έχουν 500ευρα, πέραν από το ότι θα μπορούν να τα αλλάξουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, σίγουρα θα μπορούν να κάνουν και συναλλαγή με αυτά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά λίγο παραπάνω την χώρα μας και αυτό λόγω capital controls. Και αυτό γιατί όσοι προέβησαν σε αναλήψεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από τους περιορισμούς, προτίμησαν σε αρκετές περιπτώσεις νομίσματα των 500 ευρώ, καθώς αποθηκεύονται ευκολότερα σε περιορισμένους χώρους όπως οι θυρίδες.

Σύμφωνα με την Ημερησία, που επικαλείται έγκυρους τραπεζικούς παράγοντες, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος άγχους, καθώς οι καταθέτες αυτοί όποτε και να επαναφέρουν τα νομίσματα αυτά στο τραπεζικό σύστημα θα γίνουν αποδεκτά.

Μάλιστα οι τράπεζες ήδη έχουν δημιουργήσει σχετική διαδικασία για την ανταλλαγή των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας υπό τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες δέχονται μόνον σε καταθετικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό σε νομίσματα των 500 ευρώ (εφόσον ασφαλώς δικαιολογείται η κατάθεση π.χ. έχει προηγηθεί ανάληψη) και εν συνεχεία δίδουν στον καταθέτη το ίδιο ποσό σε μετρητά σε μικρότερα νομίσματα.

Αναφερόμενος στο θέμα πριν λίγες μέρες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ .

«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα ) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία -κυρίως 500ευρα και 50ευρα- βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *