ροή ειδήσεων

«Κινούμενη άμμος» η ρωσική τουριστική αγορά

Mouzenidis, Biblio Globus, Tez, Coral, Annex να κάνουν λόγο για αύξηση των κρατήσεων, TUI, Natalie, Thomas Cook-Intourist, Pantheon και όλους τους μικρούς να μιλούν για μείωση κρατήσεων για Ελλάδα. Όλα θα κριθούν στο last minute, και αν τότε θα μπορούμε να χορηγούμε ικανό αριθμό θεωρήσεων visa.

Στιγμιότυπο από τα επίσημα εγκαίνια. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά η Έλενα Κουντουρά και στη δεύτερη ο διευθυντής ΕΟΤ Ρωσίας Πολύκαρπος Ευσταθίου/ ksd photo

Δεν πληρώνουν ούτε τα slots, οι ρωσικές εταιρίες, αν και δεν τα ακυρώνουν
Σε ένα μήνα αναμένεται να (;) ξυπνήσει η ρωσική τουριστική αγορά
Αναβάλλουν την απόφαση για διακοπές, με την προσδοκία μείωσης των τιμών
Το 50% των Ρώσων που πήγαιναν Τουρκία δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό
Ενδιαφέρον για καταλύματα χαμηλότερων κατηγοριών.
Η TUI πρώτη φορά έβαλε στο πρόγραμμα ενοικιαζόμενα
«Σπρώχνουν» οι Ρώσοι την Ελλάδα
Καμιά θετική εξέλιξη στις αερομεταφορές, αφού οι Ρώσοι έδωσαν μόνο τη Σαμάρα στην Aegean και πήραν την Κω.
Υπάρχει πληθώρα αεροπορικών θέσεων, σε βαθμό να υπάρχουν ερωτηματικά

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πρώτα συμπεράσματα της 23ης MITT, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της στη Μόσχα. Είναι ενδεικτικό, ότι σήμερα πρώτη ημέρα, η υπουργός αναπληρωτής Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, είδε τον επικεφαλής του Rostourism Όλεγκ Σαφώνοφ, ενώ πριν από λίγο συναντήθηκε με την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Μανίλοβα.Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια/ ksd photo

Από τα συμπεράσματα αυτά και μόνο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ρωσική τουριστική αγορά είναι σαν «κινούμενη άμμος».
Όπως είπε μάλιστα ξένος πολύπειρος τουριστικός παράγοντας, η ρωσική τουριστική αγορά, είναι «big, chaotic and extremely strange».ksd photo

Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι Ρώσοι «σπρώχνουν» την Ελλάδα, μετά τις εξελίξεις με Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, στη συνάντηση Κουντουρά – Σαφώνοφ, συμφωνήθηκε σειρά συγκεκριμένων και πρακτικών μέτρων, που θα ανακοινωθούν αύριο από το υπουργείο Τουρισμού, για την τόνωση της κίνησης προς Ελλάδα.
Τα μέτρα αυτά, θα τεθούν σε εφαρμογή, από το αμέσως προσεχές διάστημα.Αντώνης Καμπουράκης, Γιώργος Χατζημάρκος/ksd photo

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, κυρίως όσον αφορά στις κρατήσεις:
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κατηγορίες «προβλέψεων».
Οι αισιόδοξες
Οι ρεαλιστικές και
Οι απαισιόδοξες.
Οι αισιόδοξες, που αυτή τη στιγμή απέχουν από την πραγματικότητα, κάνουν λόγο για αύξηση στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα της τάξης του 20 με 30%. Μακάρι να επαληθευτούν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.
Οι ρεαλιστικές κάνουν λόγο για διατήρηση των περυσινών αριθμών με μια αύξηση 10% έως 20% και βασίζονται τόσο στη σημερινή εικόνα των κρατήσεων, όσο και σε μια σειρά αστάθμητων παραγόντων, που έχουν να κάνουν και με την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας.
Οι απαισιόδοξες υποστηρίζουν ότι αν πιάσουμε τα περυσινά νούμερα θα είμαστε τυχεροί, κυρίως για λόγους τεχνικούς (θεωρήσεις visa), αλλά μάλλον δεν πρόκειται να επαληθευτούν.

Οι tour operators
H «εικόνα» του 11μηνου του 2015/ στοιχεία ksd

Η εικόνα των tour operators, όπως την μεταφέρουν άριστα ενημερωμένοι παράγοντες, που έχουν συνολική εικόνα της αγοράς (σ.σ. όσο αυτό είναι δυνατόν γιατί ο καθένας βγάζει προς τα έξω αυτά που θέλει) έχει ως εξής: Ο όμιλος Μουζενίδη, ως leader της αγοράς, εμφανίζει σημαντική άνοδο, που ξεπερνά αρκετά το 20%. Ωστόσο είναι επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, κυρίως Χαλκιδική και Κρήτη. Για παράδειγμα στη Ρόδο, οι εβδομαδιαίες αφίξεις του, από τη ρωσική αγορά, είναι κάποιες δεκάδες.
Αύξηση 15% εμφανίζει ο δεύτερος Biblio Globus, ο οποίος σημειωτέον έχει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και γενικά εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος.
Πολύ αισιόδοξος και με σημαντική αύξηση εμφανίζεται και ο ΤΕΖ, μετά από μια άσχημη περυσινή χρονιά, ενώ αύξηση κοντά στο 10%, φαίνεται να έχει και το Coral. Μεγάλη αύξηση έχει και το Annex, το οποίο μεγάλωσε πολύ το πρόγραμμα του για Ελλάδα, ίσως και περισσότερο απ’ ότι έπρεπε, όπως παρατηρούν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν…
Στην άλλη όχθη η TUI προχώρησε σε μια μείωση του προγράμματός της κατά 20% (!!!), θεωρώντας ότι οι τιμές που δίνουν αρκετοί tour operator για Ελλάδα, είναι κάτω από το κόστος και προτίμησε να μην εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο τιμών.
Είναι εντυπωσιακό ότι η TUI, πρώτη φορά στα χρονικά, ενέταξε στο πρόγραμμά της διαμερίσματα.
Γενικά δε, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, παρατηρείται μια μετατόπιση των κρατήσεων σε καταλύματα χαμηλότερων και άρα φθηνότερων, κατηγοριών.
Μειώσεις φαίνεται να έχουν και άλλοι tour operators της πρώτης δεκάδας, όπως το Natalie, o Thomas Cook – Intourist, το Pantheon, κ.λπ..
Αυτοί δε που έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, είναι οι μικρότεροι tour operators, οι οποίοι αγοράζουν αεροπορικές θέσεις, από μεγαλύτερους.

Οι θεωρήσεις visa και κάποια «αθώα» τεχνικά θέματα…

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα με τις βιομετρικές visa, τα οποία βέβαια κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, τα έχουν λύσει, υπάρχουν και άλλα, τα οποία οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν συν τω χρόνω.
Σε κάθε άφιξη λοιπόν από χώρα που απαιτείται θεώρηση visa, στο αεροδρόμιο, ο τουρίστας δίνει σε ειδικό μηχάνημα το δακτυλικό του αποτύπωμα (προφανώς για να συγκριθεί με αυτό που είναι περασμένο στο σύστημα) και γίνεται ένας έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση και υπό ιδανικές συνθήκες 2,5 λεπτά ανά άτομο.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν σε ένα περιφερειακό ελληνικό αεροδρόμιο, προσγειωθούν δύο αεροσκάφη των 250 θέσεων, με τα διαθέσιμα μηχανήματα και αστυνομικό προσωπικό, να είναι συγκεκριμένα και ελάχιστα…
Και …μην φανταστείτε Αύγουστι μήνα, με προσωπικό ταλαιπωρημένο και κουρασμένο να κατεβαίνουν 4 αεροπλάνα στο Ηράκλειο…

Ως προς το προξενείο στη Μόσχα και τις θεωρήσεις visa, δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Μάλιστα σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου, έχει στείλει τηλεγραφήματα στην κεντρική υπηρεσία, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η πίεση της Έλενας Κουντουρά, και οι παρεμβάσεις του γραφείου του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, καλές είναι, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στα τέλη Μαρτίου, και τώρα γίνονται μετακομίσεις υπηρεσιών στο κτίριο της πρεσβείας/προξενείου, ώστε μετά να διαμορφωθούν οι χώροι, να εγκατασταθούν τα μηχανήματα και να έρθει προσωπικό…
Και με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά, θα είναι last minute για τους Ρώσους, είναι αμφίβολλο, αν τον Ιούνιο, το ενδιαφέρον για Ελλάδα κορυφωθεί, πόσες θεωρήσεις visa, θα μπορεί να εκδώσει το προξενείο.
Και πάντως σε καμία περίπτωση θα μπορεί να εκδίδει 10.000 visa ημερησίως, όπως έγινε το 2013, επί των ημερών του Ιωάννη Πλόττα, και φτάσαμε στο ρεκόρ όλων των εποχών με 1.350.000 Ρώσους τουρίστες.

Αεροπορικό status

Τις ημέρες αυτές στη Μόσχα υπογράφηκε η εφετινή συμφωνία των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας των 2 χωρών.
Παρότι υπήρξε έντονη πίεση από την πλευρά της Aegean, αλλά και του ελληνικού τουρισμού, τα αποτελέσματα ήταν ως συνήθως, απολύτως πενιχρά. Δόθηκε ακόμη ένας προορισμός, η Σαμάρα και στους Ρώσους η Κως.
Ωστόσο οι Ρώσοι πετούν προς Ελλάδα με πτήσεις charter, από όπυ επιθυμούν, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η ελληνική εταιρία.
Είναι δε ενδεικτικό της ετεροβαρούς σχέσης, το γεγονός ότι τα πληρώματα της Aegean, χρειάζονται, αν και δεν βγαίνουν από τα αεροσκάφη, θεώρηση visa, ενώ τα ρωσικά όχι. Πρόσφατα δε συνέβη ένα κωμικοτραγικό συμβάν, όπου κρατήθηκε αεροσκάφος της Aegean στο έδαφος για ένα εξάωρο, διότι οι ρωσικές αρχές «ανακάλυψαν» ληγμένη visa, μέλους του πληρώματος…

Η οικονομία και η τρομοκρατία

Είναι η «Οικονομία ηλίθιε», που είχε πει ο πρόεδρος Κλίντον και αυτή τη στιγμή η κακή κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, της πραγματοποίησης κρατήσεων για το ερχόμενο Καλοκαίρι.
Είναι ενδεικτικό ότι η αναβολή των κρατήσεων, με την προσδοκία μείωσης των τιμών, το ενδιαφέρον για καταλύματα χαμηλοτέρων κατηγοριών και ο «περιορισμός» σε διακοπές στο εσωτερικό της Ρωσίας, του 50% όσων πήγαιναν διακοπές στην Τουρκία, όπως υπογραμμίζουν έγκυροι κύκλοι, καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας.
Μάλιστα οικονομικοί παράγοντες της ρωσικής πρωτεύουσας, τονίζουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψη του ρουβλίου στα 75 ρούβλια/1 ευρώ, από 90 που είχε φτάσει το τελευταίο διάστημα (40 ρούβλια πριν από 2 χρόνια…), μεσοπρόθεσμα η ισοτιμία «εκτοξευθεί» στα 11ο ρούβλια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον εξερχόμενο Τουρισμό.
Τέλος, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους Ρώσους.
Αρνητικό αντίχτυπο από θέματα ασφαλείας, έχουν οι Ρώσοι, μόνο όταν υπάρχει τέτοιο θέμα στον προορισμό που έχουν επιλέξει για διακοπές και όχι γενικά.

Αύριο τα νεώτερα…

ΠΗΓΗ WWW.MONEY-TOURISM.GR

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *