ροή ειδήσεων

Αναστέλλεται η κλαδική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων


Στα χαρτιά θα παραμείνει για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, που απασχολούν το 50% των εργαζομένων στον...



κλάδο, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου μεταξύ της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εκπροσώπων των ξενοδόχων.
Αν και η ομοσπονδία των εργαζομένων απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας τη σχετική σύμβαση, που προβλέπει πάγωμα των αποδοχών για το τρέχον έτος και αύξηση 1% από την 1η Απριλίου 2017, προκειμένου να κηρυχθεί υποχρεωτική και να ισχύει για το σύνολο των απασχολουμένων στον κλάδο, η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική. Και αυτό, γιατί οι σχετικές διατάξεις που μέχρι το 2011 εφαρμόζονταν, έχουν τεθεί πλέον σε αναστολή για όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτό αναφέρει αναλυτικά και το σχετικό απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται τον νόμο 4024/2011, βάσει του οποίου οι διατάξεις που προβλέπουν την κήρυξη υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων αναστέλλονται.
Συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος του 1990 που προβλέπει την επεκτασιμότητα των ρητρών της σύμβασης, ώστε αυτές να είναι υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις είτε είναι μέλη της εργοδοτικής ομοσπονδίας που την υπογράφει είτε όχι. Αυτό σημαίνει πως η σύμβαση που υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου αφορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο το 50% από τους συνολικά 120.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που είναι καταγεγραμμένοι στον κλάδο.
Ηδη, σε αρκετές μονάδες εφαρμόζονται πλέον ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, στην Κρήτη και τη Ρόδο υπάρχουν τοπικές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σε διάφορες τουριστικές περιοχές –όπως π.χ. Καρπενήσι και Ναύπλιο– δεν υπάρχουν οργανωμένα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων ή ενώσεις ξενοδόχων ώστε οι εργαζόμενοι στις μονάδες να καλύπτονται από κάποια σύμβαση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *