ροή ειδήσεων

Οι τουρίστες αναζητούν πλέον πράσινα ξενοδοχεία


Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική αναγκαιότητα,
αφού τα έξοδα είναι πολλά, αλλά ενισχύουν και την φιλο-περιβαλλοντική εικόνα της ξενοδοχειακής μονάδας, χαρακτηριστικό που πλέον είναι απαραίτητο για την προσέλκυση τουριστών. Εδώ και χρόνια, σχεδόν όλοι οι τουρ οπερέιτορ αναδεικνύουν τα ξενοδοχεία με περιβαλλοντικές πρακτικές σε ειδικά τμήματα των προγραμμάτων τους, καθώς η μεγάλη μάζα των τουριστών επιλέγει πράσινα ξενοδοχεία.

Η τάση αυτή θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο την επόμενη 5ετία, τονίζει στη συνέντευξή του στο Tornos News ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός - ΜΒΑ κ.Νικόλαος Δεληγιώργης, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου της Δέλτα Τεχνικής, που ειδικεύεται με εξαιρετική επιτυχία μεταξύ άλλων και στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα. Στο χώρο των ξενοδοχείων έχει ήδη επιτυχημένες εφαρμογές σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες με την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας CLIMAVENETA, την πιο φιλική τεχνολογία προς το περιβάλλον, αφού λαμβάνει από αυτό το 75% της ενέργειας.

"Κάθε ξενοδοχείο, μικρό ή μεγάλο, στο Ζαγόρι ή στη Ρόδο μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντλίες θερμότητας είναι μία εφαρμογή που επηρεάζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση ενός ξενοδοχείου, άρα αποτελεί 1η προτεραιότητα εφαρμογής πράσινων πρακτικών, πριν από το φωτισμό, τις κουζίνες ή τις τηλεοράσεις", υπογραμμίζει ο κ.Δεληγιώργης.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη, που απαντά στους προβληματισμούς του ξενοδοχειακού επιχειρηματία για το "καυτό" ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις δραστηριότητες της ξενοδοχειακής μονάδας....

- Κύρε Δεληγιώργη, η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ έχει κτίσει εξαιρετική φήμη με την πολυετή επιτυχημένη ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων. Δώστε μας κατ' αρχήν τη δομή του Ομίλου σας και τα έργα, που αναπτύσσει...

-Ο Όμιλος μας, από την ίδρυση του εδώ και 30 χρόνια, δραστηριοποιήθηκε πάντοτε σε τομείς αιχμής της οικονομίας και σε ειδικευμένα έργα. Σήμερα, αποτελείται από τη μητρική εταιρία Δέλτα Τεχνική ΑΕ και «κάτω» από αυτή βρίσκονται μία σειρά από θυγατρικές εταιρίες. Μία από αυτές είναι η Δέλτα Θέρμανση – Κλιματισμός ΕΠΕ, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα.

- Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπά τουριστικά καταλύματα έχετε υιοθετήσει την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου και ποιες ανάγκες καλύπτει...

-Πράγματι, όσο αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας επιλέξαμε να εστιάσουμε σε μία τεχνολογία, αυτήν που επηρεάζει τις μεγαλύτερες ενεργειακές καταναλώσεις ενός κτιρίου και ιδιαίτερα ενός ξενοδοχείου. Διαπιστώσαμε ότι ποσοστό περίπου 60% της ενέργειας σε ένα ξενοδοχείο αφορά τη θέρμανση – κλιματισμό – ζεστά νερά και αυτές ακριβώς τις ανάγκες καλύπτει μία αντλία θερμότητας.

Βασικά πλεονεκτήματα της: ένα και μόνο σύστημα κάνει όλες τις δουλειές, με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο και με μέγιστη οικονομία. Παράλληλα, είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, λαμβάνοντας το 75% της ενέργειας από το περιβάλλον (ανανεώσιμη πηγή), χωρίς όμως θυσίες στη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα όπως π.χ. τα ηλιακά. Αποδίδει το ίδιο καλά χειμώνα-καλοκαίρι, πρωί-βράδυ και έτσι βοηθάει και στην επέκταση της σεζόν (π.χ. θέρμανση πισίνας). Όλα αυτά χωρίς επεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.

Τέλος, είναι το πιο σύγχρονο σύστημα που υπάρχει, προκειμένου να μην απαξιωθεί σε λίγα χρόνια και ταυτόχρονα το πιο ασφαλές, καθώς βασίζεται σε κοινά δίκτυα νερού και όχι φρέον, ενώ δεν υπάρχει καμία καύση ή καυσαέριο.

- Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας μπορεί να γίνει σε κάθε ξενοδοχειακό κτίριο ή απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις;

-Σε νέα ξενοδοχεία ή νέες πτέρυγες, οι αντλίες θερμότητας όχι απλώς είναι κατάλληλες χωρίς προϋποθέσεις, αλλά είναι μονόδρομος. Με μία αντλία θερμότητας γλιτώνεις, πετρέλαιο, αέριο, λεβητοστάσια, air-condition, ψύκτες, ηλιακά, τα πάντα. Οικονομικότερη λοιπόν και στην εγκατάσταση εκτός από τη λειτουργία, και χωρίς καμία έγνοια για να είναι απερίσπαστος ο ξενοδόχος με τις κρατήσεις του.

Σε υφιστάμενα ξενοδοχεία προσαρμόζεται επίσης χωρίς προϋποθέσεις, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο ή το υγραέριο για τα ζεστά νερά χρήσης, τη θέρμανση χώρων ή τη θέρμανση νερού πισίνας - Jacuzzi. Όσο αφορά τον κλιματισμό, εγκαθίσταται σε όσα υφιστάμενα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν κάποιον παλαιάς τεχνολογίας και χαμηλής απόδοσης ψύκτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία σύγχρονη αντλία θερμότητας εξοικονομεί χρήματα λόγω του καλύτερου βαθμού απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα παράγει και ζεστά νερά χρήσης τελείως δωρεάν με την ειδική τεχνολογία «ανάκτησης».

Τα πλεονεκτήματα της CLIMAVENETA

- Γιατί επιλέξατε τις αντλίες θερμότητας CLIMAVENETA; Ποια είναι η υπεροχή τους έναντι των ανταγωνισμού;

-Η CLIMAVENETA καταρχήν είναι μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρίες συστημάτων θέρμανσης – κλιματισμού στον κόσμο και η 1η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή. Πρόκειται λοιπόν για έναν «γίγαντα» με ικανότητα να κατασκευάζει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Πέρα όμως από αυτό, έχει μία σημαντική διαφοροποίηση η οποία μάλιστα αφορά τους ξενοδόχους. Αυτή είναι ότι έχει επικεντρωθεί στις επαγγελματικές εφαρμογές και στις ιδιαίτερες ανάγκες τους για λειτουργικότητα και αξιοπιστία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σειρές ειδικών αντλιών θερμότητας για ζεστά νερά χρήσης Prana HT. Αρκετές μάρκες έχουν τέτοιου είδους αντλίες θερμότητας, όμως τα μεγέθη τους σταματούν εκεί που φτάνει ένα μεγάλο... σπίτι. Άλλες πάλι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25°C, οπότε είναι άχρηστες για ένα καλοκαιρινό ξενοδοχείο. Άλλες μάρκες δεν διαθέτουν το ειδικό σύστημα «ανάκτησης θερμότητας» που παράγει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης. Η CLIMAVENETA με λίγα λόγια είναι εστιασμένη στις ανάγκες των επαγγελματιών, εν προκειμένω των ξενοδόχων και ίσως γι’ αυτό το όνομα της δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, παρά το μέγεθος της.

- Γνωρίζετε καλά και εσείς ότι τα λεγόμενα πράσινα ξενοδοχεία έχουν υψηλότερη ζήτηση από ολοένα και περισσότερους τουρίστες, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τι μπορεί να προσφέρει η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ σε ένα ξενοδοχείο ώστε να πληροί τις πράσινες πρακτικές;

-Πράγματι, τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές έχουν αρχίσει να προτιμώνται από τουρίστες και πρακτορεία, ενώ η τάση αυτή θα ενισχυθεί ολοένα και περισσότερο στην επόμενη πενταετία. Οι ξενοδόχοι, λοιπόν, που βλέπουν «μπροστά», αναζητούν τέτοιου είδους λύσεις, οι οποίες δίνουν το κάτι διαφορετικό στη μονάδα τους και λαμβάνονται υπόψη και στην πιστοποίηση τους.

Η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη μελέτη, σχεδίαση, πρόβλεψη ενεργειακής εξοικονόμησης και φυσικά υλοποίηση μίας λύσης με χρήση αντλιών θερμότητας. Κάθε ξενοδοχείο, μικρό ή μεγάλο, στο Ζαγόρι ή στη Ρόδο μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντλίες θερμότητας είναι μία εφαρμογή που επηρεάζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση ενός ξενοδοχείου, άρα αποτελεί 1η προτεραιότητα εφαρμογής πράσινων πρακτικών, πριν από το φωτισμό, τις κουζίνες ή τις τηλεοράσεις.

Περισσότερα στοιχεία:

Web Site Δέλτα Τεχνική – Climaveneta: www.climaveneta-hotels.gr

TornosNews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *