ροή ειδήσεων

Και επίσημα εκτός Μνημονίου η Κύπρος, με τη «βούλα» του Eurogroup


Βρυξέλλες: Το αποψινό Eurogroup η συνεδρία έληξε λίγο μετά τις 19:00, ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνει λόγο για «success story», ανακοικώνοντας και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.


Τα συγχαρητήρια του Εurogroup έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η κυπριακή οικονομία για την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πια να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.

«Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα», εξήγησε από την πλευρά του ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο». κατέληξε.

Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει kai η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.
Λίγο νωρίτερα ο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, είχαι ανακοινώσει μέσω Twitter ότι η Κύπρος είναι «εκτός Μνημονίου».

Απόψε, η Κύπρος έλαβε ουσιαστικά το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου.



Εύσημα από Εurogroup για την Κύπρο

Το Εurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς να επιδιώξει διάδοχη διευθέτηση , αναφέρει το Eurogroup σε γραπτή δήλωση μετά την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Το Εurogroup συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές», αναφέρει η δήλωση, «για την συνολικά επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών, ενώ ευχαριστεί και τους θεσμούς για την ζωτική τους συνδρομή προς αυτόν το σκοπό».

Παράλληλα, το Εurogroup «καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική της τροχιά και το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε περαιτέρω» και συνεχίζει:

«Η δέσμευση των Αρχών και του κυπριακού λαού στο σύνολο της προγραμματικής διευθέτησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική απόδοση και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις υπήρξαν καθοριστικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με τα κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές».

Σε σχέση με το το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ότι συγκεκριμένα «πέρασε από μια μακρά μεταμόρφωση» και πως «το έδαφος που καλύφθηκε από τον Μάρτιο του 2013 ήταν εξαιρετικά σημαντικό και οι μεταρρυθμίσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν είναι ουσιαστικά για την αποκατάσταση του κυπριακού οικονομικού συστήματος ως προς την βιωσιμότητα».

«Ωστόσο η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», αναφέρει το Εurogroup, «ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υγιέστερα επίπεδα».

Kαι ξεκαθαρίζει: «Αυτό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρεοκοπία και τις κατασχέσεις που υιοθετήθηκαν το 2015, από κοινού με περαιτέρω μέτρα περιλαμβανομένης νομοθεσίας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αποτελεσματική χρήση του πλήρους εύρους των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Την ίδια στιγμή το eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προτερα δράση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό το στοιχείο θα στερεοποιήσει τις βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και θα υποστηρίξει το επίπεδο οικονομική ανάπτυξης».

Σημειώνουν δε πως «στο σύνολο το 30% του προγράμματος των 9 δισ. παραμένει αχρησιμοποίητο» και σημειώνουν ότι «το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, 7 Μαρτίου».

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των κυπριακών Αρχών να διατηρήσουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρυθμιστική δυναμική στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να χτυπήσουν τις υπομένουσες αδυναμίες».

«Το Εurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Κύπρο μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance) και του τακτικού πλαισίου επιτήρησης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

philenews.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *