ροή ειδήσεων

Κρυολόγημα: Τι σχέση έχει με το… πόσες ώρες κοιμάστε!

Οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είναι
πιο πιθανό να κολλήσουν κάποιο κρυολόγημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.

Για τις ανάγκες της έρευνας επάνω στο κρυολόγημα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν τις περιπτώσεις 164 ενηλίκων, από τους οποίους συγκέντρωσαν πληροφορίες για παράγοντες υγείας όπως το στρες, την ιδιοσυγκρασία, την κατανάλωση αλκοόλ και την χρήση τσιγάρων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων για επτά ημέρες, μετρώντας με ειδικό αισθητήρα το πόσο κοιμόντουσαν κάθε βράδυ, αλλά και την ποιότητα του ύπνου που έκαναν.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες τους απομόνωσαν σε ένα ξενοδοχείο, τους χορήγησαν τον ιό για το κρυολόγημα μέσω ρινικών σταγόνων και τους παρακολούθησαν για μία εβδομάδα, συλλέγοντας καθημερινά δείγματα βλέννας για να δούμε αν ο ιός είχε εκδηλωθεί πλήρως (δηλαδή αν είχαν αρρωστήσει από κρυολόγημα).

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν 7 και περισσότερες ώρες.

Όσοι, δε, κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες, ήταν 4,5 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν κρυολόγημα.

Δεν είχε σημασία πόσο χρονών ήταν οι συμμετέχοντες, ποια ήταν τα επίπεδα του άγχους τους, ποια η καταγωγή και η εκπαίδευσή τους. Ακόμα και όταν όλα αυτά ελήφθησαν υπόψιν, ο ύπνος αποδείχτηκε στατιστικά συντριπτικά πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για την ευαισθησία του ατόμου στην πιθανότητα κρυολογήματος.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *