ροή ειδήσεων

Αλ. Αγγελόπουλος: Στηρίζω Χατζημάρκο – Καμπουράκη για την πορεία του τουρισμού της Ρόδου


Για την μοναδικότητα της Ρόδου στη θέση του Ελληνικού Τουρισμού λέει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Επένδυσε στην επιμόρφωσή του η οποία σε συνδυασμό με την παράδοση της οικογένειάς του στο χώρο του τουρισμού, αποτέλεσαν πραγματικό εφαλτήριο για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία.

Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΤΕ (Σύλλογος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και είναι Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Alpine Tourism School από το 1995 μέχρι σήμερα.

Όντας Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, βρίσκεται στους κόλπους της οικογενειακής επιχείρησης από το 1995. Αιχμή της δράσης του αποτελεί το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Aldemar, Mare Verde. Το πρόγραμμα ΕΚΕ της εταιρίας βασίζεται ουσιαστικά σε τρεις άξονες: εργαζόμενοι, τοπική κοινωνία και περιβάλλον. Η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και η υποστήριξη εκστρατειών κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αποτελούν επίσης σημαντικές δραστηριότητες του Εντεταλμένου Συμβούλου της εταιρίας.

Ο Όμιλος αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί πιο δυναμικά στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων την Ρόδο και να εξελίξει το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων του μέσω νέας διοίκησης στο Aldelmar Amilia Mare.

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει πως είναι αισιόδοξος για την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν, ενώ δηλώνει αισιόδοξος σχετικά με την έκβαση της επισκεψιμότητας των Ρώσων.

Τέλος, μιλάει για τον ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ εκφράζει εμπιστοσύνη του στις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει από κοινού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος οσο και ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκη.

H συνέντευξη έχει ως έξής:

Τι σημαίνει για τον όμιλο η τοποθέτηση νέας διεύθυνσης στο Amilia Mare στη Ρόδο;

Ξέρετε ότι ένα ξενοδοχείο είναι όσο καλό όσο είναι ο διευθυντής και η ομάδα στελεχών του. Σαφώς και βαρύνει τη διοίκηση μιας εταιρίας η επιλογή διευθυντή, αλλά συχνά η απόσταση δίνει περιθώρια αυθαιρεσίας. Ένας νέος διευθυντής είναι συνήθως μια ευκαιρία να δοκιμάσει η εταιρεία νέα πράγματα και να εξελίξει το μοντέλο της. Άλλωστε υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουμε σχεδιάσει αλλαγές και έχουμε ενσωματώσει τη νέα φιλοσοφία φιλοξενίας. Η υλοποίηση τους περνά υποχρεωτικά από αλλαγές και στο δυναμικό του ξενοδοχείου. Η Ρόδος έχει θέση ξεχωριστή στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού. Οφείλουμε να την προασπίσουμε με την τοποθέτηση άξιων, δημιουργικών και ποιοτικών ανθρώπων σε θέσεις επιρροής.



Μιλώντας για θέσεις επιρροής, πως κρίνετε τις εξελίξεις στον ΠΡΟΤΟΥΡ και τη θέση της περιφέρειας στο θέμα της προβολής του νησιού;

Ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα με αρκετές επιτυχίες στα χρόνια της δόξας του. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Καμπουράκης έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να περάσει μια γραμμή εσωτερικής αναδόμησης του Ροδιακού τουρισμού, που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξή του ως ένα αναγνωρίσιμο μοντέλο ποιοτικού, αν και μαζικού τουρισμού. Σήμερα ο διάλογος για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Τα ηλεκτρονικά μέσα καθιστούν κάποιες από τις συνήθειες μας απαρχαιωμένες και τις μεθόδους προβολής αναποτελεσματικές. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια μπορούν, στο υπό επεξεργασία σχέδιο τους, να αναστήσουν τις αρχές του σύγχρονου μάρκετινγκ και να φέρουν στο ίδιο τραπέζι ξενοδόχους, παραγωγούς, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντώνη Καμπουράκη σε αυτό το μονοπάτι, που άλλωστε έχει αποδώσεις καρπούς επι παραδείγματι στη Σαντορίνη, αλλά και όπου αλλού χαράχτηκε. Σημειώστε ότι ο τουρισμός, χωρίς να είναι μονοκαλλιέργεια, είναι το κέντρο κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα.



Τα νησιά μας όμως δεν γλίτωσαν τον αυξημένο ΦΠΑ.

Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο, υπερφορολόγησης όσων πληρώνουν και, κατά συνέπεια, αδυναμίας ελέγχου των παρανομούντων. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς επιβαρυντικό για την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα , αλλά και την ποιότητα ζωής. Δεν θέλω να κάνω διάκριση για τα νησιά του Αιγαίου. Η παράλογη αυτή λογική δεν οδηγεί σε αύξηση εσόδων, αλλά σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κυρίως από τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι στο ραντάρ. Το πλήθος δε αυτών είναι πολλάκις μεγαλύτερο από τις επιχειρήσεις εκείνες που υπηρετούν τη χώρα τους. Είναι δε εντυπωσιακό πως κανείς δε βλέπει ότι αύξηση της φορολογίας σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας. Προφανώς υπάρχει άλλο σχέδιο που δεν μας περιλαμβάνει ως Έλληνες. Για την ιστορία η σκιώδης οικονομία του τουρισμού εκτιμάται, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε πάνω από 1 δις, 300 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Η αύξηση των φόρων από την αύξηση του φόρου θα ανέλθει σε περίπου 60-80εκ ευρώ. Η φορολόγηση της φιλοξενίας που παρέχεται από τα παράνομα καταλύματα θα επιφέρει φορολογικά έσοδα που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 400εκ ευρώ. Απλά μαθηματικά.



Αύξηση των φόρων λοιπόν, αλλά και αύξηση του κύκλου εργασιών; Τι προβλέπετε;

Η αλήθεια είναι ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, υψηλών επιτοκίων, χαμηλών τιμών και διεθνούς διασυρμού οι άμυνες είναι πεσμένες. Τα ξενοδοχεία είναι πλέον ο μεζές των διεθνών funds αλλά και το βαρίδιο των τραπεζών. Η άμυνα των ξενοδόχων είναι η συνετή διαχείριση και η αύξηση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων. Τα λάθη του παρελθόντος, αφορούν κάποιους, αλλά λίγους. Όσον αφορά στην κίνηση, θα ήθελα να πω ότι θα πάει καλά, επιτέλους, ο ελληνικός τουρισμός, αλλά δεν βιάζομαι. Ο ρυθμός είναι ακόμη αργός και οι εκτιμήσεις συντηρητικές γιατί η Ελλάδα είναι στη δίνη της διαπραγμάτευσης, του προσφυγικού, αλλά και σε γεωγραφική θέση που ανησυχεί (ίσως όχι εμάς, αλλά κάποιες εθνικότητες). Έτσι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελβετία είναι ακόμη πίσω σε κρατήσεις, με την Αγγλία να κινείται θετικά. Σε αυτά προσθέστε το αδύναμο ρούβλι και την Ελληνική ανεπάρκεια που στερεί από την Ελλάδα την ευκαιρία να ανεβάσει σημαντικά την επισκεψιμότητα των Ρώσων. Ειδικά για την ανεπάρκεια, παρά την προσωπική και εντατική ενασχόληση της Υπουργού Τουρισμού, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο θέμα των Visacenters και της ενίσχυσης του δυναμικού των προξενείων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επίδοξοι επισκέπτες από τη Ρωσία. Θέλω, πάντως, να διατηρώ την αισιοδοξία μου.



Αναφέρατε το προσφυγικό.

Ξέρετε δεν είναι η θέση μου ή και κανενός άλλου να επεμβαίνουμε σε θέματα εθνικής σημασίας. Αλλά η λύση δεν μπορεί αν πλήττει ακόμη περισσότερο την πληγωμένη κοινωνία, ούτε και να θίγει ισορροπίες. Η λύση θα έρθει όταν δεν θα διχάζει και δεν θα απειλεί. Και σήμερα δεν διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Όπως και να έχει, μια συζήτηση για ζωές ανθρώπων, πρέπει να γίνεται σε ανθρώπινο επίπεδο. Όχι μόνο σε πολιτικό και σίγουρα όχι μόνο σε απολογιστικό.

http://money-tourism.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *