ροή ειδήσεων

Παράταση στο θρίλερ με το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία


Πυρ και μανία είναι οι επιχειρηματίες του Τουρισμού μετά την πρόταση που έκανε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών προς τους δανειστές για επιβολή ενός ακόμη φόρου στη λειτουργία των ξενοδοχείων, λίγους μόλις μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% και την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά του Αιγίου.

Η πρόταση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προς αναζήτηση επιπλέον εσόδων, η οποία έχει φέρει στα όριά του τον ξενοδοχειακό κόσμο, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ακόμη στο τραπέζι, δεδομένου πως κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε διάψευση ή σε ανάκλησή της.

Πηγές από το χώρο των ξενοδόχων αναφέρουν πως αδυνατούν να εξηγήσουν το γιατί η Κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και ενώ δίνεται αγώνας για να αυξηθούν οι κρατήσεις εν μέσω ραγδαίου ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου, επιχειρεί να χτυπήσει για ακόμη μια φορά τον τομέα του Τουρισμού και να βάλει επιπλέον εμπόδια στην ανοδική του πορεία.

Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κλάδος μιλά για μια πρόταση που κινείται στη σφαίρα του παραλόγου και στην ουσία πυροβολεί το μόνο τομέα της ελληνικής οικονομίας που έχει καταφέρει να αντέξει στην κρίση. Δεν γίνεται όμως το ίδιο και με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια, "ψαλιδισμένα” συμβόλαια από τους tour operators και ανεβασμένη φορολόγηση.

Έντονη ήταν όπως αναμενόταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να χαρακτηρίζει "δώρο” προς τους ανταγωνιστές την ιδέα για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης και να ζητά από την Κυβέρνηση να φορολογήσει στον αντίποδα τα χιλιάδες ιδιωτικά καταλύματα που διατίθενται στους τουρίστες και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και να εφαρμόσει επιτέλους την υποχρεωτική χρήση καρτών στις επιχειρήσεις, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μεταξύ των οποίων ότι η λογική της επιβολής φόρων είναι η πιο στείρα πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που η πρόταση περάσει, το πιθανότερο είναι πως ο φόρος δεν θα αποδοθεί από τους πελάτες των ξενοδοχείων, αλλά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να γίνουν μέχρι και το τέλος της σεζόν αλλαγές στα πακέτα. Εντούτοις αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία δεν είναι τόσο τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να πληρώνουν οι τουρίστες, αλλά η απουσία λογικής από την Κυβέρνηση, που αφενός πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφετέρου δεν δίνει κίνητρα για να επωφεληθεί περισσότερο από την καλή πορεία του Τουρισμού, που όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και φέτος.

Το ειδικό τέλος θα αφορά, όπως όλα δείχνουν, σε φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι των μονάδων για κάθε διανυκτέρευση (στα ξενοδοχεία 3 αστέρων 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση).

Βασιλική Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *