ροή ειδήσεων

Σαν επιτυχία της εμφανίζει η κυβέρνηση τα 5,4+3,6 δισ. μέτρα


Ασφυκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος
Ως επιτυχία επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τον καθορισμό ημερομηνίας για την συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο αν όλα πάνε καλά θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την λήψη μέτρων 5,4+3,6 δισ. ευρώ.
Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν χθες το βράδυ ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε για την ημερομηνία από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ορισμένους η δραματοποίηση που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν απαραίτητη για να περάσει στο εσωτερικό η κυβέρνηση των πακέτο των 9 δισ.
Nωρίτερα χθες, το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει την “αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις”. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας μιλώντας με τους συνεργάτες του ανέφερε ότι "η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση”. Συνεχίζοντας δε το κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης, είπε ότι “όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι, τούτες τις μέρες εκτίθενται”.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, μετά την πρόταση που διατύπωσε η ελληνική πλευρά τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά να θεσμοθετηθούν ο άξονας ΔΝΤ και ο Σόιμπλε να ενεργοποιηθούν από τον Μάιο του 2017 με "επόπτη" την Eurostat.

Η απαίτηση για συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων που διατυπώθηκε από την πλευρά του ΔΝΤ, θεωρήθηκε υπερβολικό από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί. “Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο”, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα "δουλειά" που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ωστόσο μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα".
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής βρήκε παρασκηνιακή υποστήριξη από την γαλλική κυβέρνηση και παραμένει στο τραπέζι στην περίπτωση του το Eurogroup στις 9 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου." Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντάισελμπλουμ να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να βρεθεί λύση πριν το Eurogroup.



H ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από την όλη υπόθεση παρότι η καθυστέρηση επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Επιρρίπτει την ευθύνη στο ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό εξισορρόπησης, αντί προληπτικών μέτρων, είναι αξιόπιστη, αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Αντιθέτως, η άρνηση του ΔΝΤ να την αποδεχθεί παρότι συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά να εφαρμόσουμε άλλο πρόγραμμα από αυτό που συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούλιο, με 2/3 περισσότερα μέτρα».

Παράλληλα ήδη από προχθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιχειρεί να χρεώσει στη ΝΔ “ταύτιση με το ΔΝΤ” και της ζητά να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με την λήψη προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή διαρροή του πρωθυπουργού.


Ο πρωθυπουργός απευθύνεται προς το εσωτερικό του κόμματός του και προς τους βουλευτές του που θα κληθούν να ψηφίσουν το πακέτο των 9 δισ. ευρώ και οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ώρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπου έχουν μεταβεί για το Πάσχα.


Τα όσα άκουσαν από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Μηταφίδης και Κουράκης είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και το εισπράττουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάχη... για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα 9 δις ευρώ, δεν αποτελεί επιχείρημα για τους βουλευτές που θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τις νέες επιβαρύνσεις που θα επιβάλλει η “αριστερή κυβέρνηση”. Μέσα από αυτό το πρίσμα και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *