ροή ειδήσεων

Η πορεία προς την Ένωση της Δωδεκανήσου


Το Ίδρυμα της Βουλής και ο Δήμος Κω οργανώνουν μία έκθεση με αφορμή την επέτειο
από την Ένωση της Δωδεκανήσου με την ΕλλάδαΗ εβδόμη Μαρτίου 1948 ήταν μία ακόμα ημέρα-σταθμός στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Και αυτό γιατί ολοκληρώθηκε η τελευταία ένωση περιοχής με έντονο ελληνικό στοιχείο με το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού τον Φεβρουάριο του 1947, η Ιταλία θα παραχωρούσε τα Δωδεκάνησα (τα οποία κατείχε από το 1911) στην Ελλάδα. Έτσι, ολοκληρώθηκε μία πορεία σε δύο επίπεδα. Πρώτον, για τη χώρα μας διαμορφώθηκαν τα τελικά της σύνορα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το όνειρο της ένωσης με την Κύπρο -που ήταν ο επόμενος στόχος- δεν ήλθε ποτέ. Δεύτερον, για τα Δωδεκάνησα, τα οποία αν και υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, χρειάστηκαν περισσότερα από 125 χρόνια για να ενωθούν με το ελληνικό κράτος.


Πολίτες με ελληνικές, βρετανικές και αμερικάνικες σημαίες ζητωκραυγάζουν καθώς βρετανικά και ινδικά στρατεύματα καταφθάνουν στην Ρόδο μετά την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης των γερμανικών δυνάμεων. Ρόδος, 11 Μαΐου 1945. Φωτογράφος: Trevor J. Hawkins, Imperial War Museum

Με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον Δήμο Κω εγκαινιάζουν την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι), τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:45. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Μέσα από τεκμήρια και αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων και εφημερίδων παρουσιάζονται τα τελικά στάδια της πορείας των Δωδεκανήσων προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική επικράτεια. Το εκθεσιακό υλικό διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες που ακολουθούν και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Έτσι, παρουσιάζονται η περίοδος της ιταλικής κατοχής των νησιών (1912-1943), τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1943-1945), όπως οι μάχες της Κω και της Λέρου, η γερμανική κατοχή και η δράση του Ιερού Λόχου, η περίοδος της βρετανικής διοίκησης (1945-1947), ο διπλωματικός αγώνας των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την Ένωση (1946-1947), η ελληνική στρατιωτική διοίκηση των νησιών (1947-1948) και τέλος, μετά την επίσημη ένωση στις 7 Μαρτίου 1948, η εγκαθίδρυση της πολιτικής διοίκησης με τη μορφή της Γενικής Διοίκησης Δωδεκανήσου (1948-1955).


Αναμένοντας την άφιξη του Γενικού Διοικητή σε κάποιο από τα χωριά των Δωδεκανήσων, 1948-1950. Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα / Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αρχείο Νικολάου Μαυρή

Παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα, κάθε ενότητα εστιάζει και στη ζωή των ίδιων των ανθρώπων, την καθημερινότητά τους, τα έθιμα και τις εργασίες τους, ώστε να δημιουργούνται πολλοί επιμέρους διάλογοι ανάμεσα στη «μεγάλη» και τις πολλές «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.

Info
Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω
Γρηγορίου Ε´ και Α. Ιωαννίδη
Τηλ.: 2242-360437
Έναρξη έκθεσης: 7 Μαρτίου

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *