ροή ειδήσεων

Στην «εντατική» η πρωτοβάθμια περίθαλψη


Χωρίς παιδιατρική κάλυψη είναι 23 νομοί της χώρας. Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος ούτε για... δείγμα
στις δημόσιες δομές της Μυτιλήνης και οφθαλμίατρος στις δημόσιες δομές της Κέρκυρας. Οδοντίατροι με το σταγονόμετρο. Κλειστά τα μισά εργαστήρια. Ακάλυπτη η Κως από μικροβιολόγο...


Η πρωτοβάθμια φροντίδα στην Ελλάδα πνέει τα λοίσθια. Οι δομές λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του 2014 για Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) έμειναν στα χαρτιά και χιλιάδες φτωχοί πολίτες έχασαν το αποκούμπι τους. Τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ αργούσαν, αλλά ήταν δωρεάν, όπως και οι εξετάσεις. Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Η επίσκεψη σε συμβεβλημένο γιατρό έχει συμμετοχή για τον ασφαλισμένο, όταν ξεπερνιέται το μηνιαίο πλαφόν των 200 επισκέψεων. Με 15% συμμετέχει ο ασθενής και στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένο ιδιωτικό κέντρο.

Σε περίοδο κρίσης και αυξημένων προσφυγικών ροών, η λειτουργία ενός επαρκούς συστήματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας θα μπορούσε να δώσει ανάσα. Μεγάλοι σχηματισμοί της Αττικής έχουν μείνει με ελάχιστους γιατρούς. Κάθε γιατρός καλείται να εξετάσει έως και 40 ασθενείς σε μία βάρδια, αν και το όριο είναι 26.

Η εικόνα είναι αντιφατική. Μεγάλες δομές, όπως το πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας λειτουργεί στο όριο, με όσες ιατρικές ειδικότητες διαθέτει. Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά προς το απόγευμα, όταν τελειώνει η βάρδια των λίγων γιατρών. Πολλά ιατρεία είναι κλειστά, καθώς δεν μπορούν να στελεχωθούν.


Στον αντίποδα, αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των γιατρών του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Είναι η μοναδική δομή πρωτοβάθμιας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, καλύπτει καθημερινά 30 με 40 πρόσφυγες.


Με τον νόμο 4238/2014, οι υγειονομικοί σχηματισμοί του ΕΟΠΥΥ πέρασαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο διοικείται από το ΕΣΥ.


«Πώς να προσφέρουμε επαρκείς υπηρεσίες, όταν έχουμε το ίδιο προσωπικό και υλικά που είχαμε πριν την προσφυγική κρίση;», αναρωτιέται ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, πνευμονολόγος και διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

«Οι ανάγκες μας έχουν μεγαλώσει λόγω του Προσφυγικού», σημειώνει ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, οι πρόσφυγες έχουν πολλά παιδιά και καθίσταται αναγκαία η φροντίδα προληπτικής ιατρικής. Μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014, υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ 5.500 γιατροί. Από αυτούς, απολύθηκαν 3.000 και 300 συνταξιοδοτήθηκαν. Για την κάλυψη των κενών, η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε 900 θέσεις. Υποβλήθηκαν μόλις 170 αιτήσεις και συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130...

Ιδού πώς παρουσιάζει ο κ. Ψυχάρης συνοπτικά τη σημερινή εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα: Σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος σε δημόσια δομή (ΠΕΔΥ, νοσοκομείο, συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ). Στο ΠΕΔΥ Ξάνθης υπηρετούν ένας οδοντίατρος και ένας ακτινολόγος! Ορισμένα από τα κενά καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που μετακινούνται από κοντινά Κέντρα Υγείας.

Στη Μυτιλήνη έχουν μείνει πέντε από τους 40 γιατρούς που υπηρετούσαν πριν από την ίδρυση του ΠΕΔΥ. Σε ολόκληρη τη Λέσβο, δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος ούτε καν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής που θα χρειαστεί τη συγκεκριμένη ειδικότητα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.

Στην Κέρκυρα, δεν υπάρχει οφθαλμίατρος σε δημόσια δομή (ούτε συμβεβλημένος). Στην Κω, δεν παρέχεται μικροβιολογική κάλυψη στον πληθυσμό. Το πρόβλημα με τα εργαστήρια είναι γενικότερο, καθώς έχουν κλείσει τα μισά. Ακόμη και εκείνα που λειτουργούν έχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμο υλικό. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ καλύπτουν το 5% έως 10% των αναγκών, ενώ οι χρόνοι αναμονής για τακτική εξέταση σε νοσοκομείο είναι μεγάλοι.

ΓΙΑΤΡΟΙ
Ξεπερασμένο το νέο προτεινόμενο μοντέλο

Ξεπερασμένο θεωρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ το μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας που ετοιμάζει πιλοτικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα θα βασίζεται σε «γιατρούς γειτονιάς», με πληθυσμό αναφοράς.

Για κάθε 5.000 κατοίκους θα αναλογεί ένα τέτοιο ιατρείο και ένας παιδίατρος ανά δύο σχηματισμούς.

Σχεδιάζονται, επίσης, η συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων στην Περιφέρεια Αττικής (1η και 2η ΥΠΕ) και η δημιουργία εργαστηρίου αναφοράς, τα οποία θα εκτελούν τις πιο σπάνιες και ακριβές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, το σύστημα με τους γενικούς γιατρούς κάλυπτε ανάγκες της δεκαετίας του '40 και το '50.

Η Ομοσπονδία, σημειώνει, έχει ομόφωνα απορρίψει σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας και στις ανάγκες του πληθυσμού. Πρόκειται για το βρετανικό μοντέλο, το οποίο κρίθηκε αποτυχημένο και τελεί υπό αναδιοργάνωση.

Οι γιατροί προχώρησαν σε μια σειρά επισημάνσεων, οι οποίες καταδεικνύουν τον προβληματικό χαρακτήρα της παρέμβασης.

Ο πληθυσμός αναφοράς
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο πληθυσμός αναφοράς. Στην περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης για ένα ιατρείο ανά 5.000 κατοίκους, στο Περιστέρι θα έπρεπε να συσταθούν 80 τέτοιες δομές.

Το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε την παρατήρηση και διπλασιάζει τον πληθυσμό. Ο κ. Ψυχάρης επισημαίνει πως δεν υπήρξε οικονομοτεχνική μελέτη για την παρέμβαση, η οποία θα γίνει πιλοτικά και με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Εκτίμησε, δε, ότι με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το σύστημα δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία δεκαετία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *