ροή ειδήσεων

Ρόδος: Διεθνής τουριστικός προορισμός


Έλλειψη της ανταγωνιστικότητας της Ρόδου παρατηρεί ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου
και επισημαίνει τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν


Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους παραγωγικούς τομείς αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, ο τουρισμός φαντάζει σανίδα σωτηρίας για τη στήριξη της οικονομίας ολόκληρης της χώρας και κυρίως των νησιών.


Η Ρόδος, ως κύριος τουριστικός προορισμός, προσπαθεί να διατηρήσει τα επιτεύγματά και τα κεκτημένα της μέσα σε ένα ανασφαλές και ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά παρά μόνο αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της όχι όμως μόνο με οικονομικούς αλλά κυρίως με περιβαλλοντικούς και γενικότερα με αειφορικούς όρους. Πράγματι, είναι γεγονός ότι ο τουρισμός ως ζωτικός κλάδος της οικονομίας μας βασίζεται κυρίως στο φυσικό περιβάλλον, στην ιστορία, τον πολιτισμό και στην φιλοξενία των κατοίκων.


Από την πλευρά των επισκεπτών κυρίαρχοι παράγοντες για την εκλογή ενός προορισμού για να περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους είναι οι κλιματολογικές συνθήκες ( ηλιοφάνεια, θάλασσα ), οι φυσικές ομορφιές ενός τόπου, ο πολιτισμός, η ασφάλεια και η φιλοξενία των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο παίζει και το κόστος έναντι των υπηρεσιών που παρέχονται στον επισκέπτη- καταναλωτή.


Η Ρόδος είναι από τα λίγα Ελληνικά νησιά προικισμένο με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που μαζί με τις υποδομές και την παρακαταθήκη από την Ιταλική κυρίως κατοχή και παρουσία αναπτύχθηκε τουριστικά γρήγορα και πρώτη από όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας συνεισφέροντας για πολλές δεκαετίες πολύτιμο συνάλλαγμα και στηρίζοντας την τοπική και εθνική οικονομία.


Η φύση ως στοιχείο του περιβάλλοντος αποτελεί κοινωνικοοικονομικό αγαθό που χρήζει προστασίας, σχεδιασμού και διατήρησης βάσει συγκεκριμένης πολιτικής. Πρέπει να δεχτούμε ότι η Ελλάδα στερείται μιας τέτοιας κατάλληλης και ολοκληρωμένης πολιτικής. Πολύ δε περισσότερο στερείται της μέριμνας για την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών τόπων και την αποτροπή της βάναυσης και βαθμιαίας υποβάθμιση των.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και εδώ στο νησί μας μια συνεχής υποβάθμιση των βασικών στοιχείων του τουρισμού δηλαδή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και των σύγχρονων υποδομών. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού υποχωρούν προς όφελος του μαζικού μοντέλου του all-inclusive και παρατηρείται μια αλλαγή της νοοτροπίας ορισμένων φορέων και απλών κατοίκων του νησιού. Αποτέλεσμα η Ρόδος να έχει χάσει μέρος του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος και έτσι να καταστεί ένας φθηνός, μαζικός προορισμός με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην αγορά και στους ασχολούμενους με τον τουρισμό.


Τα κυριότερα προβλήματα κατά την γνώμη μας εντοπίζονται:

1. Στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού κάποιος εύκολα θα δεί μικρές χωματερές σκουπίδια και μπάζα. Δεν εξαιρούνται οι φυσικοί τόποι, οι όχθες των ποταμών, οι παραλίες, τα βουνά και τα τοπία φυσικού κάλλους.


Την αλλοίωση του περιβάλλοντος συμπληρώνουν οι παράνομες και αυθαίρετες πρόχειρες κατασκευές, οι περιφράξεις και καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, η αποψίλωση του δασικού μας πλούτου και η ανεξέλεγκτη βόσκηση.


2. Αστικό περιβάλλον


Η εμφάνιση και η λειτουργία της πόλης πρέπει να βελτιωθεί ξεκινώντας από το μεγάλο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των χώρων στάθμευσης.


Επιβάλλεται η εύρυθμη λειτουργία της Μεσαιωνικής πόλης, να μπει ένα τέλος στις καταλήψεις των πεζοδρομίων, να αναβαθμιστεί η εμφάνιση των Δημόσιων και Δημοτικών παλιών κτιρίων, το αστικό πράσινο ( κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές και τέλος η καθαριότητα γενικά.


3. Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων –λυμάτων


Η τουριστική Ρόδος στερείται ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων, την επεξεργασία της λυματολάσπης και την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Πολλές δημοτικές και τοπικές κοινότητες στερούνται τέτοιας διαχείρισης από την έλλειψη σύνδεσης με τον βιολογικό της πόλης ή της κατασκευής νέων βιολογικών.


Η αποκομιδή των στερεών αποβλήτων στην πόλη είναι προβληματική με τους κάδους συνήθως υπερχειλισμένους και τα ογκώδη υλικά γύρω από αυτούς δημιουργούν αλγεινή εντύπωση στους τουρίστες και κατοίκους της Ρόδου.


Άλλα προβλήματα είναι :


= Η άρτια οργάνωση και λειτουργία των παραλιών εκτός αυτών της πόλεως. Η ελεύθερη πρός βαση των πολιτών σε αυτές, η ανάπτυξη των ξαπλώστρων, οι πρόχειρες κατασκευές και γενικά η καθαριότητα.

= Η αφισορύπανση, οι στάσεις των λεωφορείων και οι οδικές σημάνσεις πρέπει επιτέλους να αντικατασταθούν για να μη ταλαιπωρούν τους οδηγούς και να αποφευχθούν ατυχήματα.

= Οι είσοδοι του νησιού λιμάνι και αεροδρόμιο χρειάζονται να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργία τους.


Για όλα τα παραπάνω ο Σύλογος μας προτείνει

Την σύσταση συντονιστικού οργάνου στα πλαίσια των δύο βαθμών Αυτοδιοικήσεων που να σχεδιάζει, ιεραρχεί, συντονίζει ενέργειες που να λύνουν με πράξεις και όχι με λόγια τα ζητήματα αυτά με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι το Κράτος και οι πολίτες.

Να τελειώσει η ανεκτικότητα και η ανοχή στην μη εφαρμογή των Νόμων όπου παρατηρείται σχετικά με την κακοποίηση του περιβάλλοντος και άλλων.

Έτσι μόνο η Ρόδος μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα και να ανταποκριθεί στις νέες διεθνείς προκλήσεις και απαιτήσεις που δημιουργεί ο αδυσώπητος ανταγωνισμός.

Έτσι θα πιάνουν τόπο και τα όποια έξοδα προβολής γίνονται για τη Ρόδο και τα νησιά της Δωδεκανήσου στις διάφορες διεθνείς εκθέσεις.



Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι « η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται στον τόπο σου»


Εκ μέρους του Δ.Σ


Ο Πρόεδρος

Κουλούμπρης Μιχάλης

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/3/16 21:38

    Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα το ξέρεις;;;;;; Ολοι όσοι πέρασαν από τον δήμο ήταν απλώς τουρίστες και δεν έκαναν τίποτα για τους ψήφους. Χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια, οι ίδιοι ανίκανοι πολιτικοί που κατέστρεψαν την χώρα τώρα μας το παίζουν σωτήρες. αλλά ας είναι καλά τα ίδια βόδια που θα τους ξαναψηφίσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια, εκτός από διαπιστώσεις σαν σύλλογος τι κάνετε;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *