ροή ειδήσεων

Τι κινδύνους κρύβει η αφρικανική σκόνη και τι πρέπει να προσέξουμε;


Μπορεί η αφρικανική σκόνη που ταξιδεύει αρκετά συχνά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, να μας έδωσε μια σειρά από...


εντυπωσιακές φωτογραφίες με μνημεία χαμένα στη σκόνη, ωστόσο δεν είναι καθόλου αθώα.
Ελληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε αυτήν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.
Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης για την υγεία και το περιβάλλον ανησυχούν τους επιστήμονες καθώς στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση των επισκέψεών της στην χώρα μας οφείλεται στην ερημοποίηση που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:
173μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Γιατί έρχεται η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα
Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα. Μάλιστα, η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Προβλήματα υγείας λόγω της σκόνης
Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Τι πρέπει να προσέξουμε
Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί:

Για τις ευπαθείς ομάδες
- Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
- Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
- Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Περιορισμός στην σωματική άσκηση για όλους
Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *