ροή ειδήσεων

Blueground: Η ελληνική startup που σπάει τα κοντέρ… νοικιάζοντας ακίνητα


Τρία χρόνια πριν, δύο φίλοι, ο 32άχρονος –τότε– Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου και ο 31 ετών Αλέξης Μαραγκός, αποφασίζουν να συστήσουν την Blueground, μια εταιρεία που θα αναλάμβανε να βρει κατοικίες σε ανθρώπους...



υψηλού προφίλ, κυρίως από το εξωτερικό, που επισκέπτονταν την Ελλάδα είτε για δουλειές είτε για διακοπές και δεν ήθελαν να διαμένουν σε ξενοδοχεία.

Ο Αλέξανδρος τότε εργαζόταν στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey & Company, απ’ όπου βρέθηκε στα ευρωπαϊκά γραφεία (Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία), αλλά και στην Τουρκία. «Έχοντας την εμπειρία να ζω σε μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό, από την πλευρά του επισκέπτη δηλαδή, ήξερα τι ανάγκες έχει ο εταιρικός επισκέπτης».

Από την άλλη, ο Αλέξης Μαραγκός είχε δουλέψει σε δύο μεγάλες πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες και εκείνο τον καιρό είχε αποφασίσει να φύγει για το εξωτερικό. «Είχα βγάλει εισιτήριο για να φύγω στην Αγγλία και να δουλέψω εκεί, πριν ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την Blueground» λέει.

Είχαν εντοπίσει το κενό που έχει δημιουργηθεί στη μίσθωση κατοικιών μετά την άνοδο τουAirbnb, homeaway και των άλλων σχετικών ιστοσελίδων και ήθελαν να ξεκινήσουν άμεσα. «Εκείνο τον καιρό ο Αλέξης ήταν διαθέσιμος για να κάνει το επόμενο βήμα. Εγώ ήθελα πάντα να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά, αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν είχα το χρόνο» θυμάται ο Αλέξανδρος, που επένδυσε όσα χρήματα είχε αποταμιεύσει από την εργασία του για το ξεκίνημα της Blueground.

Ο Αλέξης θέλησε και αυτός να συνεισφέρει, αφού πίστευε στο πρότζεκτ. «Δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρώσω το χρηματικό ποσό που μας χρειαζόταν από το στενό οικογενειακό μου κύκλο, οπότε αποφάσισα να απευθυνθώ σε άλλους συγγενείς και φίλους. Τελικά κατάφερα να το βρω από τον ξάδερφό μου» εξιστορεί. Η παρέα των δύο μεγαλώνει, αφού πιστεύουν στο πρότζεκτ ο 27άχρονος Ανδρέας Νεζερίτης και η 26άχρονη Πένυ Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις «παιδικές αρρώστιες» που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα. «Το αρχικό κεφάλαιο δεν ήταν και πολύ μεγάλο» λέει ο Αλέξανδρος. «Δεν είχαμε γραφεία στην αρχή. Κι ενώ υπήρχε κινητικότητα και φαινόταν πως το πρότζεκτ βάδιζε σωστά, εμείς δεν είχαμε οικονομική άνεση». Ο Αλέξανδρος, μάλιστα, συνέχιζε να δουλεύει και σε άλλη εταιρεία, για να μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του. «Η επιμονή για να πετύχεις ορισμένες φορές σε κάνει να βρίσκεις λύσεις που πριν πίστευες πως δεν υπάρχουν. Από την άλλη, πολλές φορές σε κάνει να μη βλέπεις πως ένα πρότζεκτ δεν “τσουλάει”. Ευτυχώς σε εμάς συνέβη το πρώτο» λέει ο Αλέξανδρος.


O Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου.

«Όταν φτιάξαμε το γραφείο, τον πρώτο καιρό είχαμε στο μυαλό μας συγκεκριμένους στόχους» επισημαίνει ο Αλέξης και εξηγεί: «Για παράδειγμα, κάποιους νέους πελάτες που θα είχαμε ανά μήνα. Αλλά δεν τους πιάσαμε. Τότε ήταν μια στρεσαρισμένη περίοδος για όλους μας. Εκεί υπήρξαν κάποιες διαφωνίες και τσακωμοί. Από την άλλη, όταν τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλά, οι τσακωμοί εξαλείφθηκαν» λέει. Δεν τα παρατάνε, όμως. Δεν είναι στη μενταλιτέ τους, δεν περνάει ούτε σαν σκέψη. «Θέλει υπομονή. Χρειάζεται υπομονή και πίστη. Τσακώνεσαι, περνάς άσχημα κάποιες στιγμές, αλλά η εναλλακτική να τα παρατήσω δεν υφίσταται» λέει ο Ανδρέας.

Είναι σίγουροι πως το πρότζεκτ τους είναι καινοτόμο και θα «τρέξει». «Ο βασικός λόγος που δημιουργήσαμε το πρότζεκτ μας ήταν πως θέλαμε να κάνουμε κάτι στην Ελλάδα. Και οτουρισμός είναι μια δυναμική βιομηχανία που συνεχώς αλλάζει, άρα παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες» λέει ο Αλέξανδρος και χαμογελώντας θυμάται πως «το πρώτο εξάμηνο συνεχώς μαθαίναμε και αλλάζουμε στοιχεία του business model μας». Σταδιακά, με συστηματική εργασία και κόπο, ο στόλος των σπιτιών τους μεγαλώνει. «Περίπου στο τρίτο εξάμηνο ήμασταν σίγουροι πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα». Δεν χάνουν κανέναν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους εμπιστεύονται τα ακίνητά τους. «Εκτός από έναν» σπεύδει να συμπληρώσει ο Αλέξης, «που επειδή παντρεύτηκε η κόρη του το ήθελε για ιδιοκατοίκηση».

Ο δεύτερος χρόνος της εταιρείας φέρνει μαζί του και τους επενδυτές. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ασφυκτιά, οι ιδρυτές της Blueground καταφέρνουν να πείσουν επενδυτές να πιστέψουν στο πρότζεκτ. «Για να πας σε οποιονδήποτε επενδυτή, θα πρέπει να παρουσιάσεις κάποια στοιχεία, να έχει προχωρήσει η ιδέα, να υπάρχει μια καινοτομία. Να μπορείς να δείξεις ότι μπορείς να μεγαλώσεις την εταιρεία και ότι ξέρεις πώς να το καταφέρεις» λέει ο Αλέξανδρος, απαντώντας για τον τρόπο που κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια. «Εμείς έχουμε δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες και είχαμε το όραμα για το πού θα πάει η δική μας. Είναι λίγα τα funds που υπάρχουν στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση που θα κάνεις θα πρέπει να δείξεις πως έχεις ένα πλάνο οικονομικό και επιχειρηματικό. Τη διαφορά κάνει και το background των ανθρώπων που “τρέχουν” την επιχείρηση, αλλά κυρίως οι επιδόσεις που έχει σημειώσει το πρότζεκτ μέχρι στιγμής». Είχαν ήδη έσοδα, συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, ικανοποιημένους πελάτες… «Και δείξαμε πως έχουμε το πλάνο για να “μεγαλώσουμε”».

Με την αγορά ακινήτων στη χώρα να φυτοζωεί, η Blueground δίνει μια διέξοδο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που αναγκάζονται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για σπίτια που χρυσοπλήρωσαν και η αξία τους έχει κατακερματιστεί. «Λόγω της κρίσης υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην πώληση των ακινήτων, ενώ υπάρχουν δυσκολίες και στην πληρωμή των ενοικίων. Οπότε με το να το δώσει κανείς σε μια εταιρεία για να το διαχειριστεί γλιτώνει από πολλά» τονίζει ο Αλέξανδρος για να συμπληρώσει: «Επίσης, υπάρχει και το τουριστικό κομμάτι. Το 2015 είχαμε ρεκόρ αφίξεων και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και το 2016. Την ώρα που τα ξενοδοχεία δείχνουν να παραμένουν στάσιμα και δεν αυξάνουν τα καταλύματα, εμείς μετατρέπουμε κάποια οικιστικά ακίνητα σε εμπορικά. Οπότε έχει έσοδα και ο ιδιοκτήτης και εμείς φέρνουμε πιο πολλούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα, προσφέροντας έτσι στην εθνική οικονομία, αλλά και με νέες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει και στη δική μας επιχείρηση, όπου μέσα σε ένα χρόνο από 5 άτομα που απασχολούσαμε φτάσαμε τα 25 και θα κάνουμε κι άλλες προσλήψεις».


Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου.

Η δυναμική της Blueground είναι ξεκάθαρη, αν αναλογιστεί κανείς των εγκλωβισμό πολλών ιδιοκτητών ακινήτων. «Στη χώρα μας έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων –ποσοστιαία– που ανήκει σε ιδιώτες» λέει ο Αλέξανδρος. Στην Ελλάδα υπάρχουν 800.000 εξοχικές κατοικίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλες μπορούν να ενοικιαστούν λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Ο κύριος όγκος του «στόλου των σπιτιών» της Blueground είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Ο Ανδρέας επισημαίνει πως «πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν σκεφτεί ακόμη πως το σπίτι των διακοπών τους μπορούν να το νοικιάσουν για ένα μήνα, για παράδειγμα, και να βγάλουν κάποια έσοδα από αυτό».

Οι δύο επιλογές που δίνουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν διαμορφωθεί από τις απαιτήσεις που έχουν οι ίδιοι οι κάτοχοί τους. «Αναλαμβάνουμε την προώθηση, τη διαχείριση και τη διαμόρφωση των ακινήτων εξολοκλήρου. Έχουμε δύο τρόπους συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες: Στην πρώτη επιλογή, μισθώνουμε το ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα και πληρώνουμε μηνιαίο μίσθωμα. Στη δεύτερη επιλογή συμφωνούμε να πληρωνόμαστε με ένα ποσοστό επί των εσόδων».

Το Φεβρουάριο η εταιρεία περνάει στο δεύτερο γύρο της χρηματοδότησης. Εκτός της Εθνικής Τράπεζας, στην blueground θα επενδύσει η και η Venture Friends, ένα ελληνικό fund των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου. Η επανάπαυση δεν είναι στο DNA των τεσσάρων φιλόδοξων μετόχων της εταιρείας. «Πηγαίνουμε και στην Τουρκία. Έχουμε επικεφαλής έναν τουρκικής καταγωγής επιχειρηματία και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε και εκεί, αφού το μοντέλο μας είναι πλέον εξαγώγιμο. Οπότε ευελπιστούμε πως θα φέρουμε και περισσότερο συνάλλαγμα στην Ελλάδα». Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου εξηγεί πως «βγαίνουμε στην Τουρκία νωρίτερα επειδή το μοντέλο μας έχει τεσταριστεί. Άλλωστε, χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους» σημειώνει. «Θέλουμε να αποδείξουμε και στους επενδυτές του εξωτερικού πως είμαστε ένα διεθνές start-up. Αυτό αλλάζει τελείως την οπτική που σε βλέπουν». Η στρατηγική τους θέλει την Blueground να αναπτύσσεται στο εξωτερικό «μεσογειακά» (μετά την Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία) και «νησιωτικά» στο εσωτερικό της χώρας (με έμφαση στην Κρήτη και στις Κυκλάδες).

Στο πελατολόγιό τους βρίσκονται εταιρείες-κολοσσοί (όπως οι Coca-Cola, NN, Upstream, AIG, LG), ξένοι επιχειρηματίες, καθώς και διπλωματικά στελέχη. Παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμα στην αρχή του «ταξιδιού» τους και πιεσμένοι οικονομικά για να μπορέσουν να αναπτύξουν γρήγορα την Blueground. «Ακόμη και τώρα δουλεύουμε είκοσι πέντε άνθρωποι σε ένα χώρο που χωράνε δέκα» λέει ο Αλέξης. Το σημαντικό είναι πως πηγαίνουν με κέφι στην εταιρεία τους. Το Blueground, άλλωστε, είναι ένα πυριγενές πέτρωμα όπου βρίσκονται τα διαμάντια. Και εκείνοι μοιάζει να έχουν βρει ήδη το δικό τους.

Πηγή: peoplegreece.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *