ροή ειδήσεων

Στις 27 οι αποκρατικοποιήσεις στο νέο μνημόνιο- Εσοδα 6,4 δισ. ευρώ


Στις 27 ανεβάζουν τον αριθμό των αποκρατικοποιήσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητώντας
την πλήρη αξιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα έσοδα από τις προσδοκώμενες αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται στα 6,4 δις ευρώ έως τα τέλη του 2017, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή, που έχει στη διάθεσή της στο σχέδιο συμφωνίας, που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο «η Ελληνική Δημοκρατία, με στόχο να διαφυλάξει την υπό εξέλιξη διαδικασία αποκρατικοποήσεων και να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε διαγωνισμούς-κλειδιά, δεσμεύεται να προχωρήσει με το τρέχον πρόγραμμα», καθώς και «να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για να μειώσει την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια μέσω υψηλότερων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.»

Οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ΟΛΠ και ΟΛΘ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Οι δανειστές ζητούν αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ και το Ελληνικό και αξιώνουν κάθε καθυστέρηση να αντιμετωπίζεται άμεσα από την κυβέρνηση με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, που ήδη προβλέπει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ και επαναφέρει στο προσκήνιο το προσχέδιο συμφωνίας, περιλαμβάνουν και το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, το 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ- και 10% των δικαιωμάτων ψήφου-που δεν έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 17% της ΔΕΗ ή και το υπόλοιπο 35% σύμφωνα με το προσχέδιο, αν δεν προχωρήσει το πλάνο για μείωση του μεριδίου αγοράς της κατά 25% έως το 2017 και κάτω του 50% εως το 2020.

Επιπλέοπν περιλαμβάνει το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Για αυτές το προσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση νέου ρυθμιστικού πλαισίου και αργότερα πενταετών επενδυτικών σχεδίων, ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για 15 ακίνητα, το διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκριδικής, τις Μαρίνες Αλίμου, Χίου, Πύλου και την τιτλοποίσση χαρτοφυλακίου άλλων ακινήτων.


iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *