ροή ειδήσεων

Μια αρχαϊκή Κόρη ταξιδεύει στο Ερμιτάζ

H αρχαϊκή Κόρη (530-510 π.Χ.) από το Μουσείο της Ακρόπολης ταξιδεύει στο Ερμιτάζ

Εκατόν είκοσι βυζαντινές αρχαιότητες, δημιουργίες υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που συμπυκνώνουν 11 αιώνες ιστορίας, μαζί με μια αρχαϊκή Κόρη από το Μουσείο της Ακρόπολης, θα εκτεθούν στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον δανεισμό των έργων που προέρχονται από μουσεία και συλλογές όλης της επικράτειας.

Θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», η οποία διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο των 37 πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις δύο χώρες στο πλαίσιο του Ετους Ελλάδος-Ρωσίας 2016.

Η διοργάνωση γίνεται με ανταποδοτικό όφελος, καθώς το Ερμιτάζ θα μας στείλει το φθινόπωρο έργα από τις μόνιμες συλλογές του, τα οποία θα δούμε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας μαζί με τρία ιδιαίτερα εκθέματα που θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Η χρυσή φιάλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τις μόνιμες συλλογές του Ερμιτάζ θα εκτεθεί στην Αθήνα |

Από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, το Ερμιτάζ ανοίγει τις πόρτες του στους ελληνικούς θησαυρούς για μια έκθεση που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, οπότε και θα την απολαύσουν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες που κατακλύζουν τους χώρους του από ολόκληρη τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκεί εξάλλου τον Δεκέμβριο του 2014 εκτέθηκε για πρώτη φορά εκτός Βρετανικού Μουσείου ένα από τα κλεμμένα γλυπτά που αφαίρεσε βάναυσα ο Ελγιν από την Ακρόπολη, το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισού, σε μια πράξη που χαρακτηρίστηκε «επίδειξη ισχύος» από τους Βρετανούς.


Χριστός Παντοκράτορας, «Η Σοφία του Θεού», τέλος 14ου αιώνα |

Η έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» (24.6 - 2.10.2016) περιλαμβάνει τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, έργα γλυπτικής και μικρογλυπτικής, εικόνες, κοσμήματα και άλλα έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και μεγάλης αξίας τα οποία προέρχονται από μεγάλα μουσεία και τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στέλνει 16 έργα και ανάμεσά τους βρίσκεται η εμβληματικής σημασίας μαρμάρινη Κεφαλή της Αφροδίτης, που θα εκτεθεί το φθινόπωρο και στη μεγάλη έκθεση του ΕΑΜ, για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του κτιρίου του. Το έργο είναι σημαντικό καθώς η Αφροδίτη φέρει εγχάρακτο σταυρό στο μέτωπο και υποστηρίζει με εξαιρετικό τρόπο την πρώτη ενότητα της έκθεσης που παρουσιάζει το πέρασμα από την ειδωλολατρία στον χριστιανισμό.


«Ο Ορφέας με τη λύρα του “μαγεύει” τα ζώα». Τραπεζοφόρο, 4ος αιώνας μ.Χ. |

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στέλνει τρία έργα, το Βυζαντινό και Χριστιανικό της Αθήνας 43, το Μουσείο Κανελλοπούλου 11, ενώ συμμετέχουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Ηλείας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καστοριάς, Ημαθίας, Σερρών, Χίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα στείλει δέκα χειρόγραφα και οι Μονές Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό και Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη θα στείλουν από δύο εικόνες.

Οι ενότητες της έκθεσης θα είναι χρονολογικές, ενώ θα εκδοθεί επιστημονικός κατάλογος με κείμενα Ελλήνων και Ρώσων ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις θρησκευτικές εικόνες, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνει το ρωσικό κοινό. Οι διοργανωτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πολυταξιδεμένη και διάσημη «Κοίμηση της Θεοτόκου», ένα από τα πρώτα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που βρίσκεται στη Μητρόπολη της Σύρου.

Το αίτημα αναμένεται να φτάσει ξεχωριστά στο ΚΑΣ και σύμφωνα με τον έφορο Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη, θα δοθεί η έγκριση αρκεί να κατασκευαστεί ειδική προθήκη ώστε η εικόνα να ταξιδέψει και να εκτεθεί με ασφάλεια.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αρχαϊκή Κόρη από το Μουσείο της Ακρόπολης η οποία θα εκτεθεί ως πρόδρομο έκθεμα της έκθεσης από τον Μάρτιο (έως και τον Οκτώβριο που ολοκληρώνεται η έκθεση). Το εμβληματικό έργο χρονολογείται στα μισά του 6ου αιώνα, βρέθηκε το 1886 στον χώρο του Ερεχθείου και διατηρεί ίχνη αρχαίου χρώματος.

Θα συνοδεύεται μάλιστα από ψηφιακή εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν τα πλούσια χρώματά του, σε μια πρωτότυπη παραγωγή του Μουσείου της Ακρόπολης. Τα μέλη του ΚΑΣ έβαλαν όρο να ταξιδέψει μαζί με τη βάση της στήριξής του προκειμένου να είναι ασφαλές, ενώ αποφάσισαν να συγκροτηθούν και εκτιμητικές επιτροπές για την ασφάλεια των έργων.

Για το διάστημα που θα λείπει, το Μουσείο Ερμιτάζ θα στείλει τρία χρυσά έργα του 4ου αι. π.Χ. ώστε να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για φιάλη, ένα μικρό αγγείο κι ένα περιλαίμιο. Η ολοκληρωμένη έκθεση με έργα από τις μόνιμες συλλογές του Ερμιτάζ θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *