ροή ειδήσεων

Ο 30χρονος Καλύμνιος σεφ Μιχάλης Μάρθας ανακηρύχτηκε the Best Chef Ambassador for Greece


Την περασμένη εβδομάδα το "The Best Chef" (ομάδα βραβευμένων αρχιμαγείρων)
τον ανακήρυξε καλύτερο πρεσβευτή σεφ για την Ελλάδα (the Best Chef Ambassador for Greece) για το 2016.

Πέρυσι τέτοιο καιρό, στο πλαίσιο του παγκόσμιουδιαγωνισμού San Pellegrino Young Chef 2015, είχε κατακτήσει τον τίτλο ενός από τους καλύτερους νέους σεφ της Mediteranean sea.



Ο 30χρονος Καλύμνιος σεφ Μιχάλης Μάρθας, αν και μπήκε σχετικά αργά στο χώρο, όχι απλώς έτρεξε για να καλύψει την απόσταση που τον χώριζε από τους συνομήλικους συναδέλφους του, αλλά κατόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα να συμπεριλάβει στο βιογραφικό του σημαντικότατες διακρίσεις. Και αυτή είναι μόνο η αρχή...

Η τελευταία βράβευση τον βρήκε στις Μπαχάμες και με γέφυρα επικοινωνίας το διαδίκτυο το"kalymnosola" (απ΄όπου μπορείτε να διαβάσετε οερισσότερα), έμαθε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του. Πως δηλαδή στην κουζίνα του στρατού ανακάλυψε τον μάγειρα που έκρυβε μέσα του.

Άλλοι δεν τρώνε τα φαγητά του στρατού κι άλλοι...

Όταν το καλοκαίρι του 2006 πήγε φαντάρος είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του για το τι ακριβώς θα έκανε όταν απολυόταν. Αλλά υπολόγισε χωρίς τον...μάγειρα. Και τούτο γιατί από την ώρα που βρέθηκε στην κουζίνα του στρατοπέδου- χωρίς να το πολυκαταλάβει και εν αγνοία του- κάτι άρχισε να γίνεται στο μυαλό του. «Ήταν ξαφνικό γιατί ήταν η τελευταία ειδικότητα που θα περίμενα να με δηλώσουν» λέει. Φαίνεται όμως πως το σύμπαν είχε συνωμοτήσει υπέρ του...

Μέσα στην κουζίνα του στρατοπέδου και ετοιμάζοντας το καθημερινό φαγητό του λόχου συνειδητοποίησε πως έχανε την αίσθηση του χρόνου, τον εντυπωσίασε ο τρόπος οργάνωσης, συντονισμού, διοίκησης και δημιουργίας που επικρατούσαν στο χώρο. Ακολούθησε η προετοιμασία του φαγητού σε λέσχες για δεξιώσεις και γιορτές με την ιδιότητα του υπεύθυνου κουζίνας και εκεί άρχισε να εντυπωσιάζεται ακόμη περισσότερο με τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού.

«Διαπίστωσα με έκπληξη πως η μαγειρική είναι μια μορφή τέχνης, ένα μέσο έκφρασης». Τότε ήταν -λίγους μήνες πριν τελειώσει το στρατιωτικό του- που άρχισε να ψάχνει μια σχολή όπου θα μπορούσε να σπουδάσει την μαγειρική, εγκαταλείποντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή νόμιζε πως θα ακολουθούσε επαγγελματικά.

Τη στιγμή που έστηνε το πιάτο του υπό τα βλέμματα της βοηθού του Lory, του σεφ του Hilton Hotel και ενός ακόμη διαγωνιζόμενου
"Μαθήτευσα δίπλα σε καλούς δασκάλους"

Επέλεξε και παρακολούθησε την Τουριστική Σχολή της Ρόδου (Σ.Τ.Ε ΟΤΕΚ ΕΠΑΣ Ρόδου) ακολουθώντας την ειδικότητα του αρχιμάγειρα. Ήταν για 'κείνον σχολείο και θα νιώθει πάντα ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους που του έδωσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες πάτησε και σήμερα προχωρά με πολύ σταθερά και μελετημένα βήματα.

«Οι άνθρωποι δίπλα στους οποίους μαθήτευσα μου έμαθαν πως να επιβιώνω μέσα σε μια κουζίνα και ταυτόχρονα να σκέφτομαι και να δρω ως δημιουργός και ηγέτης. Μου έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να αποτυπώνεται στα πιάτα μου η μαγειρική μου προσωπικότητα, να είμαι διαρκώς ανήσυχος, να αναζητώ το καλύτερο και ταυτόχρονα να είμαι ταπεινός και αξιοπρεπής».

"Η μαγειρική είναι σαν ένα βρέφος"

Ο Μιχάλης παρομοιάζει την μαγειρική σαν ένα μικρό βρέφος που όσο το ταϊζεις αυτό μεγαλώνει και όσο καλύτερη τροφή του προσφέρεις τόσο περισσότερο δυναμώνει. "Υπάρχει μια μεγάλη μαγεία σε ένα πιάτο το οποίο κοπιάζεις για να το ετοιμάσεις και απαιτεί όλη σου την αφοσίωση, αν και ο πελάτης χρειάζεται μόλις 4 λεπτά για να το φάει. Όταν όμως δούμε στο πρόσωπό του την ικανοποίηση και την επιβράβευση, ε! τότε γινόμαστε τα πιο ευτυχισμένα πλάσματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η στιγμή είναι αναντικατάστατη και το συναίσθημα μοναδικό".

Καλύμνικες γευστικές -και όχι μόνο- μνήμες

Μοναδικές είναι και οι γευστικές μνήμες που έχει φυλαγμένες στην ψυχή του."Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρωινό της γιαγιάς: ελληνικός καφέ με ταχίνι ή ζεστή αλισφακιά με ελιές και ψωμί. Μου το ετοίμαζε λίγο πριν φύγω για το σχολείο. Ο παππούς μου έδειξε την άγρια ομορφιά της Καλύμνου και μου έμαθε πως μαζεύουμε τα σύκα και πως τα αποξηραίνουμε. Η μυρωδιά από τα ψημένα σύκα και τα κουκουνάρια που κοπανούσαμε στο γουδί, έχει καταγραφεί στο DNA μου. Τι να πρωτοθυμηθώ; Το μάζεμα της θρύμπης, των φραγκόσυκων, των άγριων χόρτων, της αλισφακιάς, τα δράμιτσα, το κυνήγι, το ψάρεμα...".

"Ίσως κάποια στιγμή καταφέρω να κάνω κάτι όμορφο στο νησί μου"

Εκτός από το να εξελίσσεται συνεχώς και να γίνεται όλο και καλύτερος, ο Μιχάλης έχει μια μεγάλη επιθυμία: "Ίσως κάποια στιγμή καταφέρω να κάνω κάτι όμορφο στο νησί μου!!!".

Στην Κάλυμνο άλλωστε είναι η οικογένειά του και οι φίλοι του.

Ελαστικη σοκολάτα..... pelegrino
Το πιάτο που του χάρισε τον περσινό τίτλο: ελαστική αλμυρή σοκολάτα με πούδρα noisette, κρέμα ελαιολάδου με κλεμεντίνι, αρωματισμένες μπάλες μήλου με λεμόνι, πιπερόριζα και φραγκοστάφυλο emoulsion


Στη μάνα υποκλίνονται όλοι οι μεγάλοι σεφ...

Κι αν στη γιαγιά και στον παππού οφείλει τις γευστικές του μνήμες, στη μητέρα του οφείλει την πραγματική αγάπη για το καλό φαγητό, τη φιλοσοφία του νοικοκύρη που του πέρασε από μικρό παιδί καθώς και τον σεβασμό που πρέπει ένας καλός μάγειρας να επιδεικνύει σε όλα τα υλικά του.

"Είναι ο άνθρωπος που εξακολουθεί να μου ανοίγει δρόμους στο επάγγελμά μου, ασχέτως αν καβγαδίζουμε όταν βρισκόμαστε μαζί στην ίδια κουζίνα για το ποιος μαγειρεύει καλύτερα" μας αποκαλύπτει και δεν παραλείπει να της... παραγγείλει μέσω του "kalymnosola": "μάνα φύλλα θέλω μόλις έρθω".

Τώρα Μπαχάμες, το καλοκαίρι Ρόδο

Αυτή την εποχή ο Μιχάλης βρίσκεται στις Μπαχάμες ως Conslulting Chef στην εταιρια Titans Hospitality και έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού και την εκπαίδευση για εστιατόρια, αεροπορικές ιδιωτικές πτήσεις, δεξιώσεις, μπουφέ και ένα μέρος του εστιατορίου από το Albany marine ανάμεσα σε διάσημους όπως Tiger woods, Oprah Wingfreed, Michael Jordan...

Το καλοκαίρι, - όπως ανέφερε στο "kalymnosola", - επιστρέφει Ελλάδα και θα βρίσκεται στη Ρόδο στο ξενοδοχείο Lindos Mare στην όμορφη Λινδο ως Sous chef de hotel.



Τα τελευταία τρία χρόνια εκπαιδεύει μαθητευόμενους σεφ σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής της Καλύμνου και όχι μόνο και δεν κρύβει τη χαρά του βλέποντας νέα παιδιά να ασχολούνται με το επάγγελμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *