ροή ειδήσεων

Ανδρεάδης: Αύξηση στον τουρισμό το 2016 υπό προϋποθέσεις


Αύξηση αφίξεων στα 25 εκατ. το 2016 στη χώρα, από 23,5 εκατ. το 2015 και εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, από 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι, εφόσον ισχύσουν αναγκαίες προϋποθέσεις, προσδοκά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή τα μηνύματα από τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

«Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. Ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της ΙΤΒ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ/ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση». Ενώ «αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού».

Στην περίπτωση που οι παραπάνω παράγοντες «δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015», τόνισε.

Περίπου 10.000 εκθέτες από 187 χώρες συμμετέχουν στην 50η ΙΤΒ, η οποία ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου, με τις Μαλδίβες να είναι ο επίσημος εταίρος της έκθεσης, προβάλλοντας ένα μοντέλο αειφόρου τουρισμού.

Μειωμένες οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις το 2016

Μειωμένες κατά 5% (και αυξημένες κατά 2%, αν δεν υπολογισθούν η Ρωσία και η Ουκρανία), είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό για το 2016, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2015 και με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ).

Στα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Sete Intelligence μείωση αναμένεται στο αεροδρόμια της Κω -18% ή -9% χωρίς τη Ρωσία και την Ουκρανία, της Ρόδου (-10% και -2% αντίστοιχα), της Σαντορίνης (-15% και -13%), του Ηρακλείου (-14% και -3%) και της Σάμου (-17% και -17%). Τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καβάλας παρουσιάζουν μείωση μεταξύ -9% και -2%. Μείωση 33% και 7% χωρίς τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρουσιάζει ο Αραξος. Αντίθετα μεγάλη αύξηση σε προγραμματισμένες θέσεις, με ποσοστά 18% και 33% αντίστοιχα (και 13% και 20% χωρίς Ρωσία και Ουκρανία) καταγράφεται στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας. Η Σκιάθος παρουσιάζει οριακή αύξηση 1% και 2% χωρίς Ρωσία και Ουκρανία, τα Χανιά αύξηση 5% και 8% αντίστοιχα, ενώ κοντά στο 10% είναι η αύξηση που εμφανίζουν η Καλαμάτα και το Ακτιο.

Τα στοιχεία παρουσιάζονται για το σύνολο των αγορών, αλλά και για το σύνολο πλην Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω του ότι από το περυσινό πρόγραμμα πτήσεων από τις χώρες αυτές υλοποιήθηκε λιγότερο από 50%.

46% περισσότερες θέσεις εσωτερικού

Αντίστοιχα, αύξηση 46% παρουσιάζουν οι προγραμματισμένες θέσεις εσωτερικού. Για το 2016 οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 3,5 εκατ., αυξημένες κατά 1,1 εκατ. σε σχέση με το 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο αεροδρόμιο της Σάμου 406%, σε ετήσια βάση. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Καβάλας με 251%, του Ακτίου με 167%, της Κω με 92%, της Ρόδου με 88% και της Θεσσαλονίκης με 86%. Μείωση παρουσιάζει μόνο το αεροδρόμιο Σαντορίνης με ποσοστό 12%. Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στον προγραμματισμό θέσεων σε πτήσεις εσωτερικού με ποσοστό 24,3%, ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο με 12,7% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρόδος με ποσοστό 11,6%.

Στο σύνολο των προγραμματισμένων θέσεων τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Κω, Ρόδου, Αραξου και Ζακύνθου εμφανίζουν μείωση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό. Σε όλα τα άλλα αεροδρόμια το άθροισμα θέσεων εσωτερικού και εξωτερικού είναι αυξημένο σε σχέση με το 2015. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αεροδρόμιο της Σαντορίνης όπου παρουσιάζει μείωση τόσο στις θέσεις εξωτερικού όσο και εσωτερικού.

17,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το 2015

Σε 17,1 εκατ. εκτιμάται το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2014. Η Αθήνα παρουσιάζει αύξηση 18%, ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν οριακή αύξηση 2%.

Οι πέντε κορυφαίες αγορές στη χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην 6η θέση, η Πολωνία στην 8η, ενώ στην 7η θέση είναι η Κύπρος. Ολες οι αγορές που βρίσκονται στη πρώτη δεκάδα αυξήθηκαν σημαντικά, εκτός της Ρωσίας η οποία παρουσίασε μείωση 44%. Η πτώση από Ρωσία και Ουκρανία επηρέασε μόνο τα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία, αν εξαιρεθούν αυτές οι δύο χώρες, παρατηρήθηκε αύξηση 8% (περίπου 760 χιλιάδες αφίξεις).

Σε ό,τι αφορά την κίνηση ανά αεροδρόμιο, σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν η Αθήνα, οι Κυκλάδες και ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια. Εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία, όλα τα αεροδρόμια έχουν θετική μεταβολή, με εξαίρεση αυτά της Πελοποννήσου. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται αντίστοιχα σε 6% και σε 7% (από -1% και 0% με τη Ρωσία και την Ουκρανία).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *