ροή ειδήσεων

Φυλακή 8 ετών για τον οδοντίατρο που «διέλυσε» τα στόματα 70 ασθενών


Ο Jacobus Van Nierop αφαιρούσε από τα θύματά του υγιή δόντια, άφηνε μεταλλικά θραύσματα καρφωμένα στα ούλα τους, τους έσπαγε τα...


σαγόνια και τους προκαλούσε επικίνδυνες μολύνσεις
Σε οκτώ χρόνια φυλακή καταδίκασε τελικά ένα γαλλικό δικαστήριο τον «Οδοντίατρο του τρόμου», όπως αποκαλούν τα τοπικά ΜΜΕ τον Ολλανδό Jacobus Van Nierop, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στην πόλη Νεβέρ.
Ο Nierop βρέθηκε πριν μερικούς μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμέτωπος με κατηγορίες ηθελημένης πρόκλησης σωματικής βλάβης, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες ασθενών του, που ισχυρίζονταν ότι η επίσκεψη στο ιατρείο του τούς κόστισε... σπασμένα σαγόνια, μεταλλικά θραύσματα καρφωμένα στα ούλα τους, εξαγωγες υγιών δοντιών και επικίνδυνες μολύνσεις.
Πέρα από την κάθειρξη οκτώ ετών, το δικαστήριο επέβαλε στον Nierop πρόστιμο 10.500 ευρώ και, όπως ήταν φυσικό, του αφαίρεσε την άδεια εξάσκησης επαγγγέλματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πλησιάσει ποτέ ξανά το στόμα ασθενούς.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, πάνω από 100 μάρτυρες κατέθεσαν ότι, το διάστημα 2009-2013, ο Ολλανδός οδοντίατρος τους υπέβαλε σε - συχνά αδικαιολόγητες - επεμβάσεις που τους προκάλεσαν μόνιμες βλάβες στο στόμα, όπως ακρωτηριασμούς των ούλων, αφαίρεση μεγάλου αριθμού υγιών δοντιών, σφραγίσματα χωρίς τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα που οδήγησαν σε μολύνσεις κ.λπ.
Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ο Nierop είχε πλαστογραφήσει τα χαρτιά του για να ασκεί το επάγγελμα του οδοντίατρου στη Γαλλία, έπειτα από κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί στην χώρα του για πρόκληση σωματικής βλάβης σε ασθενείς του. Το 2013, μετά από καταγγελίες ασθενών του στην πόλη Νεβέρ, οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν την πλαστογραφία, ωστόσο ο οδοντίατρος πρόλαβε να το σκάσει στον Καναδά, όπου συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα και εκδόθηκε στη Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nierop καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης επέμενε στην αρχική του κατάθεση ότι δεν θυμάται σχεδόν κανέναν από τους ασθενείς που τον κατηγορούν, καθώς το εν λόγω διάστημα έπασχε από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, την οποία είχαν επιδεινώσει οι καταθλιπτικές σκέψεις που του είχε γεννήσει η συνειδητοποίηση ότι θέλει να αλλάξει φύλλο.
Ο Nierop, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2015, πραγματοποίησε τον περασμένο χρόνο πολλές απεργίες πείνας και δίψας, ενώ σε μια ξεχωριστή περίσταση κατάπιε ξυραφάκια, προκειμένου να αποφύγει να καταθέσει στον ανακριτή. Σύμφωνα δε με τους ψυχίατρους που τον εξέτασαν, πρόκειται για μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, χωρίς αίσθηση της ηθικής, ο οποίος είναι ανίκανος να αισθανθεί οποιαδήποτε συμπόνια για τα θύματά του.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *