ροή ειδήσεων

Η Τουρκία κάνει άσκηση SAR στο Αιγαίο – Πρόβα κρίσης με αφορμή πλοίο που προσάραξε – ΧΑΡΤΗΣ


Πρόβα κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έγινε χθες μια ημέρα πριν από τη μεγάλη τουρκική
άσκηση έρευνας και διάσωσης που ξεκινάει μέσα στο Αιγαίο.
Με αφορμή το Ολλανδικό πλοίο NOVA CURA που προσάραξε σε ύφαλο σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Λέσβου, η Τουρκία έσπευσε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.



Η Ελλάδα αμέσως μετά την προσάραξη του πλοίου εκδίδει ως όφειλε τηΝΟΤΑΜ με αριθμό 0921/16, με την οποία καθορίζει την περιοχή που δεσμεύεται για να γίνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.



Η Τουρκία απαντάει με δική της ΝΟΤΑΜ, με αριθμό Α1881/16 και ειδοποιεί κάθε διερχόμενο αεροσκάφος από την περιοχή ότι είναι δική της αρμοδιότητα και πως η ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.



Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ελλάδα εκδίδει νέα ΝΟΤΑΜ η οποία είναι σε δυο τηλεγραφήματα και περιέχει τις πάγιες ελληνικές θέσεις.





Και η τουρκική απάντηση, όπως γίνεται κάθε φορά, ήταν η ΝΟΤΑΜ Α189/16με την οποία προβάλλονταν οι τουρκικές θέσεις.



Το πρόβλημα χθες λύθηκε καθώς το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισε το Ολλανδικό πλοίο και διέσωσε το πλήρωμα.

Η Τουρκία σήμερα και αύριο έχει δεσμεύσει περιοχές για άσκηση έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο, με την ψευδο-ΝAVTEX 311/16, η οποία δεσμεύει δυο περιοχές ανάμεσα Λέσβο, Χιο, Σκύρο και Ψαρά. Καταμεσής δηλαδή του 25ου μεσημβρινού, ανατολικότερα του οποίου η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο.



Με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ έχει απαντήσει στις ελληνικές εκκλήσεις για κατάθεση σχεδίων πτήσης ότι τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης». Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, μέσα στο FIR ΑΘηνών.

Όλο αυτό το θέατρο εξελίσσεται υπό την ανοχή του ΝΑΤΟ.

Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από την παθητική στάση τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αντιλαμβάνεται τη στάση τους ως αδυναμία ή ακόμα και προσυπογραφή των θέσεών της, αφού δεν «κουνιούνται», έστω παρεμβαίνοντας με κάποιον τρόπο για να σταματήσει η παράλογη αυτή κατάσταση.

Οι δύο μέρες που ακολουθούν λοιπόν θα είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι σοβαροί. Διότι δεδομένης της θρασύδειλης στάσης της Άγκυρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου παρέχει μία σημαντική διασφάλιση… ότι οποιαδήποτε εμπλοκή και να παρουσιαστεί, δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Δείτε ποιες περιοχές έχουν δεσμεύσει για τις τουρκικές ασκήσεις σήμερα και αύριο.





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *