ροή ειδήσεων

Η ελληνική διαδρομή του καθοδηγητή


Ο Fabien Clain -γνωστός και με το ψευδώνυμο Ομάρ- ή αλλιώς «η φωνή της σφαγής στο Παρίσι»
(όπως περιγράφεται στον γαλλικό Τύπο) πέρασε και από την Ελλάδα.


Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δημοσιοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Telegram το ηχογραφημένο μήνυμα ανάληψης ευθύνης. Σ’ αυτό, ακουγόταν η φωνή ενός άνδρα να λέει: «οκτώ αδέλφια ζωσμένα με εκρηκτικά και οπλισμένα με αυτόματα όπλα επιτέθηκαν σε στόχους προσεκτικά επιλεγμένους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας».


Αποκαλούσε το Παρίσι «πρωτεύουσα της πορνείας και της ακολασίας» και τα θύματα των επιθέσεων «σταυροφόρους». Τρεις ημέρες αργότερα, την 17η Νοεμβρίου, οι Γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν τον εκφωνητή του μηνύματος: επρόκειτο για τον Γάλλο σαλαφιστή Fabien Clain, πνευματικό καθοδηγητή των καμικάζι που έδρασαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες και πρωταγωνιστή μιας μυστικής αστυνομικής επιχείρησης που εκτυλίχθηκε τους πρώτους μήνες του 2015 στη Βόρεια Ελλάδα. Η αποκάλυψη ότι ο 37χρονος βρέθηκε στη χώρα μας καθώς και νέα στοιχεία για το πέρασμα ξένων μαχητών από τη Λέρο επιβεβαιώνουν «εμπλοκή» της Ελλάδας στα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Ο Fabien Clain -γνωστός και με το ψευδώνυμο Ομάρ- είχε κατηγορηθεί πως την περίοδο 2005 – 2006 στρατολογούσε νεαρούς μουσουλμάνους από την Τουλούζη της νότιας Γαλλίας για λογαριασμό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.



Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο βετεράνος θεωρητικός της τζιχάντ καταδικάστηκε, το 2009, σε πενταετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2012, έχοντας εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του.

Ηταν κοντινός φίλος του Mohamed Merah, που τον Μάρτιο του 2012 πυροβόλησε και σκότωσε τρεις μαθητές και τον δάσκαλο ενός εβραϊκού σχολείου στην Τουλούζη, καθώς και τρεις στρατιώτες στο Μοντομπάν της Γαλλίας.



Ο Mohamed Merah σε φωτογραφία που δημοσίευσε γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός.

Είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε παλαιότερο σχέδιο επίθεσης κατά του Bataclan και των Εβραίων -τότε- ιδιοκτητών του, ενώ προέκυψε ανάμειξή του στην απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον δύο εκκλησιών στο προάστιο Villejuif του Παρισιού τον Απρίλιο του 2015. O 24χρονος Αλγερινός φοιτητής Πληροφορικής Sid Ahmed Ghlam, που είχε αυτοπυροβοληθεί στο πόδι και συλληφθεί πριν φέρει σε πέρας την αποστολή του, λάμβανε εντολές στο κινητό του τηλέφωνο από μέλη του ΙΚ που είχε στρατολογήσει και καθοδηγούσε ο Clain.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Κ», στις αρχές του 2015 ο «Ομάρ» εντοπίστηκε στην Βόρεια Ελλάδα. Ταξίδευε οδικώς μαζί με την οικογένειά του κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού (από την Ηγουμενίτσα προς τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου) και κατεύθυνση τη Συρία, απ’ όπου τελικά φέρεται να κατηύθυνε τα μέλη του πυρήνα των τρομοκρατών που έδρασαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Για τον 37χρονο Γάλλο, που ήταν καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το ΙΚ, είχε προβλεφθεί το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης και επομένως, η Γαλλική Αστυνομία ενημέρωσε για τις κινήσεις του την ΕΛ.ΑΣ. με απόρρητο σήμα προς τη Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας. Συγκροτήθηκαν ειδικά κλιμάκια που παρακολούθησαν και να κατέγραψαν τις κινήσεις του «Ομάρ» για όσο διάστημα παρέμενε στη χώρα.

Αστυνομική πηγή με γνώση του θέματος περιγράφει στην «Κ» ότι ο Clain και η οικογένειά του διανυκτέρευσαν στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα πριν διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι ο «Ομάρ» ή αλλιώς «η φωνή της σφαγής στο Παρίσι» (όπως περιγράφεται στον γαλλικό Τύπο) δεν συνελήφθη, καθώς δεν εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές διωκτικές αρχές δεν διέθεταν στοιχεία σε βάρος του ούτε ενεργοποίησαν διαδικασία έρευνας – ποινικής δίωξης.
Τα δρομολόγια

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία προκύπτουν και για τα δρομολόγια των καμικάζι που χτύπησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Από έρευνα που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος των Βέλγων διαπιστώθηκε ότι συνολικά τρία άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επέστρεψαν από τη Συρία στην Ευρώπη μέσω Λέρου την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ηταν οι Naim Al Hamed που πιστεύεται ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου και Sofiane Ayari που συνελήφθη μαζί με τον Salah Abdelslam σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο προάστιο Molenbeek των Βρυξελλών. Η ταυτότητα του τρίτου ατόμου παραμένει άγνωστη στις βελγικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον «βομβιστή με το καπέλο» του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Οι τρεις άνδρες ταξίδεψαν από τα παράλια της Τουρκίας μέσα σε βάρκα με 68 ακόμα μετανάστες και έδειξαν στους Ελληνες αστυνομικούς στη Λέρο πλαστά συριακά διαβατήρια. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την άφιξή τους στο νησί, αγόρασαν -με τον ίδιο κωδικό κράτησης- τρία ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό τον Πειραιά και απ’ εκεί συνέχισαν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τη νύχτα μεταξύ 2 και 3 Οκτωβρίου 2015 συναντήθηκαν με τον Abdelslam στην πόλη Ουλμ της νότιας Γερμανίας.

Βίντεο: Ο δρόμος του μίσους

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *