ροή ειδήσεων

Ανδρέας Λιβέρης: Ο Έλληνας των τριών ηπείρων



Όπως γράψαμε στο «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης, σκληρή επίθεση εναντίον του υποψήφιουγια το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε στο Περθ ο ομογενής Ελληνοαυστραλός Κροίσος, Ανδρέας Λιβέρης.

Ο κ. Λιβέρης, που υπήρξε σύμβουλος των προέδρων των ΗΠΑ, Κλίντον και Ομπάμα, χαρακτήρισε «επικίνδυνο τον Τραμπ για τις ΗΠΑ και τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Πάσχα των Καθολικών ο κ. Λιβέρης (ο οποίος είναι και επικεφαλής του Hellenic Initiative) το πέρασε στο σπίτι του Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ στο Σίδνεϊ, δηλώνοντας, πάντως, ότι ο ίδιος, ως ορθόδοξος, θα κάνει Πάσχα τον Μάιο «με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Από το 2004 ηγείται ενός παγκόσμιου βιομηχανικού κολοσσού. Είναι δισεκατομμυριούχος, είναι σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εξωτερικού Εμπορίου. Είναι Έλληνας τρίτης γενιάς, αλλά δηλώνει πρώτα απ' όλα Έλληνας.

Η διαδρομή Καστελόριζο - Ντάργουιν - Μίσιγκαν ήταν πολυετής και δύσκολη. Ο παππούς του έφυγε το 1910 από την εσχατιά της Ελλάδας, το Καστελόριζο μαζί με τη γυναίκα του και τον μικρό του γιο και εγκαταστάθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας που μάλιστα τότε είχε μόλις 300 κατοίκους.

Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι επικεφαλής του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού Dow Chemical.

Ειδικεύεται στη μεταποιητική βιομηχανία, τη μηχανολογία, τις πωλήσεις και τη διεύθυνση επιχειρήσεων. Παράλληλα με τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του, ο δρ Λιβέρης προωθεί και τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Άλλωστε, θεωρείται ο πιο πετυχημένος Αυστραλός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται διεθνώς.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στην Ελλάδα τιμήθηκε ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τους βραβευμένους που κυκλοφόρησαν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Επίσης έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο «Άρχων».

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ

Ο Ανδρέας Λιβέρης σε κάθε ευκαιρία δηλώνει απερίφραστα ότι είναι περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Αυστραλοαμερικανό Έλληνα».

Πατάω σε τρεις ηπείρους λέει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Μεγάλο κατόρθωμα για κάποιον που έχει δύο πόδια».

«Θα είμαι πάντα Έλληνας όμως. Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Και παρ' ότι οι άνθρωποι με ελληνική καταγωγή έχουν ενσωματωθεί σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες -με επιτυχία-, μοιραζόμαστε αρχές που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές με την οικογένειά μου και πρέπει να ομολογήσω ότι απολαύσαμε κάθε στιγμή».

Η αδελφή του έχει επιστρέψει και ζει στη Ρόδο, όπου και την επισκέπτεται συχνά, όπως και το νησί της καταγωγής του, το Καστελόριζο.

Ο κ. Λιβέρης είναι μέλος του «Leadership 100» στη Νέα Υόρκη, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και αρχών στην Αμερική.

«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που προσφέρουν πολλά στις ελληνικές ρίζες τους» λέει.



ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE

Ο Ανδρέας Λιβέρης μαζί με τέσσερις άλλους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είναι ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Hellenic Initiative», που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.

«Πρόκειται για έναν παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό φορέα, του οποίου το όραμα, μέσα από τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και Φιλελληνικής Κοινότητας, είναι να προσφέρει ουσιαστική ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση οργανώσεων και προγραμμάτων, καθώς και να εμπνεύσει την επιχειρηματική ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία του ελληνικού έθνους», ανέφερε στο συνέδριο της Capital Link στο Ηavard Club της Νέας Υόρκης.

Το 2012 για την προώθηση του ίδιου σκοπού βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Μιλώντας τότε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Λιβέρης τόνιζε μεταξύ άλλων:

Είχα δώσει μία ομιλία σε Ελληνοαμερικανούς πάνω στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία μου με περικύκλωσαν ομογενείς, που μου είπαν: «Θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πώς». Ξέρετε, η ελληνική κοινότητα είχε κάνει πολλές προσπάθειες να βοηθήσει την Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά ήταν δύσκολο. Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των Ελλήνων της διασποράς, αλλά δεν το είχε καταφέρει, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσαν οι ομογενείς να δίνουν τη βοήθειά τους. Γι' αυτό αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο και είδαμε ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί υποστήριξη για την Ελλάδα. Είναι μία χώρα που την αγαπάνε πολλοί. Στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την τεχνογνωσία αλλά και τους πόρους για να ανατρέψουμε την καθοδική πορεία της χώρας μας».

Ο παππούς του πέθανε όταν ο πατέρας του ήταν μόλις 9 ετών από μια άγνωστη τότε τροπική ασθένεια. Ο πατέρας του ξεκίνησε ως ξυλουργός, αλλά τον έχασε νωρίς στην εφηβική του ηλικία.

Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στο Μπρίσμπαν, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όπου ζούσε η οικογένεια της μητέρας του.

Αν και νεαρός ο Ανδρέας Λιβέρης, ως μεγαλύτερος από τις δύο αδερφές του, άρχισε να εργάζεται περιστασιακά για να εξοικονομήσει χρήματα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *