ροή ειδήσεων

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου – «Μπορούμε- Μπορώ» να αναχαιτίσουμε την εξάπλωσή του


Με το σύνθημα: «Μπορούμε- Μπορώ» η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου,η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα που στοχεύουν στην ενημέρωση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση του καρκίνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, είναι εφικτή μέχρι το 2025 η μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25% αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υποστηρίξουμε και υιοθετήσουμε υγιεινές επιλογές.

Στις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, τονίζεται η αλλαγή πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου, τη βελτίωση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων, την ποιότητα της αντικαρκινικής φροντίδας και την προώθηση επενδύσεων στον έλεγχο της ασθένειας.

Πρόοδος υπάρχει, τονίζει ο κος Φιλόπουλος. Οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο στην Ευρώπη, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι, σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Η οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων σε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης πρέπει να πείσουν όλες τις κυβερνήσεις να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 28.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις στη Λειβαδιά, τη Θεσσαλονική, τη Μήλο, την Καρδίτσα και στις περισσότερες πόλεις όπου λειτουργούν τα παραρτήματα της Ε.Α.Ε.

Στην Αθήνα στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης από 11.00 έως 17.00 μ.μ. θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους, θα γίνονται συζητήσεις, θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα στους περαστικούς για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής.

Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο που θα βρίσκεται στο σημείο. Τέλος η ομάδα νέων της ΕΑΕ θα «διαδηλώσουν» για μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.

Έλενα Μπρέγιαννη

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/2/16 20:57

    Τώρα πλάκα μας καένιες έτσι??? Οταν εξαπλώνονται τα γεννετικά τροποποιημένα αγαθά, μολύνονται οι τροφές με χημικά συντηρητικά, η ατμόσφαιρα μολύνεται καθώς και τα νερά επειδή λύσεις υπάρχουν αλλά είτε κοστίζουν είτε υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω τι μπορείς να κάνεις??? Αλλωστε είναι νόμος της φύσης....... όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, υπάρχουν και αρώστειες να τον μειώσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *