ροή ειδήσεων

Eνας στους οκτώ μαθητές θύμα σχολικής βίας


Ένας στους οκτώ (13,27%) μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Ελλάδα
έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στο σχολείο, με συχνότερες μορφές τα χτυπήματα και τα σπρωξίματα από συμμαθητές του. Τα πιο συχνά (28,8%) είναι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα περιστατικά βίας μειώνονται. Ένας στους μαθητές (30,5%) στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στο σχολείο, με συχνότερες μορφές τα χτυπήματα και τα σπρωξίματα από συμμαθητές του. Βέβαια, η πιο συχνή μορφή εκφοβισμού στο σχολείο είναι ο λεκτικός (ποσοστό 56.5% τον έχει υποστεί) που περιλαμβάνει την εξύβριση και την κοροϊδία. Επίσης, συχνός είναι ο κοινωνικός εκφοβισμός, δηλαδή η απομόνωση και η κοροϊδία των μαθητών από όλη την τάξη (27.8% των παιδιών τον έχει υποστεί).


Σε μικρότερα ποσοστά, οι μαθητές αναφέρουν ότι διακατέχονται από φόβο που τους δημιουργούν οι υπόλοιποι μαθητές (15.4%) και, επίσης, ότι κάποιοι μαθητές τούς αποσπούν με τη βία προσωπικά αντικείμενα (ποσοστό 11.3%). Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από πανελλήνια έρευνα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δεκέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016, ερευνητές: Βασιλική Αρτινοπούλου, Θωμάς Μπαμπάλης, Βασίλης Ι. Νικολόπουλος).

«Tο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρρησία και μακριά από εύκολους εφησυχασμούς, από τη μία, αλλά ψύχραιμα και χωρίς κινδυνολογίες και υπερβολές, από την άλλη», συμπέρανε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η έρευνα και οι συνοδευτικές δράσεις θα διευρυνθούν με τη συνεργασία και άλλων φορέων (ΟΚΑΝΑ, Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π.&.Α. Κυριακού», Χαμόγελο του Παιδιού, Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα», Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Υπουργείο Δικαιοσύνης), με τους οποίους συνυπέγραψε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *