Όπως είναι γνωστό μετά τα γεύματα πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια σας για να απομακρύνετε
τα υπολείμματα των τροφών και κυρίως την οδοντική μικροβιακή πλάκα ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας. Η αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής με βούρτσα και νήμα είναι αναντικατάστατη.
Τί γίνεται όμως όταν τρώτε έξω και αδυνατείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας;
Τελειώστε το γεύμα σας με τυρί. Το τυρί έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το ph του σάλιου στόματος, δηλαδή να το κάνει λιγότερο όξινο και περισσότερο αλκαλικό, πάνω από 5,5 που είναι το κατώφλι για την πρόκληση της τερηδόνας. Επί πλέον το τυρί προκαλεί έκκριση σάλιου που είναι ευεργετικό, ενώ περιέχει συστατικά που λειτουργούν προστατευτικά στα δόντια. Η προστασία επεκτείνεται και στην αποφυγή λεκιάσματος των δοντιών από την κατανάλωση κρασιού και άλλων χρωμογόνων τροφών. Ακόμα κι αν ακολουθήσει γλύκισμα, το τυρί έχει κάνει καλή δουλειά. Περισσότερο ασφαλείς βέβαια θα είστε αν επιλέξετε φρούτο ως επιδόρπιο. Προτιμήστε τυρί με λίγα λιπαρά για να προστατέψετε συνολικά την υγεία σας.
Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά δεν επηρεάζουν καθόλου το ph με αποτέλεσμα ούτε να ωφελούν ούτε να βλάπτουν.
Εναλλακτικά μετά το γεύμα σας μπορείτε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη αλλά με ξυλιτόλη. Η μάσηση αφ’ εαυτής διεγείρει την έκκριση του σάλιου, ενώ η ξυλιτόλη περιορίζει τον αριθμό των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Επιπρόσθετα δυσκολεύει την προσκόλληση αυτών στα δόντια.Όμως δεν πρέπει να καταναλώνονται πάνω από 6 τσίχλες την ημέρα γιατί έχουν υπακτική δράση.
Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου : Υψηλάντου 11, Πεύκη
Παράπονα Ρόδου
τα υπολείμματα των τροφών και κυρίως την οδοντική μικροβιακή πλάκα ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας. Η αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής με βούρτσα και νήμα είναι αναντικατάστατη.
Τί γίνεται όμως όταν τρώτε έξω και αδυνατείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας;
Τελειώστε το γεύμα σας με τυρί. Το τυρί έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το ph του σάλιου στόματος, δηλαδή να το κάνει λιγότερο όξινο και περισσότερο αλκαλικό, πάνω από 5,5 που είναι το κατώφλι για την πρόκληση της τερηδόνας. Επί πλέον το τυρί προκαλεί έκκριση σάλιου που είναι ευεργετικό, ενώ περιέχει συστατικά που λειτουργούν προστατευτικά στα δόντια. Η προστασία επεκτείνεται και στην αποφυγή λεκιάσματος των δοντιών από την κατανάλωση κρασιού και άλλων χρωμογόνων τροφών. Ακόμα κι αν ακολουθήσει γλύκισμα, το τυρί έχει κάνει καλή δουλειά. Περισσότερο ασφαλείς βέβαια θα είστε αν επιλέξετε φρούτο ως επιδόρπιο. Προτιμήστε τυρί με λίγα λιπαρά για να προστατέψετε συνολικά την υγεία σας.
Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά δεν επηρεάζουν καθόλου το ph με αποτέλεσμα ούτε να ωφελούν ούτε να βλάπτουν.
Εναλλακτικά μετά το γεύμα σας μπορείτε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη αλλά με ξυλιτόλη. Η μάσηση αφ’ εαυτής διεγείρει την έκκριση του σάλιου, ενώ η ξυλιτόλη περιορίζει τον αριθμό των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Επιπρόσθετα δυσκολεύει την προσκόλληση αυτών στα δόντια.Όμως δεν πρέπει να καταναλώνονται πάνω από 6 τσίχλες την ημέρα γιατί έχουν υπακτική δράση.
Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου : Υψηλάντου 11, Πεύκη
Παράπονα Ρόδου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.