ροή ειδήσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Οι Δωδεκανήσιοι γιόρτασαν την 68η επέτειο της Ενσωμάτωσης


Από τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής για την 68η επέτειο από την Ενσωμάτωση. Εθνικός Κήρυξ. Κώστας Μπέη.


Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής την Κυριακή διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων για την 68η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας χοροστατήσαντος του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης».
Ο Γιάννης Σακέλλης και η Μαρία Μαραγκού, οι δύο εισηγητές της εκδήλωσης, καλωσόρισαν τους επισήμους καλεσμένους και τους εκπροσώπους της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και των άλλων φορέων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής Γιώργος Ανδριώτης αναφέρθηκε στη διαχρονική ελληνικότητα των Δωδεκανήσων και εστίασε την προσοχή του στους αγώνες των Δωδεκανησίων της Αμερικής από το 1914 με πρωταγωνιστή τον Νικόλαο Μανούσο. Παράλληλα, τόνισε ότι σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο Ιάκωβος Καβάζης, ο οποίος ίδρυσε την Επιτροπή Δωδεκανησίων, και ο Μανώλης Αθανασιάδης ιδρυτής και πρωτεργάτης της Δωδεκανησιακής Νεολαίας το 1934, καθώς επίσης και το Εθνικό Δωδεκανησιακό Συμβούλιο που σχηματίστηκε το 1940 με πρόεδρο τον γιατρό Νικόλαο Μαυρή.


Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά το ιστορικό ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και την ενσωμάτωση και εστίασε την προσοχή του στα διαχρονικά μηνύματα αυτού του ιστορικού γεγονότος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η καλλιέργεια της ελληνικής συνειδήσεως και η διαιώνιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν το φωτοστέφανο των προσπαθειών μας».
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκης Μάνος Κουμπαράκης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι ο εορτασμός των ιστορικών επετείων μας παρέχει τη δυνατότητα να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν και συνάμα να αντλήσουμε δυνάμεις και να εμπνευστούμε για τις σύγχρονες εθνικές προκλήσεις.
«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους», συμπλήρωσε ο κ. Κουμπαράκης.


Ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και έκανε μια σύντομη αναδρομή από το 1821 και τη συμβολή των Δωδεκανησίων στην Ελληνική Επανάσταση μέχρι και την 7η Μαρτίου 1948 την ημέρα της Ενσωμάτωσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ρόλο του κλήρου και των Κρυφών Σχολείων την περίοδο της Ιταλοκρατίας.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά συγχάρηκαν τους Δωδεκανήσιους για την επέτειο και τόνισαν ότι εκδηλώσεις σαν και αυτή συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.
Αμέσως μετά η Μελίνα Τσιροπούλου έψαλε τον Υμνο της Δωδεκανήσου, η Μαρία Σπηλιανή-Καρπαθίου απήγγειλε τον Χορό της Λευτεριάς και η Ανδριάνα Φραζή το ποίημα «Ελεύθερα Δωδεκάνησα».
Η γιορτή έκλεισε με την παράσταση των χορευτικών της Σύμης, της Νισύρου, της Λέρου και της Δωδεκανησιακής Νεολαίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *