ροή ειδήσεων

Υπογράφηκε ξαφνικά ο… νέος South Stream μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Ιταλίας αλλά δεν λένε από που θα περάσει…

Σήμερα στη Ρώμη, ο κ. Alexey Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της
Gazprom, ο κ. Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison SpA και ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι ποιοων χωρών; Με την Τουρκία οι σχέσεις της Ρωσίας είναι «νεκρές» αν και βέβαια δεν αποκλείεται να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια.

Με την Βουλγαρία, η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει καθαρά φιλοαμερικανική και αντιρωσική και αποκλείεται να συναινέσει. Το ίδιο ισχύει και για την Ρουμανία. Εχθρική προς την Ρωσία.

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ. Alexey Miller και της κας Federica Guidi, Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η οποία έλαβε χώρα στη Ρώμη. Στην τελετή παρευρέθηκε ο κ. Γεώργιος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας «και μέσω τρίτων χωρών» – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το Έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

«Η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Alexey Miller.

«Η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας-Ευρώπης , σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής», επισήμανε ο κ. Marc Benayoun, με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης.

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *