ροή ειδήσεων

Ο Παπαδημούλης «φέρνει» το Καστελόριζο στην Κομισιόν


Το ζήτημα της ξαφνικής και ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο φέρνει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτησή του (Ερώτηση με Προτεραιότητα) προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης κάνει αναφορά στον αριθμό των προσφύγων που έφθασαν στο ακριτικό νησί (περισσότεροι από 600 μέσα σε τρεις ημέρες από τις 16 έως και τις 18 Φεβρουαρίου), ενώ θέτει ερωτήματα για την στάση των Τουρκικών Αρχών. Ειδικότερα δε, αναφέρει ότι, δεν δικαιολογείται η «ξαφνική» αύξηση, «τόσο γεωγραφικά, όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».

Ακόμη, ζητεί πληροφορίες για το «πώς αξιολογεί και ερμηνεύει η Επιτροπή την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο» και ερωτά «με ποιον τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να πιέσει την Τουρκική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».
Το πλήρες κείμενο της επείγουσας ερώτησης

Πάνω από 600 πρόσφυγες έφθασαν στο Ελληνικό νησί Καστελόριζο μέσα σε τρεις ημέρες (16-18.2.16). Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 και την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Από γεωγραφικής σκοπιάς, η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των προσφύγων κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια, για να περάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε μια τοποθεσία που δεν συνδέεται άμεσα τόσο με την ηπειρωτική όσο και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις, ενώ τα Δωδεκάνησα, αξίζει να τονίσουμε, έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί και ερμηνεύει η Επιτροπή την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο;

2. Με ποιόν τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να πιέσει την Τούρκικη Κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών;

Newsroom Αθήνα 9.84-πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *