ροή ειδήσεων

Οι «αναποφάσιστοι» θα κρίνουν τη σεζόν!


Στους… «αναποφάσιστους» θα παιχτεί το παιχνίδι για την νέα τουριστική σεζόν, καθώς τα δεδομένα πλέον αλλάζουν καθημερινά σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον Τουρισμό μας.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και το μεταναστευτικό, παίζουν πολύ βασικό ρόλο στην ψυχολογία των επισκεπτών μας, που τελικά θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή για τις διακοπές τους.





«Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώ πως παραμένει η αβεβαιότητα. Αφενός λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων και της ‘παγωμάρας’ που προκάλεσαν σε όλη την Ευρώπη και αφετέρου λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού που έχει προσλάβει σοβαρές διαστάσεις, η κατάσταση είναι ρευστή. Όσον αφορά στις κρατήσεις και στις πωλήσεις, η Ρόδος βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, παρ’ όλο που η πρόβλεψη και η επιθυμία για αεροπορικές θέσεις είναι τουλάχιστον στα περσινά νούμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Δηλαδή, ενώ η πτώση στις κρατήσεις καταγράφεται σε μονοψήφιο αριθμό από την άλλη, οι αεροπορικές θέσεις είναι διαθέσιμες στα περσινά επίπεδα», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Παράλληλα, εξήγησε πως αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε αεροπορικές θέσεις για άλλους προορισμούς πέραν της Πορτογαλίας και Ισπανίας που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται, λόγω των διεθνών συνθηκών –παρά τις μεγάλες προσφορές που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα.
«Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός πελατών δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ταξιδέψει, πότε θα κλείσει τις διακοπές του και σε ποιο προορισμό. Δηλαδή, οι ‘αναποφάσιστοι’ είναι αυτοί που θα κρίνουν την σεζόν και θα κλείσουν τις διακοπές τους ‘last minute’. Φυσικά, αυτό απαιτεί και άλλες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και η συνεχής εγρήγορση από την δική μας πλευρά για προβολή και διαφήμιση».

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Σε ερώτηση για την ρωσική αγορά και εάν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ο κ. Ματσίγκος είπε: «Και σε αυτή την αγορά, η κατάσταση είναι παρόμοια. Βέβαια, εκεί έρχεται να προστεθεί η οικονομική κρίση, η κατάρρευση του εθνικού τους νομίσματος (ρούβλι) και το φτηνό πετρέλαιο. Υπάρχει καταγεγραμμένη πρόθεση και επιθυμία για πολλές αεροπορικές θέσεις αλλά δεν αποφασίζουν ακόμη να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους. Επιπλέον, υπάρχει μια επιθετική προώθηση του εσωτερικού τουρισμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως όλοι οι τουρ-οπερέιτορς που ειδικεύονταν στα ταξίδια εξωτερικού, υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους εσωτερικούς προορισμούς, όπως το Σότσι, η Κριμαία και άλλες πόλεις. Στις μπροσούρες που κυκλοφορούσαν στην τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα περιελάμβαναν και πολλές πόλεις ως τουριστικούς προορισμούς. Επομένως υπάρχει σοβαρός εσωτερικός ανταγωνισμός στην Ρωσία».
Με αφορμή πάντως και την έναρξη των δρομολογίων με πτήσεις τσάρτερ από και προς ρωσικές πόλεις σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου εκτίμησε πως θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά αλλά απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η διαδικασία έκδοσης της βίζας, που καθυστερεί αρκετά: «Το Ελληνικό Προξενείο υποσχέθηκε ότι μπορεί να χορηγήσει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό σε βίζες, όπως πέρσι. Προς το παρόν, δεν προβλέπεται ούτε σημαντική αύξησης στις βίζες, ούτε στις κρατήσεις εκτός κι αν αλλάξει η κατάσταση στο ρούβλι», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Συμπερασματικά, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις λεγόμενες «παραδοσιακές» αγορές, ήτοι Αγγλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες που καταλαμβάνουν το 50% των αφίξεων στο νησί της Ρόδου. «Η Γερμανία καταγράφει μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι. Η Αγγλία και οι Σκανδιναβικές χώρες είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι υπόλοιπες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ρουμανία καταγράφουν πτώση και μάλιστα σε… διψήφιο νούμερο. Ωστόσο εάν γίνουν οι υπολογισμοί –συνολικά- μας δίνουν ένα αποτέλεσμα στο 9-10% μείωση στις προκρατήσεις σε σχέση με πέρσι (μέχρι στιγμής). Επειδή, όπως είπα, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι σε αεροπορικές θέσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να καλύψουμε τις απώλειες που καταγράφονται. Μπορεί οι “αναποφάσιστοι” πελάτες να είναι εκατομμύρια, όμως υπάρχουν άλλα δεδομένα και προϋποθέσεις που θα τους κατευθύνουν προς την χώρα μας. Επιμένω, ότι αυτό που χρειάζεται είναι εγρήγορση και πολλή δουλειά», κατέληξε ο κ. Ματσίγκος.


Πηγή:www.dimokratiki.gr
http://money-tourism.gr/


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *