ροή ειδήσεων

Το πάχος επηρεάζει τη μνήμη


Το επιπλέον βάρος φαίνεται πως δρα επιβαρυντικά στη μνήμη όπως κατέληξε μία βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ...



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λούσι Τσέκε του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ σύμφωνα με το BBC, διεξήγαγαν τεστ μνήμης σε 50 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 35 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι το έξτρα βάρος επηρεάζει τη μνήμη.
Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη σωματικής μάζας -αναλογία βάρους προς ύψος- από 18 (κατώτερο φυσιολογικό) έως 51 (μεγάλη παχυσαρκία). Οι πιο παχύσαρκοι είχαν κατά μέσο όρο 15% χειρότερη μνημονική επίδοση σε σχέση με τους πιο αδύνατους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χειρότερη μνήμη με τη σειρά της παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, καθώς όταν κανείς έχει λιγότερο ζωντανή μνήμη του τι έχει φάει, τότε τείνει να φάει περισσότερο. Σε ακραία περίπτωση, όσοι έχουν αμνησία, τρώνε κάθε λίγο και λιγάκι.
Όπως είπε η Τσέκε, πρωτίστως η παχυσαρκία είναι θέμα ορμονών, κακής διατροφής και έλλειψης σωματικής άσκησης, όμως τα «παιγνίδια» του νου παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο.
Προηγούμενα πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με χειρότερη μνήμη και τώρα η νέα μικρή έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και στους ανθρώπους.
Η μνήμη που επηρεάζεται αρνητικά, είναι η λεγόμενη «επεισοδιακή» ή «αυτοβιογραφική» μνήμη, δηλαδή η «βιντεοταινία» στο μυαλό μας, που καταγράφει τις παρελθούσες προσωπικές εμπειρίες, ενώ η γενική μνήμη μένει ανέπαφη από την παχυσαρκία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *