ροή ειδήσεων

Δεν θα επανεξετασθεί η υπόθεση της ανθρωποκτονίας της γιαγιάς από την εγγονή της στη Ρόδο


Η 29χρονη είχε αιτηθεί την άσκηση εφέσεως

Με απόφαση, που εξέδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης, απορρίφθηκε η αίτηση της 29χρονης Αικατερίνης Βιδάλη, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 10 ετών, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ληστεία της 69χρονης γιαγιάς της Ουρανίας Γερολύμου του Ευαγγέλου, για την άσκηση εφέσεως κατά του τμήματος της από 8 Φεβρουαρίου 2016 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, που αθώωσε τον 26χρονο συγκατηγορούμενο ετεροθαλή αδελφό της Κυριάκο Μαρκόπουλο, για τον φόνο.

Του ανταποκριτή μας από τη Δημοκρατική στη Ρόδο

Η 29χρονη είχε αιτηθεί την άσκηση εφέσεως, ώστε να καταστεί εφικτή η συνολική επανεξέταση της υπόθεσής της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου την απέρριψε επισημαίνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνα αθωωτική για τον ετεροθαλή αδελφό της και δεν νομιμοποιείται να την εφεσιβάλει.

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο έχει κρίνει τον αδελφό της ένοχο οπλοκατοχής και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη από την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της 29χρονης, διότι τα στοιχεία σε βάρος της δεν ήταν επαρκή και την ενοχή για την δολοφονία και τη ληστεία του 26χρονου αδελφού της.

Η Βιδάλη επεσήμανε μεταξύ άλλων στην αίτησή της ενώπιον του κ. Εισαγγελέα τα εξής:

-Στην από 5-3-2015 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του τμήματος ανάλυσης βιολογικών υλικών του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι βρέθηκε γενετικό υλικό του αδερφού της πάνω στη μαξιλαροθήκη που βρέθηκε στο πτώμα της γιαγιάς τους.

– Στην από 4-11-2014 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα, η Σ. Κ. κατέθεσε ότι ο αδερφός της μία ημέρα πριν το θάνατο της γιαγιάς της διαπραγματευόταν την πώληση μίας τηλεόρασης.

– Στην από 5-11-2014 έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου, ο αδερφός της δήλωσε (μεταξύ άλλων): «Ήξερα ότι εγώ δεν είχα μπει μέσα στο σπίτι της γιαγιάς μου και δεν ήμουν αγχωμένος» και «Θέλω να ξαναπώ ότι εγώ δεν μπήκα στο σπίτι της γιαγιάς μου την οποία είχα να δω μιάμιση εβδομάδα».

Ωστόσο βρέθηκαν αποτυπώματά του στο σπίτι της γιαγιάς και συγκεκριμένα στη μαξιλαροθήκη με την οποία ήταν καλυμμένο το πτώμα της.

– Στην από 5-11-2014 συμπληρωματική έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου του αδερφού της αναφέρει: [απαντώντας στην ερώτηση: γιατί ισχυρίστηκες αρχικά μόνος σου ότι εσύ “έφαγες” τη γιαγιά σου και μετά ανακάλεσες;] «Αρχικά τα πήρα πάνω μου για να σώσω την αδελφή μου αλλά μετά ανακάλεσα αφού το σκέφτηκα μετά από συνομιλία με τους αστυνομικούς αλλά διαπίστωσα ότι με “έφτυσε” η αδελφή μου».

– Στην από 6-11-2014 ένορκη εξέταση μάρτυρος, ο αστυνομικός της Υ.Α. Ρόδου, κατέθεσε ότι «σχετικά με αυτόν (τον αδερφό μου) ήθελα να προσθέσω ότι ο ως άνω, την πρώτη στιγμή της προσαγωγής του, αυθόρμητα, παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας “εγώ το έκανα” και ακολούθως ήταν σε σύγχυση, λέγοντας ότι η κοπέλα του, δε θα ήθελε μετά από αυτό να το ξαναδεί».

– Στην από 5-11-2014 έκθεση ένορκης εξέτασης κατηγορουμένου (για την πράξη της κλεπταποδοχής) δήλωσε (μεταξύ άλλων) ότι διαπραγματευόταν με τον αδερφό της και κρυφά από εκείνη την αγορά μίας τηλεόρασης, και ότι ο αδερφός της του είχε δηλώσει επί λέξη «άσε τα χω κάνει σκατά Παναγιώτη».

Η Βιδάλη τόνισε ότι η πρωτόδικα καταδικαστική για εκείνη και αθωωτική για τον αδερφό της απόφαση του δικαστηρίου εκτίμησε εσφαλμένα τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσής, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Η αθώωση του αδερφού της έχει ως αποτέλεσμα το κατ’ έφεση δικάζον Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου να μην έχει τη δυνατότητα να δικάσει την όλη υπόθεση και σε περίπτωση που διαπιστώσει την αθωότητά της, θα βρεθεί στη δυσμενή θέση να πρέπει να την αθωώσει, απαλλάσσοντας όμως κατ’ αυτό τον τρόπο όλους τους υπαιτίους μίας ειδεχθούς ανθρωποκτονίας και δίδοντας την εντύπωση της ατιμωρησίας στην κοινή γνώμη. Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.

Δημοκρατική
newsbeast

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *