ροή ειδήσεων

Τα 10 SOS των φετινών δηλώσεων


Μερικά εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν πλέον από την έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους για την ορθή υποβολή της φορολογικής δήλωσης που θα τους γλιτώσει από ταλαιπωρία και κυρίως από την πληρωμή περισσότερου φόρου από αυτόν που τους αναλογεί. Είναι δέκα κρίσιμα σημεία κλειδιά αναφορικά με τη φετινή φορολογική δήλωση.

1. Αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την αξία των αποδείξεων που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια του 2015 καθώς ο σχετικός κωδικός 049 θα είναι κλειδωμένος. Έτσι, η έκπτωση έως 2.100 ευρώ πρόκειται να δοθεί σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς να δηλωθούν αποδείξεις αλλά ούτε και να διακρατηθούν από τους φορολογούμενους.

2. Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη διάρκεια του 2015 δεν εισέπραξαν μισθώματα από ενοικιαστές έχουν το δικαίωμα να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος για αυτά. Προϋπόθεση είναι να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή να έχουν υποβάλει αγωγή καταβολής μισθωμάτων. Μάλιστα, για να μπορέσουν να τα δηλώσουν θα πρέπει να υποβάλλουν χειρόγραφα τα σχετικά δικαστικά έγγραφα στην εφορία τους και στη συνέχεια θα ξεκλειδώσει ο σχετικός κωδικός της φορολογικής δήλωσης.

3. Εισοδήματα: Είναι υποχρεωτική η δήλωση όλων των εισοδημάτων, ανεξάρτητα από το αν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από τη φορολογία. Διευκρινίζεται ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση κάθε ποσού κέρδους που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από την πώληση μετοχών, μεριδίων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

4.Σύμφωνο συμβίωσης. Τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και φορολογικά έχουν εξισωθεί πλήρως με τα έγγαμα ζευγάρια. Το ίδιο το ζευγάρι επιλέγει ποιος από τους δυο του συμφώνου συμβίωσης θα είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.Προσυμπληρωμένοι κωδικοί. Μια σειρά από κωδικούς της φορολογικής δήλωσης θα είναι και φέτος προσυμπληρωμένοι από την εφορία. Πρόκειται για αυτούς που εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου καθώς και την παρακράτηση φόρου από ελευθέρια επαγγέλματα. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από το φορολογούμενο.

5. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α.

6. ΑΦΜ: Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).

7. Προστατευόμενα τέκνα: Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

8. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων: Θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε ο φορολογούμενος μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται "τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων" και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος.

9. Τόκοι καταθέσεων: Ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληροφορηθεί από τη δήλωση το ποσό των τόκων που εισέπραξε από πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού. Θα κάνει ο ίδιος τον επιμερισμό των τόκων στις περιπτώσεις συνδικαιούχων ενώ θα πρέπει να συμπληρώσει και το ποσό του φόρου που του παρακρατήθηκε. Θα πρέπει να δηλωθούν και οι τόκοι που εισπράχθηκαν στο εξωτερικό.

10. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα Taxisnet στους συγκεκριμένους κωδικούς, αμέσως μόλις ο φορολογούμενος ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 "αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας", η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *