ροή ειδήσεων

«Καραβιές» στέλνει πάλι η Τουρκία, «νερά» στη συμφωνία


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο.


Παρά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες με τον αριθμό των αφίξεων να ανέρχεται σε 2.600 μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο. Στο μεταξύ φτάνουν στα νησιά και οι παρατηρητές από την Τουρκία. Έξι έφθασαν στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο και από 3 σε Λέρο και Κω.

Όλοι τους είναι ανώτεροι πολιτικοί υπάλληλοι καθώς την ευθύνη του μεταναστευτικού στη γειτονική χώρα έχει πολιτικό και όχι αστυνομικό προσωπικό. Ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε στη Χίο όταν ένας από τους έξι τούρκους παρατηρητές, στο πράσινο υπηρεσιακό διαβατήριό του υπήρχε σφραγίδα του ψευδοκράτους. Οι ελληνικές αρχές όπως ήταν φυσικό δεν σφράγισαν το διαβατήριο αλλά ένα λευκό χαρτί, όπως συνηθίζεται και με αυτά των Σκοπιανών.

Πέντε Έλληνες αστυνομικοί-παρατηρητές ταξιδεύουν στο λιμάνι του Δικελί της Τουρκία, ενώ δύο από αυτούς πιθανότατα θα μετακομίσουν σε αυτό του Τσεσμέ (Κρήνη), προκειμένου να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές για τις επανεισδοχές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Πρόκειται για στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που ξέρουν την αγγλική γλώσσα και οι δύο από αυτούς και την τουρκική.

Αρκετοί ακόμη Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να μετακινηθούν σε πόλεις των τουρκικών παράλιων, μόλις η τουρκική πλευρά χαρακτηρίσει και άλλα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής, κάτι που θα συζητηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.
Έφυγε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τα νησιά

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου κατήγγειλε (ΒΗΜΑ FM) ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αποχωρήσει από τα νησιά και τώρα ζητείται από την περιφέρεια να καλύψει το κόστος για τη μεταφορά των προσφύγων με λεωφορεία. , αναχωρεί και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για την μεταφορά τους. Μέχρι τώρα, τα λεωφορεία, τα πλήρωνε η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτή είναι η μόνη συνδρομή, η οποία μας έχει ζητηθεί».
Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662.Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη. Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο). Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *