ροή ειδήσεων

Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη


O αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατέγραψε μικρή πτώση φέτος στον κόσμο, για πρώτη φορά από το 2009 και το ύψος της περιουσίας τους μειώθηκε επίσης. Την ίδια ώρα, όμως, ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes.

Στον κατάλογο του 2016 φιγουράρουν 1.810 δισεκατομμυριούχοι, 16 λιγότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η συνολική περιουσία τους μειώθηκε κατά 570 δισεκατομμύρια δολάρια κι ανέρχεται πλέον στα 6,480 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Forbes, που προσθέτει επίσης ότι για πρώτη φορά από το 2010, το ύψος της μέσης περιουσίας των δισεκατομμυριούχων αυτών κατέγραψε πτώση και κυμαίνεται φέτος στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 300 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Το περιοδικό εξηγεί τη σχετική αυτή μείωση λόγω της αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα, της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του ισχυρού δολαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακατανομή των ευπόρων του πλανήτη.

Αυτή η ανακατανομή καταγράφεται έως την κορυφή της λίστας. Μόλις οι δύο από τους 20 πρώτους του προηγούμενου έτους διατήρησαν την ίδια θέση στην κατάταξη.

75 δισεκατομμύρια για τον Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο συνιδρυτής της Microsoft, παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και για 17η φορά τα τελευταία 22 χρόνια στην κορυφή της κατάταξης: η περιουσία του ανέρχεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένη κατά 4,2 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο Ισπανός Αμάθιο Ορτέγκα, ιδρυτής της φίρμας ρούχων Zara, κατετάγη δεύτερος (67 δισεκατομμύρια έναντι 64,5 πέρσι), ο επιχειρηματίας Ουόρεν Μπάφετ διατηρεί την τρίτη θέση (60,8 δισεκατομμύρια, πτώση 11,9 δισεκατομμυρίων).

Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ (τηλεπικοινωνίες) υποχώρησε στην τέταρτη από τη δεύτερη θέση πέρυσι, έχοντας απωλέσει 27,1 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με πέρσι: η περιουσία του μειώθηκε από τα 77,1 στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς το κεφάλαιό του έχει μειωθεί κατά 1/3, είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του καταλόγου.

Σε ηλικία 31 ετών, ο ιδρυτής του Fecebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντιθέτως είναι το πρόσωπο εκείνο που είχε την καλύτερη χρονιά στα οικονομικά του, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται πλέον στα 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την 16η θέση που κατέλαβε πέρσι φέτος έχει ανέβει 10 θέσεις και βρίσκεται στην 6η του καταλόγου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην 324η θέση του καταλόγου με περιουσία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα είχε αμφισβητήσει τον περασμένο χρόνο τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία, κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) ανέβηκε από την 15η θέση στην 5η με την περιουσία του στα 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις 19 ετών η νεότερη της λίστας

Η νεότερη από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes είναι μια κληρονόμος από την Νορβηγία ηλικίας 19 ετών, η Αλεξάντρα Άντρεσεν, που εισήλθε στον κατάλογο των εύπορων του πλανήτη με περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ηλικίας 20 ετών η αδελφή της Καταρίνα είναι η δεύτερη νεότερη του καταλόγου (και οι δύο βρίσκονται στην 1476η θέση).

Συνολικά 66 δισεκατομμυριούχοι είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών και ο κατάλογος περιλαμβάνει 190 γυναίκες, έναντι 197 πέρσι.

Η πλουσιότερη του κόσμου είναι φέτος η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ (L'Oréal), 11η στην κατάταξη με περιουσία 36,1 δισεκατομμυρίων (40,1 δισ. πέρυσι).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (540). Ακολουθεί η Κίνα (251) και η Γερμανία (120). Η Ινδία μετρά 84 δισεκατομμυριούχους, η Ρωσία 77 (11 λιγότερους σε σύγκριση με πέρυσι), το Χονγκ Κονγκ 69, η Βρετανία 50, η Ιταλία 43, η Γαλλία 39, ο Καναδάς 33, η Ελβετία 32. Η Βραζιλία έχει 23 δισεκατομμυριούχους.

Στον κατάλογο βρίσκονται για πρώτη φορά φέτος 198 νέοι δισεκατομμυριούχοι. Στον αντίποδα 221 δεν φιγουράρουν πλέον.

Μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στους ευπορότερους του πλανήτη το 2015 και το 2016, 892 είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, 501 να αυξάνεται.

Οι περισσότεροι νέοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στην Κίνα φέτος, ήτοι 70. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (33), η Γερμανία (28) και η Ινδία (8).

Πηγή: protothema.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *