ροή ειδήσεων

Στην 3η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα για τις «Γαλάζιες Σημαίες»


Την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στην ποιότητα των νερών κολύμβησης κατέλαβε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το 97,2% των σημείων κολύμβησης που ελέγχθηκαν στη χώρα μας ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα η χώρα μας κατέλαβε την 3η θέση παγκοσμίως στις «Γαλάζιες Σημαίες», με 430 ακτές και 9 μαρίνες για το 2016.

Η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. για τα ύδατα κολύμβησης αξιολογεί (μέσω δειγματοληψιών και άλλων ελέγχων) την ποιότητα των υδάτων την προηγούμενη χρονιά και επισημαίνει τις περιοχές όπου αναμένεται να είναι εξίσου καλή φέτος.


Στην Ελλάδα το 2015 ελέγχθηκαν 1.542 σημεία κολύμβησης (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια), εκ των οποίων τα 1.499 ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμα 7 σημεία χαρακτηρίστηκαν «επαρκούς ποιότητας» και κανένα κακής ποιότητας. Το 2,2% (34 σημεία) δεν αξιολόγηθηκε, είτε λόγω μικρού αριθμού δειγμάτων., ή αλλαγών στο καθεστώς της περιοχής όπου βρίσκονται. Το ποσοστό «αριστείας» των ελληνικών υδάτων διατηρείται από πέρισυ σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο από το 2014 ο αριθμός των σημείων που παρακολουθούνται μειώθηκε από 2.162 σε 1.542.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης την «πρωτιά» παίρνει, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το Λουξεμβούργο, το οποίο βέβαια συμμετέχει μόλις με 11 σημεία (λίμνες, ποταμοί) τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας στο σύνολό τους. Ακολουθεί η Κύπρος με 99,1%, η Μάλτα με 97,7%. Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος αριθμός σημείων κολύμβησης με κακή ποιότητα νερών σημειώνεται στην Ιταλία (95 σημεία, 1,7%), τη Γαλλία (95 σημεία, 2,8%) και την Ισπανία (58 σημεία, 2,6%). Τα λιγότερα σημεία κολύμβησης με εξαιρετική ποιότητα υδάτων έχουν η Ρουμανία (32%), η Αλβανία (32%), η Σλοβακία (48%) και η Ελβετία (51%).

«Τα ευρωπαϊκά ύδατα κολύμβησης έχουν, σε ποσοστό 96 %, αποδεκτή ποιότητα και, σε ποσοστό 84 %, ικανοποιούν προδιαγραφές «εξαιρετικής ποιότητας». Αυτό είναι το αποτέλεσμα 40 ετών επενδύσεων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποτελεί ένδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ λειτουργεί ικανοποιητικά», δήλωσε χθες ο Karmenu Vella, Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία. «Αποτελεί επίσης απόλυτη μαρτυρία του γεγονότος ότι ένας πολύ αναπτυγμένος οικονομικός χώρος, όπως ο δικός μας, μπορεί να παραγάγει εξίσου υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα».

«Η αξιολόγησή μας δείχνει ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης βελτιώθηκε σημαντικά με τα χρόνια», αναφέρει ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. «Όλο και περισσότερα ύδατα κολύμβησης όχι μόνο ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά και βελτιώθηκαν, επιτυγχάνοντας προδιαγραφές «εξαιρετικής ποιότητας». Σε ορισμένες πόλεις, οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν την κολύμβηση ακόμη και σε δημόσιους χώρους κολύμβησης σε περιοχές λιμανιών».

Γαλάζιες Σημαίες

Χθες ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα και οι ακτές που βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία», έναν συνδυασμό ποιοτικών κριτηρίων και υποδομών εξυπηρέτησης λουομένων. Να σημειωθεί ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός Δανίας στην ιστορία του θεσμού (σσ. Η Δανία είναι η έδρα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που διοργανώνει το πρόγραμμα. Ο ελληνικός εταίρος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης). Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Επισυνάπτεται όλος ο κατάλογος των ελληνικών παραλιών που βραβεύτηκαν με την Γαλάζια Σημαία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *